Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka fotorecept
Foto: izabella929
Na tento kompletný obed mojej babičky veľmi rada spomínam. Keď sa celým domom šírila vôňa fazule, vedela som, že to bude niečo fajné.Z jednej Zobraziť celý popisNa tento kompletný obed mojej babičky veľmi rada spomínam. Keď sa celým domom šírila vôňa fazule, vedela som, že to bude niečo fajné.Z jednej suroviny vedela vykúzliť chutný obed pre celú svoju veľkú rodinu.Bielu fazuľu som mala rada, lebo sa v nej varila aj zelenina.V tomto jedle sa spolu skamarátili fazuľa, domáce rezance a chlebík.Chlieb bol ako náhrada mäsa.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Fazuľová polievka s údeninou: | |
200 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
rezance s fazuľou a chlebom: | |
250 g |
|
1 ks |
|
|
|
1 krajec |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Preto som pridala fotku kompletného obedu, aby bolo jasne vidieť, ako sa suroviny navzájom prepojili...v rezancoch je fazuľa a vo fazuli sú rezance a opekaný chlebík zdobí polievku aj hlavné jedlo...Do hrnca do dala vopred namôčenú obrovskú bielu fazuľu...v hrnci som varila aj kus údeného rebierka, ale to v základnom recepte babičky nebolo../moje vylepšenie/ a pokrájanú zeleninu...
-
2
Z múky a vajca som si pripravila rezance...vymiesila a pokrájala na pásy, ktoré som na seba poskladala a pokrája širšie rezence...
-
3
pokiaľ som čakala na vodu kým zovrie, pokrájala som chlebík na kocky...
-
4
na panvicu som dala lyžicu masti a pridala som pokrájaný chlebík..chlebík má byť svetlohnedý a dobre chrumkavý...
-
5
vo vriacej vode som vyvarila rezance a poliala troškou oleja, aby sa nepolepili...
-
6
keď bol chlebík hotový,posypala som ho červenou mletou paprikou polievkou,z uvarenej polievky som vybrala za naberačku a poliala som chlebík, aby sa paprika roztopila...
-
7
z upečeného chlebíka a šťavy som odobrala do malej mištičky..toto použijem do polievky...do zbytku chlebíka som pridala rezance a dobre som ich zmiešala s chlebom a šťavou, aby sa rezance s paprikou zafarbili...
-
8
na malej rajničke som urobila z múky a troška oleja zápražku a vyliala do polievky...povarila, dochutila..na tanier som nabrala polievku, pridala som k nej niekoľko rezancov a ozdobila kockami opraženého chlebíka..
-
9
rezance s chlebíkom som nabrala na tanier a do stredu som dala fazuľu, ktorú som vybrala z polievky...mala by sa popučiť, ale som kôli foteniu nepučila..výborne dochutené soľou a mletým korením toto jedlo je úplne fantastické...
-
10
Tak asi takto varili naše babičky a že boli šikovné a v kuchyni sa vedeli obracať a uvariť výborný obed z mála peňazí, o tom svedčí aj tento môj obed..s úctou sa skláňam nad ich umom a šikovnosťou... prajem vám dobrú chuť...
tento recept sa mi páči. robiť ho síce nebudem ale páči sa mi. mám rada takéto "babkovské" recepty aj rady do domácnosti. :-)
tú polievočku-to áno-akurát ja dávam klobásku...fazuľu-tú veľkú-my ju voláme "švábka" sadíme-varíme-ľúbime...
si veľmi pracovitá-@izabella-v kuchyni aj v záhrade..vážim si ťa-hoc nepoznám..:-)
teraz si mi ulahodila. Fazuľa so slížami je moje obľúbené jedlo. Krutóny
som k nej neskúšal, ale poprobujem. Musím však zohnať tu veľkú bielu fazuľu. Mám len strakatú švábku a tá by sa nehodila- je sypká.
Nebola babička náhodou z Hornej Nitry? Tam sa takáta fazuľa varí .