Zdravie z kuchyne:
Imunitu udržíte vo forme aj správnym jedlom. Vieme akým

Jarmila Horváthová, 30. januára 2023     4 minúty čítania

Ktoré suroviny by ste mali v kuchyni používať, aby ste odolali prechladnutiam a respiračným chorobám?



Foto: Shutterstock

Zeleninu a ovocie jedzte denne

Na podporu imunitného systému by malo byť súčasťou každodennej stravy čerstvé ovocie a zelenina. Podľa odporúčaní by mal človek zjesť denne 300 g zeleniny a 200 g ovocia. Pre lepšiu predstavu, 200 g ovocia je napríklad 1 väčšie jablko alebo 2 pomaranče či banány. 300 g zeleniny je napríklad 1 väčšia paprika, 1 mrkva či paradajka a 1/4 brokolice.

Z vitamínov je na podporu obranyschopnosti najdôležitejší vitamín C. Jeho najväčším zdrojom je červená paprika, už 100 gramov, stačí na pokrytie dennej dávky vitamínu C.



Foto: Shutterstock

Vysoké množstvo tohto vitamínu obsahujú aj čierne ríbezle, ružičkový kel, kapusta, brokolica a čili. Prekvapivo veľa ho telo získa aj z petržlenovej vňate. Pomaranče a citróny síce nepatria k jeho najväčším zdrojom, ale stále ho majú pomerne veľa a preto sa odporúčajú konzumovať tiež. Telo si vitamín C nedokáže uchovať do zásoby, preto je dôležité jesť ovocie a zeleninu denne, najlepšie surovú, pretože teplo tento vitamín ničí.

Sila zázvoru a korenín

Riziko infekcií môže znížiť aj zázvor. V kuchyni má všestranné využitie – od čaju, cez karí, smoothie, môže sa pridať do polievok, ale aj k mäsu. Osvedčeným prostriedkom je aj zázvorovica, ktorú si možno pripraviť zo 125 g nastrúhaného zázvoru, 4 PL medu, šťavy z 1 citróna a 500 ml vodky. Všetko spolu zmiešame a necháme tri dni lúhovať, potom precedíme.

Látky podporujúce imunitu obsahujú aj koreniny ako kurkuma, čili, čierne korenie – stačí ich pridávať do akéhokoľvek jedla.

K mrkve vždy patrí olej

Ďalším dôležitým vitamínom pre výkonný imunitný systém je vitamín A. Veľa jeho prekurzora – karoténu obsahujú najmä mrkva, tekvica a bataty. Dôležité je pridať k nim vždy trochu oleja, aby sa vitamín A do organizmu lepšie vstrebal.



Foto: Shutterstock

Kyslá kapusta aj jogurty

Väčšina našej imunitnej obrany je ukrytá v čreve. Ak je črevná flóra zdravá, udržiava patogény pod kontrolou a zabraňuje ich šíreniu. Na jej podporu by sa mali jesť fermentované potraviny a mliečne výrobky, ktoré obsahujú veľa probiotík. Najviac ich telu dodá kyslá kapusta, kimči, jogurt alebo kefír.

Strukoviny na tanieri

Do jedálnička pre posilnenie imunity sa odporúča zaradiť aj kvalitné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v strukovinách a v obilninách, hydine, vajciach a rybách. Ďalšími potravinami, ktoré posilňujú obranyschopnosť sú paradajky, ktoré sú účinnejšie vtedy, keď sa kratučko povaria a aj cibuľa, ktorá je starodávnym prostriedkom proti prechladnutiu. Okrem toho by sa v kuchyni mali používať zdravé tuky, ako sú olivový, repkový, ľanový a orechový olej.



Foto: Shutterstock

Zdravé maškrtenie

Možno to znie prekvapujúco, ale pre silnú imunitu sú dôležité aj oriešky. To preto, lebo sú dobrým zdrojom zinku. Zinok posilňuje sliznicu nosa a hrdla, ktorá je dôležitá pre obranu proti vírusom. A podľa výskumov imunitný systém preukázateľne posilňuje čokoláda s minimálne 70 % obsahom kakaa. Takže kvalitné maškrtenie je zdravé!



Foto: Shutterstock





ANKETA: Vedeli ste, že aj čokoláda podporuje imunitu?

70,6%



29,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist