Zdravie z rúry:
Je vaša pečená zelenina rozmočená a bez chuti? Tieto malé triky s veľkým efektom všetko zmenia

Jarmila Horváthová, 17. januára 2024     4 minúty čítania

Príde vám pečená zelenina fádna? Asi na to nejdete dobre. Naše tipy vás naučia, ako zo zeleniny z rúry spraviť lahôdku.



Foto: Shutterstock

Zelenina upečená v rúre je veľmi jednoduchá a zdravá príloha. Ale môže byť aj súčasťou hlavného jedla, ak ju zmiešate napríklad s cestovinami. Niekomu sa však môže zdať chuťovo fádna. Aj z nej ale môžete jednoducho urobiť výbornú lahôdku, stačí, keď doma začnete praktizovať tieto tipy.

1. Pridajte syr alebo semienka

Zeleninu z rúry možno urobiť chrumkavejšiu, alebo naopak krémovejšiu, ako je jej konzistencia. Ak máte radi chrumkavú, urobte na ňu posýpku z chlebovej strúhanky, semienok a najemno nasekaných orechov.

Ak máte, naopak, radšej krémovú, posypte ju strúhaným parmezánom. S niektorými druhmi zeleniny - napríklad s baklažánmi, paradajkami, cuketami a zemiakmi – harmonizuje aj syr feta nakrájaný na kocky.

Jedno aj druhé však treba pridať až pred záverom pečenia samotnej zeleniny. V závislosti od druhu sa syr na zelenine roztopí počas 10 až 15 minút pečenia. Chrumkavá posýpka potrebuje len asi 5 minút, vie sa rýchlo pripáliť a bude horká.

2. Trik s vreckom, ako ju rovnomerne ochutiť

Ak chcete, aby sa olej a koreniny dostali na každý kúsok zeleniny, nasypte zeleninu pripravenú na pečenie do mikroténového vrecka a pridajte do nej trochu oleja so zmesou korenia, ktoré chcete použiť. Vrecko uzatvorte a zeleninu poriadne pretrepte. Takto sa olejom a koreninami ochutia rovnomerne všetky kúsky.

Tento postup sa vyplatí, aj ak chcete pripravovať zeleninu s malým množstvom oleja. Zeleninu z vrecka vysypte na plech, prebytočný olej jednoducho zostane vo vrecku.

3. Vymeňte klasiku a experimentujte

Namiesto toho, aby ste v rúre vždy pripravovali klasické cukety, tekvicu či mrkvu, buďte kreatívni a vyskúšajte ďalšie druhy zeleniny. Môže to byť baklažán, bataty, výborný je aj fenikel, kaleráb alebo buľvový zeler. Nakrájajte ich na plátky, potrite olejom a posypte hrubými zrnkami morskej soli.

Tiež surovú červenú repu môžete nakrájať na tenké plátky a pridať k ostatným druhom.



Foto: Shutterstock

4. Kombinujte malé a veľké kusy

Ak pečiete zmes rôznej zeleniny, treba pamätať na to, že každý má iný čas pečenia. Takže aby niektoré kúsky neboli ešte nedopečené a iné vysušené alebo prihorené, treba zeleninu nakrájať na rôzne veľké kúsky. Čím dlhší je čas pečenia, tým menšie by kúsky mali byť.

Napríklad zemiaky a kaleráb sa pečú pomaly, trvá to minimálne 35 minút. Po nich nasleduje tekvica, bataty a mrkva s 30 minútami. Fenikel, cibuľu a baklažán stačí piecť 20 minút. Medzi zeleninu, ktorá sa pečie rýchlo patrí brokolica, karfiol, paprika, cuketa a paradajky. Tie sú hotové za 15 minút, takže lepšie je ich pridať dodatočne na záver.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

5. Vyberte správnu nádobu

Na prípravu zeleniny v rúre je najlepší klasický plech. Ponúka dostatočnú plochu, ale nie je príliš hlboký. Zeleninu treba piecť v jednej vrstve, nedávať ju na seba, pretože potom nebude chrumkavá, ale rozmočená. V polovici pečenia zeleninu premiešajte, aby bola chrumkavá zo všetkých strán.

6. Používajte teplovzdušnú rúru

Ak máte teplovzdušnú rúru, pri pečení zeleniny tento program rozhodne použite. Tým sa zabezpečí, že ventilátor rozprúdi stúpajúcu vodnú paru a zabráni zbytočnému rozmočeniu zeleniny.

Ak máte rúru len s dolným a horným ohrevom, tak ju môžete z času na čas otvoriť, aby vlhkosť mohla uniknúť.



ANKETA: Používate pečenú zeleninu ako prílohu k mäsu, namiesto iných príloh?

81,9%



18,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist