Baklažán na parmský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: bonvivanka

Keďže nám udrela zima, ponúkam inšpiráciu na toto veľmi chutné a kalorické jedlo avšak vhodné aj pre vegetariánov. Je veľmi obľúbené hlavne v domácej talianskej kuchyni, lebo jeho príprava je náročnejšia na čas, preto ho často v reštauráciách neuvidíte. Taliani sa naň vždy tešia ako malé deti na odmenu, lebo vedia, že je to prplačka :). Pôvod tohto jedla je nejasný, ale jednoznačne pochádza z juhu, predpokladá sa, že zo Sicílie. Môžete ho servírovať ako predjedlo alebo hlavný chod.

8
porcií
40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Umytý baklažán nakrájame na 1 cm plátky, osolíme a necháme odstáť aspoň hodinu. Baklažán pustí prebytočnú vodu a zbaví sa horkosti. Potom osušíme a obalíme v hladkej múke. Plátky jemne osmažíme na strednom ohni na panvici s dostatočným množstvom slnečnicového oleja.
  2. Pripravíme si rajčinovovú omáčku. Najemno nasekanú cibuľku udusíme a dva celé strúčiky cesnaku opečieme na olivovom oleji, pridáme rajčiny v konzerve nadrobno sekané alebo pasírované, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a podusíme až kým nám nevznikne hustá omáčka. Nakoniec pridáme čerstvú bazalku. Baklažány necháme na papieri odkvapkať, aby neboli príliš mastné a poukladáme do zapekacej nádoby alebo plechu prvú vrstvu.
  3. Všetko si rozdelíme na 3 časti: baklažán, omáčku, parmezán aj mozzarellu. Na prvú vrstvu baklažánov nalejeme rajčinovú omáčku, tak, aby boli prikryté. Bohato posypeme parmezánom a na vrch poukladáme mozzarellu. Takýmto spôsobom urobíme tri vrstvy.
  4. Dbajte na to, aby na poslednej vrstve bol navrchu parmezán. Vsiakne do seba omáčku a tým zamedzí tomu, aby mozzarella zhorela. Misu vložíme do vyhriatej rúry na 180° a pečieme cca 35 minút. Uvidíte sami, či treba ešte dopiecť, aby bolo na vrchu pekne zapečené alebo naopak môžete prikryť alobalom, ak to bude veľmi pripekať. Podávame s čerstvým bielym chlebom a pohárom dobrého červeného vína :)