Babský guláš

brmbuska - fotkabrmbuska, 25. januára 2013
Babský guláš
Foto: brmbuska

Názov preto, že je z bravčového mäsa a nič v ňom "nepláva" (lečo, šupky...) Vyzerá ako guláš, aj tak chutí - hlavne mne a Zobraziť celý popisNázov preto, že je z bravčového mäsa a nič v ňom "nepláva" (lečo, šupky...) Vyzerá ako guláš, aj tak chutí - hlavne mne a deckám.

10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 700 g
2 ks
1 ČL plochá
1 ČL plochá
1 špička noža
1 špička noža - nemusí byť
1 PL plochá
1 PL plochá
1 kocka
2 strúčiky
 pod cibuľu
 podľa potreby
1 PL kopcom
1 PL plochá
3 ks menšie
1 ks malý




Postup

  1. 1

    Klasický postup, cibuľu osmažíme na oleji do sklovita a pridáme na kocky pokrájané bravčové plece. Keď sa zatiahnu póry, zakryjeme a necháme pustiť šťavu aspoň 10 minút. Pridáme: soľ, korenie, papriku, gulášové korenie, vegetu, masox a rajčinový pretlak (ak nemáme, tak aspoň 3 PL kečupu).

    Babský guláš - obrázok 1
  2. 2

    Ešte nedávame majoránku. Vznikne taká hustejšia tmavočervená masa. Túto masu zalejeme vriacou vodou zruba do polovice hrnca a poriadne to premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme 50 minút bez povšimnutia.

    Babský guláš - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku a dáme majoránku. Dobre premiešame a zakryté varíme ďalších 20 minút. Potom si dáme do cca 2dcl teplej vody kopcom lyžicu hladkej múky a šup s ňou do hrnca. Ešte necháme 10 minút prejsť varom a je to. Keď dodržiavam presné množstvo surovín, guláš je vždy slaný tak akurát, mäso je mäkkučké a zemiaky nie sú rozvarené. Je to cca 4 litre.

    Babský guláš - obrázok 3

Diskusia k receptu

lucylee
No ja by som radsej dala leco, ale odpustila by som si vegetu a masox. Podla mna to je hriech dat do gulasu. Ale kazdemu ako chuti.
brmbuska
Tak ono je to skôr gulášová polievka, ako taký ozajstný guláš a myslím, že keby sa masox vynechal, nič sa neudeje.. Keby som dala lečo, už ho nejem, lebo ho nemám rada.. Ale presne tak, ako každému chutí. Ja viem, že niekto dáva do gulášu aj čerstvú papriku a čerstvú rajčinu, dokonca klobásku...
dodo46
prečo babský ? Aj ja by som si ho dal. Vynechal by som vegetu a
masox - ostatné koreniny bohato stačia na dochutenie a miesto
múky by som na zahustenie pridal postrúhaný zemiak. Inak fajn.
milinko
Presne takýto guláš robím aj ja, neznášam keď v guláši plávaju šupky z paradajok. Ak ich tam dám tak ich ošúpem. Takže ten Tvoj sa mi páči =:)
kukucka1211
keď niekomu vadia v guľáši šupky z leča,dá sa šťava rozmixovať ponorným mixérom,je to pracnejšie,treba predtým vybrať mäsko,ale problém je vyriešený.My dávame lečo len do maďarského guľášu z hov.mäsa a ten jeme s kledľou,takže nie je problém,knedľa sa poleje šťavičkou pridá sa mäsko a je to veľmi chutné aj pre deti-skúste.
Do bravčového dávam len veľa cibule,mäso a zemiaky a keď to majú jesť aj deti,tak naozaj dochucovadlá a masoxy by som určite vynechala,tie by už nemali mať v našich zdravších kuchyniach miesto.
...a ako napísal Dodo46,keď guľáš zahustíme namiesto múky postrúhaným zemiakom,bude oveľa chutnejší a ani nemá šancu pokaziť sa tak,ako zahustený múkou.
modrykamen
Ak dovolíte, tiež nemám rád v guľášoch a perkeltoch šupky. U6 roky robím tak, že peradajky a papriku ešte za surova dám do mixéra a zeleninovú zmes pridám hneď po zatiahnutí mäsa. Alebo v zime pridám z pohára. Papriku, paradajky a cibuľu rozmixujem (1:1.1), osolím, povarím a šup do pohárov zavariť (30 minút). Otvorené v chladničke vydrží dlho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia