Foto: Jarmila Horváthová
Letné večery a bublinky, teda šumivé víno – to je pre mnohých ideálna kombinácia. Ak vám a vašej spoločnosti stačí len jeden pohár, alebo vám zostane nedopitá fľaša napríklad po návšteve, nastane problém, ktorý takmer všetci dôverne poznajú.
Z nedopitého šumivého vína unikne oxid uhličitý, a teda sa z neho stratia všetky bublinky, ktoré mu dodávajú povestnú iskru a víno sa stáva fádnym. Čo s tým? Tu je každá rada drahá.
Väčšina ľudí rezignuje a buď ho vypije aj také vyprchané alebo víno jednoducho vyleje. Niektorí skúšajú rôzne triky ako tomu zabrániť – použijú špeciálne uzávery alebo dajú do hrdla fľaše striebornú vidličku. Ale veľmi nepomáhajú...
Existuje však jeden spôsob, ktorý z vyprchaného vína opäť urobí iskrivý nápoj. Je veľmi jednoduchý a potrebujete naň jedinú vec, ktorú buď máte doma v špajze, alebo ju veľmi ľahko kúpite – a to sú sušené hrozienka.
Foto: Shutterstock
Stačí hodiť päť hrozienok do pohára alebo do fľaše s vyprchaným sektom a za tri minúty sa stane zázrak – víno znovu bublinkuje. Je to tak úžasne prosté a naozaj to funguje.
Ako je to možné? Cukor obsiahnutý v hrozienkach reaguje so zvyškami kvasiniek vo víne – a pri tom vzniká úplne nový oxid uhličitý. Možno sa pýtate, prečo namiesto hrozienok nepoužiť čistý cukor... V tom prípade by ste totiž riskovali, že šumivé víno bude vo výsledku príliš sladké. A hrozienka chuť vína nemenia.
Ak vás zaujíma druh hrozienok, my sme to skúšali s tými najobyčajnejšími zo samoobsluhy a osvedčili sa, takže na ich kvalite v princípe nezáleží. Tiež nie je dôležité, či do pohára nalejete najprv víno a potom pridáte hrozienka, alebo naopak.
Hrozienka môžete dať aj do fľaše, ale prídete tak o malé divadielko, ktoré môžete sledovať, keď ich dáte do pohára – ako plávajú zhora nadol a opačne, aj ako postupne v pohári pribúdajú bublinky.
A čo s hrozienkami na dne prázdneho pohára? Tie buď zjete alebo vyhodíte... Pre úplnosť dodávame, že test sme robili so šumivým vínom, ktoré stálo v chladničke otvorené dva dni.
Diskusia k článku