Foto: brmbuska
Názov preto, že je z bravčového mäsa a nič v ňom "nepláva" (lečo, šupky...) Vyzerá ako guláš, aj tak chutí - hlavne mne a Zobraziť celý popisNázov preto, že je z bravčového mäsa a nič v ňom "nepláva" (lečo, šupky...) Vyzerá ako guláš, aj tak chutí - hlavne mne a deckám.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
cca 700 g |
|
2 ks |
|
1 ČL plochá |
|
1 ČL plochá |
|
1 špička noža |
|
1 špička noža - nemusí byť |
|
1 PL plochá |
|
1 PL plochá |
|
1 kocka |
|
2 strúčiky |
|
pod cibuľu |
|
podľa potreby |
|
1 PL kopcom |
|
1 PL plochá |
|
3 ks menšie |
|
1 ks malý |
|
Postup
-
1
Klasický postup, cibuľu osmažíme na oleji do sklovita a pridáme na kocky pokrájané bravčové plece. Keď sa zatiahnu póry, zakryjeme a necháme pustiť šťavu aspoň 10 minút. Pridáme: soľ, korenie, papriku, gulášové korenie, vegetu, masox a rajčinový pretlak (ak nemáme, tak aspoň 3 PL kečupu).
-
2
Ešte nedávame majoránku. Vznikne taká hustejšia tmavočervená masa. Túto masu zalejeme vriacou vodou zruba do polovice hrnca a poriadne to premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme 50 minút bez povšimnutia.
-
3
Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, nastrúhame 2 strúčiky cesnaku a dáme majoránku. Dobre premiešame a zakryté varíme ďalších 20 minút. Potom si dáme do cca 2dcl teplej vody kopcom lyžicu hladkej múky a šup s ňou do hrnca. Ešte necháme 10 minút prejsť varom a je to. Keď dodržiavam presné množstvo surovín, guláš je vždy slaný tak akurát, mäso je mäkkučké a zemiaky nie sú rozvarené. Je to cca 4 litre.
masox - ostatné koreniny bohato stačia na dochutenie a miesto
múky by som na zahustenie pridal postrúhaný zemiak. Inak fajn.
Do bravčového dávam len veľa cibule,mäso a zemiaky a keď to majú jesť aj deti,tak naozaj dochucovadlá a masoxy by som určite vynechala,tie by už nemali mať v našich zdravších kuchyniach miesto.
...a ako napísal Dodo46,keď guľáš zahustíme namiesto múky postrúhaným zemiakom,bude oveľa chutnejší a ani nemá šancu pokaziť sa tak,ako zahustený múkou.