Ajurvédske kitchari
Foto: ryzasos
Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, Zobraziť celý popisTento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, ryža SOS basmati a zmes indických korenín. Toto aromatické jedlo je priam pohladením pre dušu,
a pritom je tak jednoduché na prípravu - pripravíte si ho z 1 hrnca a nepotrebujete k nemu ani množstvo surovín. Tak poďte
skúsiť toto zdravé ajurvédske jedlo!
Zdroj: Fitrecepty
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g (alebo šošovica) |
|
100 g |
|
400-500 ml |
|
1 PL (alebo olej) |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
čerstvá |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do veľkej misy dáme ryžu a mungo fazuľky (alebo šošovicu), zalejeme ich vodou a necháme namáčať 15 minút.
- 2
Potom ich scedíme a poriadne opláchneme, aby sme z ryže dostali preč čo najviac škrobu.
- 3
V hrnci si na rozpálenom ghee masle alebo oleji na strednom plameni opražíme všetky koreniny - miešame asi 30 sekúnd.
- 4
Potom pridáme scedenú ryžu s fazuľkami, osolíme a zalejeme so 400 ml vody.
- 5
Zmes privedieme k varu, a potom plameň znížime na slabší a jedlo dusíme odokryté približne 30 minút, pričom ho občas premiešame. Ak treba, pridáme po troche viac vody tak, aby sme dosiahli krémovú a jemnú štruktúru jedla.
- 6
Hotové kitchari podávame posypané čerstvým koriandrom alebo inými bylinkami, pokvapkáme ho trochou citrónovej šťavy a môžeme ho zľahka posypať aj kokosom.
Tiež ryža:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu