Známe osobnosti:
Tieto jedlá sme za socializmu milovali a nenávideli

Jana Klimanová, 17. novembra 2022     6 minút čítania

Opýtali sme sa známych osobností, čo jedli, pili a varili v časoch pred Nežnou revolúciou a čo z toho obdobia má v ich kuchyni miesto dodnes.

Martin Nikodým, moderátor: Zostal som verný marhuľovým guľkám



Foto: Archív Martina Nikodýma

Moje detstvo sa spája s maminými fašírkami a marhuľovými guľkami od starej mamy. Tá dokonca vyberala kôstku a miesto nej vkladala do ovocia kocku cukru. Bolo to nenormálne dobré! Marhuľovým guľkám som ostal verný a doteraz ich robím deťom. Musia byť s tvarohom, dobre preliate maslom a, samozrejme, bez tej kocky cukru.

Nikdy som nemusel granadír zo školskej jedálne. Dnes si ho už dám, ale musí v ňom byť všetko, čo tam má byť. V časoch socializmu ho však tety kuchárky ošvindľovali, lebo domov chodili s tými veľkými igelitkami… Počas gymnázia sme chodili do kaviarne vedľa bratislavskej Alžbetky na malinovku s názvom Tip-top. Barman tento nealkoholický nápoj špeciálne miešal zo štyroch farieb. Na „tajňáša“ sme zašli aj do pivárne Mamut, je veľká škoda, že táto piváreň zmizla, mohla byť veľkým lákadlom pre turistov.

Tým, že som zo svojho jedálneho lístka vyradil mäso, dávam si ho veľmi zriedkavo - prišiel som o mnoho tradičných receptov. Nechýbajú mi. Slovenská kuchyňa je o mäse a múke, nie je to žiaden gastronomický zázrak.





Diskusia k článku







 



TOPlist