Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
kucharka
„Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept)”
@dormella (17.11.2024 23:55)
Ďakujem za komentár. Pri tebe sa človek vždy dozvie veľa zaujímavých vecí :-)
Určite je to tak ako hovoríš a originál ribollita sa tak varila. Babičky postavili hrnce na šporhel a zatiaľ robili ostatné veci. V dnešnej uponáhľanej dobe človek sem-tam siahne po konzerve alebo si zrýchli proces … moderná doba.
Príjemný začiatok týždňa prajem. :-)
gordon67
„Čínske parené mešce wonton”
takto sa knedlicky v cine nerobia, dava sa hladka muka a susene drozdie.ziadne vajce, knedlicky maju byt lahke a nadychanie.....toto su polske pirozky alebo ukrajinske pelmene len v inom tvare. naviac, v cine by sa ez ostrokysleho chili nalevu v miske ani nepohli, toto je poslovencena amaterska verzia niecoho ineho. staci odstranit slovo cinske a nahradit na cinsky sposob a bude to fajn, takto nam poslovencene recepty nicia original zazitky zo svetovej kuchyne.
dormella
„Fazuľová polievka ribollita z Toskánska (fotorecept)”
@kucharka (16.11.2024 17:09)

Ribollita znamena v italstine dvakrat varena. A abych pravdu rekla, ve stredoveku ji prevarovali i vicekrat. To me dost desi, nemaje lednicku, jak to bylo mozne. . . lepe o tom nepremyslet . . . .
Takze po radnem namoceni suchych fazoli ve vode, je zcedime a uvarime v ciste vode s cesnekem, rozmarynem a pak jednu tretinu jich rozmixujeme ve vode, kde varily a zbytek dame stranou.
Ostatek podle vyse uvedeneho receptu s pridanim onoho vyvaru z fozolemi.
A autorku receptu ujistuji, ze si ji velice vazim, neb jsme na stejne "vlne"
Pouziti suchych fazoli je dost dulezite, protoze ten "vyvar" z fazoli je pro chutovy vysledek dost dulezity.
Pak se uvarena polevka prendavapo vrstavach do kameninoveho hrnce a proklada pokrejenym zatvrdlym chlebem a strouhanym syrem, coz je v Toskansku pecorino. Uplne nejlepsi je pak vse vlozit do trouby a zapect - vznikne neco velice uzasne chutneho.
A to je ona ribolita - tedy 2x varena polevka, i kdyz polevka to ve finale moc neni.
farbuska
„Takmer zdravý banánovo-ovocný koláč”
Koláčik sa mi pozdáva a odkladám si ho na vyskúšanie. Jediný problém je, že ja jedávam iba tie prezreté banány, keď sa už na nich robia hnedé škvrny, iné mi vôbec nechutia. Budem sa musieť rozhodnúť, či pôjdu do koláčika (lebo občas sa obetujem a idú napr. do banánového chlebíka) alebo rovno do úst. :)
tiborredeeky
„Živánska z jedného pekáča”
Ja si tak pripravujem mix:
Na pekac si dam peciaci papier ktory vymastim, nakrajam na kolieska uvarene zemiaky, koliska cibule(vecsia) parky alebo spekacky (olupane), horcicu,sol a lubovolne koreniny(oregano,drvena rasca, vegeta korenie 5farieb, dalej na koliska paradajku, mensie kusky slaniny,zas trochu cibulky, zamiaky na kolieska ako prikryvku,vsetko pokvapkam olivovym olejom a osoli.Peciem v rure na 200 st.C asi 40-60 min. Spodny vypek vyjedam zemikmi rozpucene vidlicko zmiesanymi na kasicku. Obsah medzi vrstvami si upravte surovinami a koreninami podla chuti.