Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

(Aj) kyslá zemiaková polievka

bugout - fotkabugout, 15. mája 2021
(Aj) kyslá zemiaková polievka
Foto: bugout

Jednoduchá, rýchla a obľúbená s múkou aj bez, ako kto chce ;-) čiže zasa to bude recept 2 (až 3) v jednom a Zobraziť celý popisJednoduchá, rýchla a obľúbená s múkou aj bez, ako kto chce ;-) čiže zasa to bude recept 2 (až 3) v jednom a ako tak rátam ešte aj jeden bonus. Zemiakových polievok tu zopár je, tak som pridal niečo takéto komplexnejšie... Zasa je to teda skôr sprievodca mojím svetom zemiakovej polievky ako jeden konkrétny recept.

10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (nemusí byť)
 (ocot)
 (kto chce)
Alternatíva I:
Alternatíva II:




Postup

  1. 1

    Množstvá ako vždy neuvádzam. Veľakrát varím tak, aby som minul nejaké zvyšky, takže exaktné množstvá skrátka nemám. Dnes keď píšem tieto memoáre tak som potreboval minúť pár zemiakov (a našiel som aj jednu mrkvu). Múka je tu dobrovoľná či už v zátrepke so smotanou, alebo na úvod pri opekaní cibule. Ešte k smotane; množstvo a druh záleží od toho akú chcete vo výsledku polievku, či jemne zabielenú smotanou alebo smotanovokrémovú. Keď robím vyslovene na kyslo, dám veľa kyslej smotany. Keď nie, tak sladkú alebo kombináciu. A ešte takto úvodom dám jednu radu na záver. Ak vám bude do plaču, že prečo sa smotana zrazila (aj keď ste postupovali správne), skrátka vyberte väčšinu zemiakov a zvyšok pekne do hladka pomixujte ponorným mixérom :-)

  2. 2

    Cibuľa na drobno, mrkva nastrúhaná na hrubo a dáme opekať na nejaký ten tuk podľa preferencií a zatiaľ nakrájame zemiaky (časť na drobnúčko aby sa rozvarili). Ak chceme, pridáme múku a ďalej popražíme. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, bobkový list, nové korenie a varíme.

  3. 3

    Na záver dáme smotanu (ak chceme a nedali sme v úvode múku, spravíme zátrepku). Smotanu najskôr v miske rozriedime s horúcou polievkou, aby sa nezrazila a prilievame do polievky (ak sa aj tak zrazí už viete čo robiť). Vo finále dokyslíme, dosolíme a jeme.

  4. 4

    Alternatíva I. Nerobiť ju vyslovene na kyslo a pridať kôpor, inak je všetko identické. Ten kôpor dodá taký poľský nádych.

  5. 5

    Alternatíva II. Tiež nie na kyslo. Červenu papriku opiecť v základe, alebo na záver len primiešať do smotany pred pridaním do polievky. A pridať klobásu. Čerstvú opiecť v základe suchšiu pridať neskôr. Klobása dá polievke výbornú chuť. Dobrá je aj bez smotany, ale to vždy robím so zápražkou...

  6. 6

    A bonus je z tureckých stránok. Cibuľu s mrkvou opekáme 2-3 minúty, potom pridáme zemiaky a ďalej opekáme 4-5 minút. Zaprášime múkou a opečieme ešte minútku. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list, korenie a varíme kým zemiaky nebudú hotové. Podávame s citrónom, nevynechať, je to vážne dobré.

Diskusia k receptu

evanaaa
Kyslé smotanové (či mliečne) polievky sa u nás, keď som bola ešte dieťa, robievali často, okrem zemiakovej aj fazuľová, fazuľková, a mala som ich rada. Dnes ich ja nerobím, ale tú zemiakovú by som si dala hneď.
1x bugout
bugout
@evanaaa som na tom veľmi podobne spomínal som to už pri polievke mojej babky. Kyslé polievky som ako dieťa zbožňoval a iné pomaly ani nechcel. Kyslá šošovicová bola moja veľmi obľúbená aj z hnedej fazule so sušenými slivkami, to bola tiež paráda. Tiež ich robím pomenej keďže polievky jem vlastne sám. A ešte jedna drobnosť ku klasickej kyslej zemiakovej. Keďže mám veľmi rád fašírky a ako prílohu kyslé zemiaky (prívarok) tak vždy robim viac prívarku a časť rozriedim a mám aj polievku to mám potom také kyslo zemiakové hody. Ale vtedy žiadne experimenty s kôprom, paprikou ani mrkvou...
oldomachac
@evanaaa (15.5.2021 21:40)
aj ja, ako junoch som bol odchovany na takychto ,,,kyslych,,, polievkach, (vtedy neboli chladnicky ani varice ci mikrovlnky, aby sa dala rychlo zohriat, a ved ,,,kysla,,, sa dala jest aj studena), dobre si spominam, ze ,,,kysla zemiakova,,, byvala najcastejsie, nebola viazana na sezonne suroviny, ale pamatam, ked bola sezona cukrovej repy, tak nou - repou nastruhanou na sliziky, moja mama prilepsila polievku (tu v recepte je takto udavana mrkva) verte ci nie, ale repa jej chut este vylepsila, dobru chut,