Ajurvédske kitchari

ryzasos - fotkaRyža SOS, 31. októbra 2024. Komerčný recept.
Ajurvédske kitchari
Foto: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, Zobraziť celý popisTento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, ryža SOS basmati a zmes indických korenín. Toto aromatické jedlo je priam pohladením pre dušu, a pritom je tak jednoduché na prípravu - pripravíte si ho z 1 hrnca a nepotrebujete k nemu ani množstvo surovín. Tak poďte skúsiť toto zdravé ajurvédske jedlo!
Zdroj: Fitrecepty

2
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g (alebo šošovica)
100 g
400-500 ml
1 PL (alebo olej)
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1 ČL
1/2 ČL
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy dáme ryžu a mungo fazuľky (alebo šošovicu), zalejeme ich vodou a necháme namáčať 15 minút.

  2. 2

    Potom ich scedíme a poriadne opláchneme, aby sme z ryže dostali preč čo najviac škrobu.

  3. 3

    V hrnci si na rozpálenom ghee masle alebo oleji na strednom plameni opražíme všetky koreniny - miešame asi 30 sekúnd.

  4. 4

    Potom pridáme scedenú ryžu s fazuľkami, osolíme a zalejeme so 400 ml vody.

  5. 5

    Zmes privedieme k varu, a potom plameň znížime na slabší a jedlo dusíme odokryté približne 30 minút, pričom ho občas premiešame. Ak treba, pridáme po troche viac vody tak, aby sme dosiahli krémovú a jemnú štruktúru jedla.

  6. 6

    Hotové kitchari podávame posypané čerstvým koriandrom alebo inými bylinkami, pokvapkáme ho trochou citrónovej šťavy a môžeme ho zľahka posypať aj kokosom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia