Foto: vrbovcjanka
Recpet na tento úžasný koláčik som našla na stránke delikatesy.sk a veruže to delikatesa je :-)
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
90 g alebo kryštál |
|
2 ks |
|
250 g |
|
Plnka: | |
3 ks väčšie |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
1-2 PL |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto zmiešame a snažíme sa ich spojiť do jednej tuhej hmoty, čo je dosť namáhavé. Ja som si pri konci pomohla 1 čajovou lyžičkou mlieka, myslím si že to cestu neublížilo a za chvíľu som ho mala úplne spojené. Cesto som si rozdelila na 2 nerovné časti. Väčšiu časť cesta som použila na vystlanie formy. Menšiu časť som zatiaľ odložila do chladničky. Formu s priemerom 25 cm som si najskôr vymastila, vysypala múkou a následne som do nej po kúskoch vtláčala cesto.
-
2
Teraz si pripravíme plnku do koláča. Olúpané banány si nakrájame na kolieska, očistené jablká nakrájame na menšie kúsky (cca ako banány) a všetko dáme do väčšej panvice. Muškátový oriešok, kardamón, badián, škoricu, čierne korenie a klinček si rozdrvíme (z každého len po trošičke, s koreninami opatrne, tu naozaj platí že menej je viac) a posypeme práškom zmes v panvici. Samozrejme, ak máme koreniny mleté tak použijeme tie. Pridáme cukor, med a citrónovú šťavu.
-
3
Ovocie začneme dusiť a dusíme, pokiaľ sa nezačne banán rozpadať a pokiaľ suroviny nezačnú krásne rozvoniavať. Potom udusené ovocie ju vložíme do formy s cestom.
-
4
Teraz prichádza rad na menšiu časť cesta. Jemne ho rozvaľkáme a opatrne ním prikryjeme ovocnú zmes. Po okraji cesto pritlačíme. V koláči som spravila pár otvorov, ktoré nie len nakoniec pekne vyzerajú, ale plnia aj tú úlohu, aby sa mohla vlhkosť z vnútra koláča voľne odparovať a nie nám bublať kade-tade. Koláč nakoniec potrieme bielkom a ja som posypala aj mandľovými lupienkami, čo naozaj odporúčam :-)
-
5
Takto koláčik šupneme vyhriatej rúry na 210 °C. Pri tejto teplote som ho piekla 15 minút, potom som pridala na 220°C a piekla do zhnednutia. V pôvodnom recepte bola uvedená teplota 220°C po celú dobu pečenia. A takto vyzeral vo finále :-)
-
6
Ešte na doplnenie. Možno by som nabudúce pridala o jabĺčko, 2 alebo banán viac, určite by sa mi tam vmestilo, forma je dosť vysoká, aj cesta je dostatok. Dobrú chuť prajem!
Diskusia k receptu