Apple pie trochu inak, ale dokonale

vrbovcjanka - fotkavrbovcjanka, 12. októbra 2012

Recpet na tento úžasný koláčik som našla na stránke delikatesy.sk a veruže to delikatesa je :-)

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
90 g alebo kryštál
2 ks
250 g
Plnka:
3 ks väčšie
2 ks
2 ČL
1-2 PL
 štipka
 štipka
 štipka
1 ČL
 štipka
 štipka
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto zmiešame a snažíme sa ich spojiť do jednej tuhej hmoty, čo je dosť namáhavé. Ja som si pri konci pomohla 1 čajovou lyžičkou mlieka, myslím si že to cestu neublížilo a za chvíľu som ho mala úplne spojené. Cesto som si rozdelila na 2 nerovné časti. Väčšiu časť cesta som použila na vystlanie formy. Menšiu časť som zatiaľ odložila do chladničky. Formu s priemerom 25 cm som si najskôr vymastila, vysypala múkou a následne som do nej po kúskoch vtláčala cesto.

    Apple pie trochu inak, ale dokonale - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si pripravíme plnku do koláča. Olúpané banány si nakrájame na kolieska, očistené jablká nakrájame na menšie kúsky (cca ako banány) a všetko dáme do väčšej panvice. Muškátový oriešok, kardamón, badián, škoricu, čierne korenie a klinček si rozdrvíme (z každého len po trošičke, s koreninami opatrne, tu naozaj platí že menej je viac) a posypeme práškom zmes v panvici. Samozrejme, ak máme koreniny mleté tak použijeme tie. Pridáme cukor, med a citrónovú šťavu.

    Apple pie trochu inak, ale dokonale - obrázok 2
  3. 3

    Ovocie začneme dusiť a dusíme, pokiaľ sa nezačne banán rozpadať a pokiaľ suroviny nezačnú krásne rozvoniavať. Potom udusené ovocie ju vložíme do formy s cestom.

    Apple pie trochu inak, ale dokonale - obrázok 3
  4. 4

    Teraz prichádza rad na menšiu časť cesta. Jemne ho rozvaľkáme a opatrne ním prikryjeme ovocnú zmes. Po okraji cesto pritlačíme. V koláči som spravila pár otvorov, ktoré nie len nakoniec pekne vyzerajú, ale plnia aj tú úlohu, aby sa mohla vlhkosť z vnútra koláča voľne odparovať a nie nám bublať kade-tade. Koláč nakoniec potrieme bielkom a ja som posypala aj mandľovými lupienkami, čo naozaj odporúčam :-)

    Apple pie trochu inak, ale dokonale - obrázok 4
  5. 5

    Takto koláčik šupneme vyhriatej rúry na 210 °C. Pri tejto teplote som ho piekla 15 minút, potom som pridala na 220°C a piekla do zhnednutia. V pôvodnom recepte bola uvedená teplota 220°C po celú dobu pečenia. A takto vyzeral vo finále :-)

    Apple pie trochu inak, ale dokonale - obrázok 5
  6. 6

    Ešte na doplnenie. Možno by som nabudúce pridala o jabĺčko, 2 alebo banán viac, určite by sa mi tam vmestilo, forma je dosť vysoká, aj cesta je dostatok. Dobrú chuť prajem!

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Sezónne jedlá, Jesenné, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krasne sa ti vydarila :-) my mame taketo kolaciky velmi radi mnam s bananikom som este neskusala,takze ukladam :-)
vynikajúci, vôbec nie sladký, plnka výborná, odišiel tak rýchlo ako prišiel, z cesta mi trocha zostalo, urobili sme keksíky