Žiadny odpad:
Vylievate nálev z mozzarelly? Už to nerobte, dá sa ešte použiť pri varení

Jana Klimanová, 7. marca 2024     2 minúty čítania

Voda, ktorá sa nachádza v balení s obľúbeným syrom nemusí skončiť v dreze. Pozrite sa, čo s ňou môžete nabudúce podniknúť.



Foto: Shutterstock

Čerstvá mozzarella a burrata, syr vyrobený z mozzarelly a smotany, sa k nám, zákazníkom, dostávajú v balení spoločne s tekutinou. Tú zvyčajne po vybalení syra z vrecka alebo plastovej nádoby vylievame do drezu. Avšak voda, ktorá mozzarellu udržuje čerstvú a zabraňuje jej vysychaniu, sa v kuchyni dá ešte skvelo využiť.

Tekutina, v ktorej syr doslova pláva, býva buď obyčajná voda, slaný nálev alebo srvátka, ktorá je pre účely ďalšieho spracovania najvhodnejšia.



Foto: Shutterstock

Na čo sa dá nálev z mozzarelly použiť?

  • Ako náhrada čistej vody do cesta na pizzu alebo na pizza chleba.
  • Na varenie ryže, ktorej dodá krémovitosť. Tento účinok oceníte najmä pri príprave talianskeho risotta.
  • Okrem čistej vody ju môžete doliať aj do polievky, hodí sa napríklad do minestrone, alebo aj akejkoľvek smotanovej polievky.
  • Môžete ju zmiešať so syrom a pripraviť omáčku na cestoviny.




  • ANKETA: Skúsili ste už niekedy pri varení použiť aj nálev z mozzarelly?

    3,4%



    96,6%







    Diskusia k článku






     



    TOPlist