Prebuďte ich k životu:
Ako správne nachystať sušené hrozienka na konzumáciu a pečenie

Jana Klimanová, 9. mája 2024     3 minúty čítania

Sušené hrozienka neodmysliteľne patria k pečeniu. Nestačí však ich len tak prihodiť do cesta či plnky...



Foto: Shutterstock

Hrozienka výborne ochutia tvarohovú plnku do buchiet či koláča, neobíde sa bez nich mazanec, vianočka ani žemľovka, sú súčasťou mnohých sladkých receptov. Ešte predtým ako ich použijete, treba s nimi však podniknúť jednu zásadnú vec.

Pred pečením namočiť

Pred pečením hrozienka preberte, zbavte prípadných stoniek, opláchnite v studenej vode a zalejte horúcou vodou (do 70 °C). Nechajte stáť cez noc, aby sa napili vody a zväčšili svoj objem. Ak vás tlačí čas, stačí aj 30 minút.

Pre lepšiu chuť sa v receptoch často namiesto vody používa rum alebo rumová aróma. Predtým, než hrozienka namočíte do rumu, sparte ich horúcou vodou, aby sa narušila šupka a aróma a chuť lepšie prenikla dovnútra usušeného plodu. Až potom ich namočte do rumu. Hrozienka nechajte odkvapkať - rum, v ktorom sa namáčali, môžete použiť pri príprave koláča. Ak treba, hrozienka osušte kuchynskou utierkou.



Foto: Shutterstock

Namáčanie v alkohole - v rume, vodke alebo vo víne - sa tiež odporúča v prípade, že boli hrozienka spracované pomocou síry. Okrem vody a alkoholu môžete hrozienka na pol hodinu namočiť aj v džúse, čiernom čaji alebo v jablkovej šťave.

Tip: Ak nechcete, aby vám hrozienka klesli na dno cesta, obaľte ich v hrubej múke, strúhanke, prípadne v mletom cukre.

Namiesto cukru

Keďže hrozienka obsahujú sacharidy vo forme fruktózy a glukózy, skvelo nahradia cukor či iné sladidlá. Vďaka svojej konzistencii a prírodnej sladkosti sa často používajú aj v nepečených raw dezertoch, rozmixované ich môžete pridať do cesta a nahradiť nimi cukor.

Chránia zuby aj pleť
Hrozienka sú plné vitamínov, vápnika, horčíka aj draslíka. Obsahujú kyselinu oleanolovú, ktorá chráni zuby pred zubným kazom. Je v nich resveratrol, silný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie pleti.

Na zobkanie

Hrozienka na priamu konzumáciu môžete predtým napariť - klasicky v sitku nad parou alebo v mikrovlnnej rúre. Na tanierik vysypte hrozienka, pokropte ich vodou, prikryte vekom určeným do mikrovlnky a časovač zapnite na pol minúty. Na vodu nezabudnite, inak by sa hrozienka spálili.



ANKETA: Namáčate hrozienka radšej do rumu než do vody?

64,7%



35,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist