Zelená fazuľka
Zelená fazuľka

Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal fotorecept

2010 - bez fotky2010, 26. januára 2018
 Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept)
Foto: 2010

Prisla mi pod ruky juhoafricka tocena klobasa, boerewors tak som si vygoogloval aj ich domace prilohy, boereboontjies - fazulku so zemiakmi a uhorkovy sambal Zobraziť celý popisPrisla mi pod ruky juhoafricka tocena klobasa, boerewors tak som si vygoogloval aj ich domace prilohy, boereboontjies - fazulku so zemiakmi a uhorkovy sambal aj ked sa zdaju cudne, chutili vyborne. Zelena fazulka so zemiakmi je zjednodusena kopia holandskeho receptu a uhorkovy sambal, ma asi komplikovanejsiu historiu lebo sambal -ochutena chili omacka je typicka pre indonezsku a malajsku kuchynu.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 strúčiky
3 ks väčšie
300 g
 (alebo vývar)
uhorkovy sambal :
1
2 struciky
1
1.5 cm
1
1lyzicka
1 lyzica




Postup

  1. 1

    No co, ked v Irsku miesaju zemiaky s kapustou (colcannon), tak v Afrike mozu mat so zelenou fazulkou (boereboontjies). Na oleji som si najpr oprazil jednu cibulu nakrajanu na drobno, ku koncu pridal dva pretlacne struciky cesnaku.

  2. 2

    Mladu zelenu fazulku som nakrajal tak na 1 cm a tiez pridal na olej na niekolko minut oprazit. Zemiaky som osupal a nakrajal na drobnejsie pridal do hrnca a podlial vodou (v daktorych receptoch pisali podliat vyvarom, ja som mal tak som pridal vyvar). Varime do makka az je mozne fazulku a zemiaky ''magat'.

     Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podla mna je jednoduchsie varit samostatne, robil som tri veci naraz a strazit pokial sa voda vyvari, je dost pracne. Ked je voda - vyvar vyvareny a fazulka a zemiaky su makke a daju sa pucit pridame a maslo ochutime sol, korenie (kto chce, prida aj trochu mlieka). Popucime, premiesame ale nie uplne na hladko ako pyre. Medzi tym si pripravime uhorkovy sambal. Pikantny uhorkovy salat. Aj ked je sambal z juznej azii priniesli ho do afriky emigranti je popularny ( vsetko stiplave je popularne v afrike). Ja som to mal zjednodusene sambal so mal vo flasi z azijskeho obchodu, ale aj tak som este prichucoval.

     Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uhorku si nakrajame podla chute dost casto vonku ich krajaju na kusku na miesto platkov ako je bezne na slovensku. Pripravime si nalev, nastruhame cerstvy zazvor, pretlacime cesnak, a nastruhame alebo na drobno nakrajame salotku. Pridame cukor a ocot, ja som este pridal stavu z limetky. Premiesame zalejeme uhorky a dame do ladnicky prejst chutami tak na 1 hodinu.

     Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A skoro som zabudol na tocenu klobasu boereworst pre ktoru som tieto prilohy robil. Kazda krajina ma trochu alebo uplne ine klobasy ako na slovensku, aj tato ma zaujmavu zmes korenin. ( koriander, klinceky, muskatovy orech, sol, korenie, hnedy ocot) https://www.sapromo.com/south-african-boerewors-recipe/7964

     Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jujoska
nahodou to je dobry napad, ved aj u nas sa uz kombinuju zemiaky s kadecim a vzdy je vysledok dobry
farbuska
Je to celkom sympatická kombinácia a prevedenie. Iste rada skúsim. Vďaka za námet.
janger
Otvorim Varechu a pozeram (podla nazvu), ze tusim niekto pridal holandsky recept...Juhoafricky jazyk vznikol z holandskeho jazyka, preto ta podoba. Len male odchylky su. Ale da sa rozumiet, hlavne v pisanej podobe. A dokonca aj tento tvoj recept sa podoba na moj pridany holandsky recept s fazulkou. Teda mne to dost pripomina. Hoci nazov je iny ;-), ale jedlo je dost podobne. Ak chces, pozri:
 varecha.pravda.sk/recepty/hole-zadocky-v-trave-fotorecept...
2010
@Janger (26.1.2018 13:15)
Jasne ze to je zjednodusena africka verzia holandskeho originalu. Ja uz tiez by som mal zniet precitlivelo ako tuna babky na Vareche. Moja prva frajerka bola z Eidhovenu. No a styri roky odzite v afrike takze srdcovka.
PS: Inac aj keby som chcel by som nenasiel tvoj recept na hole zadocky v trave a porovnaval? Minuly tyzden som pozeral stary cinsky secuansky v preklade tiez so zvlastnym nazvom na " kuru co este nemala sex"...
mitzy
Starsi ludia byvaju obcas citlivi. A co? V mladosti si prezili mnohe tie "precitlivele babky" aj vojnu. Maju toho za sebou vela, vpodstate maju za sebou vacsiu cast zivota. A obcas ziju len zo spomienok a tesia sa z malickosti. Netreba sa vysmievat, hlavne ked nevies, aky budes na stare kolena. Recept sa mi inak paci.
haji
Pěkný recept, jako pro mě dělaný. Podobný recept, šošovica v bramborové kaši mě také zaujal. Náramný nápad kombinace brambor s luštěninou či zelenými fazolkami. Hurá, pro mě jsou to nové druhy příloh. Klidně oželím i tu spešl klobásu, i když vypadá také moc dobře. Díky za recept!
haji
@Janger (26.1.2018 13:15)
Oh, to je krásný recept, už je uložený a v nejbližší době vyzkouším! Senzační název a ještě lepší fúze zeleniny!! Díky za receptík, unikl mi. Přeji krásný víkend, milá @Janger !
1x janger
frezia68
Síce neviem,o čo ide s tými precitlivými babkami,ale my sme v detstve jedli fazuľkový prívarok so zemiakmi,len postup bol trocha iný a výsledok sme nepučili.Pridala sa smotana s trochou múky (@Radox 1 teraz nech nečíta ),volské oko a celkom sýty obed bol na stole. A podobne aj mrkvovo-hráškový,ak nás mal nasýtiť,pridali sa kocôčky zemiakov a ak bola fašírka = bola hostinka.Produkty zo záhrady sa využívali štedro.
2010
@Mitzy (26.1.2018 15:16)
Hm... s tou vojnou to prehanas. Ja som tiez pisal transparenty v 68 a zazil prepadnutie majetku komunistami.No a co?
V anglictine sa to povie " water under the bridge"= minulost.
Myslim ze mam uz roky na to ze si mozem robit srandu z coho chcem aj z konca v blizkej buducnosti. Povie sa tomu grumpy old men = ufrflany stary chlap. Cheers
2010
Dnes bolo pokracovanie v nostalgickom navrate k africkej kuchyni.
Kari vajickovy salat ( kukurica bola naozajstna, nie umela hmota z konzervy.
V pozadi africke mrkove salatove cudo tzv. copper penny carrot salad.
( sladko kysly mrkovy salat v paradajkovom naleve).


janger
@2010 (26.1.2018 14:48)

Vidim, ze je tvoj recept znovu otvoreny, zmenil si nazov. Snad si ma nepochopil zle, ja som svojim komentarom nemyslela nic negativne. Prave naopak :-). Mas pravdu, tie moje zadocky v trave nikto veru nenajde medzi receptami, mala by som to asi inak pomenovat. Ak chce niekto varit fazulu, tak si do vyhladavaca iste nezada "zadocky", ale "fazula" ;-), no nie?
Groeten uit Nederland! - to by si mal rozumiet, kedze si mal tu staru frajerku odtialto :-)...
janger
@Haji (26.1.2018 15:22)

Mila @haji , dakujem ti za komentik k mojmu receptu. Prajem ti pekny novy tyzden. Pozdravujem :-).
1x haji
mijaita
U nás fazlové lusky s bramborama bezné, levné jídlo. Vedle vajíčko na tvrdo. Většinou se nedávala smetana, to už bylo drahé. Dnes ji dávám, ale když si chci dopřát, zadělám jíškou a do ní kápnu smetanu. Jídlo, které doslova miluju a je po Čechách velmi rozšířené
2010
@Janger (28.1.2018 23:48)
Ale nie len ma ziadali aby som pridal aj ten uhorkovy salat a potom bol napis moc dlhy
1x janger
frezia
Tak som sa rozhodla, neslubovat, ze ten sambal niekedy urobim, ale som sa pustila rovno do prace a tu je vysledok. Mozem odporucit ma vybornu chut, je jemne pikantny, ked pridame len sambal oelek. Ja som dala aj feferonku, takze by zachutilo aj @afataga.


2010
@Frezia (31.1.2018 15:54)
Dakujem za pozastavenie a vyskusanie. Ja som tiez pridal extra cerstve chilli -:)
1x frezia