Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa fotorecept
Foto: gigips
Možno ste už niekedy v Alpách pri lyžovačke alebo túre niekde na chate ochutnali jablkovú štrúdľu, ktorá vám chutila a ostala v pamati...možno by Zobraziť celý popisMožno ste už niekedy v Alpách pri lyžovačke alebo túre niekde na chate ochutnali jablkovú štrúdľu, ktorá vám chutila a ostala v pamati...možno by ste si ju chceli pripomenúť, alebo pre tých, ktorí ju ešte neochutnali, by som sa rád podelil s týmto receptom...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
400 g |
|
4 ks |
|
1250 g |
|
2 bal. |
|
1,5 bal. |
|
2 dl vlažné |
|
štipka |
|
štipka |
|
Plnka: | |
12 ks |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
podľa chuti |
|
1/2 hrnčeka |
|
0,4 dl |
|
1-2 ks |
|
1-2 štipky |
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
"Murbteig"alebo"krehké"cesto, alebo po našom ani neviem ako sa povie toto cesto, robím vždy v takom množstve, vyjdú mi z toho 4ks cesta, tri zamrazím a jedno použijem. Jednoducho zmiešať spolu všetky suroviny. Maslo trochu zmäknuté a mlieko teplé. Komu to zvládne kuchynský robot tak to má uľahčené...toto cesto je použiteľné aj na iné koláče, čo aj využívam a je ľahko spracovateľné a chutné, takže ho viete využiť, ak sa vám to množstvo surovín zdá veľké..Mal som zamrazené, takže fotku z prípravy cesta nemám...inak toto bolo bezlepkové, kde som použil pohánkovú a bezlepkovú múku/Promix Uni/v pomere1:1..
-
2
...rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, ktorý máte...popr.trochu vačšie...
-
3
...očistíme jablká...mal som aj dve hrušky, tak išli aj tie...a nakrájame na kocky, približne ako sa vám chce...
-
4
všetky suroviny plnky...
-
5
...zmiešame s nakrájanými jablkami...pardon zabudol som aj na škoricu...ak nemáte pínie, môžu byť orechy alebo madle pomleté, čo máte...
-
6
...plnku dáme do stredu cesta..
-
7
...preložíme jednu stranu,tak že chytíme po stranách papier a dáme cez plnku...potrieme boky vajíčkom...
-
8
..preložíme boky, potrieme vrch vajíčkom..
-
9
..preložíme poslednú stranu..
-
10
...papier chytíme po stranách, trochu natiahneme a štrúdľu preklopíme na pripravený plech s papierom, trošku ju ešte potlačíme, vyformujeme a celú potrieme vajíčkom....poprípade aj ozdobne narezať/jemne/vrch..
-
11
..a dať zapiecť na 170st 40-45min..
-
12
...podáva sa len tak čistá alebo so šľahačkou alebo ako ja s teplou vanilkovou omáčkou....pridal som tento fotorecept aj pre známych, ktorí si ho furt pýtali, takže takto som vybavil aj ich...dobrú chuť..
Máš u mňa 5*
Raz som robila valkanu strudlu, aby som vyskusala recept. Krajne casti cesta som narezala a ozdobne poprekladala. Bolo to vyborne.
U teba ocenujem valkanie na papieri, lebo to pomoze pri prekladaní tazkej , naplnenej "strudle" na plech.
Mne každá štrúdľa praskne. Tvoja je 5*