Foto: Shutterstock
1. Správny výber mäsa
Do fašírky patrí mleté mäso, najlepšie mix bravčového a hovädzieho. Na sekanú potrebujete pekne prerastený bravčový kúsok, ktorý jej dodá šťavnatosť.2. Nemeľte najemno
Mäso na fašírku sa nemelie najemno, naopak. Pomeľte ho nahrubo a radšej dvakrát. Pri druhom mletí pridajte do mäsa namočené pečivo. Mäso sa odporúča mlieť posolené, aby sa s ním soľ lepšie prepojila.3. Aby bola šťavnatá
Ak chcete, aby bola sekaná mimoriadne šťavnatá, tak okrem toho, že do nej pridáte aj mastnejšie bravčové mäso, pomôže tiež pečivo, dobre nasiaknuté mliekom.4. Aby nepraskla
Aby ste zabránili prasknutiu pri pečení, na 1 kg mäsa pridajte 1 PL zemiakového škrobu alebo surový nastrúhaný zemiak.Ďalším tipom, ktorý môžete vyskúšať, aby fašírka počas pečenia nepraskla, je pomletú mäsovú zmes niekoľkokrát hodiť z výšky asi 30 centimetrov späť do misy, kde ste ju miešali. Z mäsa sa tým vytlačí všetok vzduch a zjednotí sa.
Foto: Shutterstock
5. Cibuľu nemeľte
Častá chyba pri príprave sekanej, ktorá má ušetriť čas je, že cibuľu pomeliete spolu s mäsom. Výsledkom je však nepríjemná chuť, ktorú spôsobuje horkosť vzniknutá tlakom na cibuľu.Cibuľu radšej nakrájajte zvlášť a predtým, než ju pridáte do mäsa, ju môžete spolu s cesnakom orestovať.
6. Miešajte rýchlo
Mäsovú zmes miešajte rýchlo, aby sa veľmi nezohriala. Roztopený tuk by sa začal oddeľovať od mäsa a výsledkom by bola suchá a rozpadajúca sa hmota utopená v masti.7. Celé vajce
Do fašírky dajte celé vajce, ktoré stuhne a tým zmes udrží pekne pokope.8. Nezabudnite potrieť
Bochník (šišku) mäsa tvarujte rukami namočenými v studenej vode. Na pečenie sa zvyčajne používa forma na srnčí chrbát alebo špeciálne kameninové či silikónové formy.Predtým, než sekanú vložíte do rúry, potrite ju vodou, vďaka ktorej sa povrch mäsa pekne zatiahne. Môžete ju však potrieť aj bielkom alebo celým rozšľahaným vajíčkom. Pred pečením ju podlejte trochou vody a počas pečenia ju polievajte výpekom.
Ak nemáte formu na sekanú, vytvarovaný mäsový bochník môžete jednoducho zabaliť do pevného alobalu. Pred dopečením alobal rozbaľte, aby sa na fašírke vytvorila kôrka.
Diskusia k článku