Foto: archív
Na svete sa v súčasnosti vypestuje až 300 miliónov ton zemiakov, najviac, čo je možno paradoxné, v Číne, kde zoberú z polí až 40 miliónov ton. A hoci štatisticky najviac zemiakov zjedia Íri (110 kilogramov na osobu a rok), slovenskí jedáci im hanbu tiež nerobia. Zemiaky nie sú len prílohou k mäsu, návykovým chrúmadlom pred obrazovkou (ide o drogu s názvom zemiakové lupienky, ktoré sú veľmi nezdravé, ale božemôj, neuveriteľne dobré), ale aj dôstojným hlavným chodom.
Ako všetko dobré, aj zemiak často chutí pripravený tým najjednoduchším spôsobom. Napríklad upečený v šupe a pomastený maslom, fajnšmekrom však odporúčame kačací tuk. Jednoducho, zemiak je naozajstným kráľom našich stolov, hoci nemá hlavu vytvarovanú na korunu a nepatrí ani k zeleninovým krásavcom. Nuž teda, poďakujme sa Krištofovi Kolumbusovi za objavenie Ameriky, teda aj zemiakov, a pustime sa s chuťou do nich.
Diskusia k článku