Trendy:
Zemiak - ufúľaný rytier hladujúcich zástupov

Bohuš Lenický - Pravda, 24. septembra 2009     3 minúty čítania

Ak vám v Trebišove ponúknu podbité bandurky, nezľaknite sa výprasku. Dostanete len zemiaky na kyslo, a keď k nim pridajú aj chutnú fašírku, oblížete sa až za ušami.


Foto: archív


V inom kúte Slovenska môžete zas naraziť na švábku, inde na erteple, no všade dostanete zasa len zemiaky. O obľúbenosti druhého chleba od Dunaja k Tatrám pochybovať netreba. Táto navonok rýdzo slovenská plodina (ani bryndzové halušky bez nej nenavaríte) má však závažný kádrový nedostatok (starší vedia, čo je to za prekliatie). Pochádza totiž z Ameriky. Pozri recepty na zemiakové maškrty Nielenže v šestnástom či akom storočí zachránila Európu pred hladomorom, Slovákov vyťahovala z biedy ešte donedávna a možno ju táto úloha čaká aj v čase terajšej krízy. Preč sú časy, keď novinka dovezené spoza oceána otravovala Európanov, ktorí sa kŕmili zelenými výhonkami, netušiac, že dobrota je v hľuzách v zemi. Dnes nielenže nejeme vňať, ale vyhýbame sa aj zeleným hľuzám, ktoré obsahujú jedovatý solanín.

Na svete sa v súčasnosti vypestuje až 300 miliónov ton zemiakov, najviac, čo je možno paradoxné, v Číne, kde zoberú z polí až 40 miliónov ton. A hoci štatisticky najviac zemiakov zjedia Íri (110 kilogramov na osobu a rok), slovenskí jedáci im hanbu tiež nerobia. Zemiaky nie sú len prílohou k mäsu, návykovým chrúmadlom pred obrazovkou (ide o drogu s názvom zemiakové lupienky, ktoré sú veľmi nezdravé, ale božemôj, neuveriteľne dobré), ale aj dôstojným hlavným chodom.

Ako všetko dobré, aj zemiak často chutí pripravený tým najjednoduchším spôsobom. Napríklad upečený v šupe a pomastený maslom, fajnšmekrom však odporúčame kačací tuk. Jednoducho, zemiak je naozajstným kráľom našich stolov, hoci nemá hlavu vytvarovanú na korunu a nepatrí ani k zeleninovým krásavcom. Nuž teda, poďakujme sa Krištofovi Kolumbusovi za objavenie Ameriky, teda aj zemiakov, a pustime sa s chuťou do nich.



Diskusia k článku







 



TOPlist