Zaujímavý trend:
Burgre s ovocím, to nie je rebélia len pre odvážnych, zachutia aj konzervatívnym jedákom

Jana Klimanová, 22. septembra 2025     3 minúty čítania

Burgre už dávno nie sú len o mäse, syre a šaláte. Moderná kuchyňa čoraz častejšie experimentuje s kombináciami chutí, ktoré ešte pred pár rokmi pôsobili ako kulinárske peklo.



Foto: Shutterstock

Jedným z najzaujímavejších trendov posledných rokov je pridávanie ovocia do burgrov. Znie to zvláštne? Možno. Ale výsledok často prekvapí aj skúsených burgerholikov. Či už stavíte na klasickejšie prevedenie s grilovaným ananásom, alebo experimentujete s figami a kozím syrom, výsledok vie prekvapiť.

A prečo vôbec ovocie?

Chuťová rovnováha: sladkosť ovocia dokáže skvele vyvážiť slanosť syra či výraznosť mäsa.
Textúra: chrumkavé jablko alebo šťavnaté mango dodá burgrom nový rozmer.
Farba a vizuálny dojem: pestrofarebné plátky ovocia robia burger atraktívnejším aj na pohľad.

1. Ananás – tropická klasika

Grilovaný ananás je jedným z najčastejšie používaných druhov ovocia v burgroch. Hodí sa najmä k hovädziemu mäsu, slanine a pikantným omáčkam. Sladkosť ananásu zjemňuje mastnotu a zároveň prináša sviežu tropickú chuť.



Foto: Shutterstock

2. Mango – exotická šťavnatosť

Mango je ideálne pre tých, ktorí majú radi jemnejšie a šťavnatejšie chute. Dobre funguje v kombinácii s kuracím mäsom, rybami alebo aj s halloumi syrom. Mango sa dá použiť nakrájané na plátky alebo ako jemná salsa.

3. Jablko – chrumkavé a svieže

Natenko nakrájané jablko pridáva do burgrov chrumkavosť a jemnú kyslosť. Najlepšie funguje s bravčovým mäsom, syrom brie alebo karamelizovanou cibuľou.



Foto: Shutterstock

4. Figy – sladkosť s charakterom

Čerstvé alebo sušené figy sú výbornou voľbou pre gurmánske burgre. Ich sladkosť krásne ladí s výraznými syrmi ako gorgonzola či kozí syr. Odporúčajú sa skôr do vegetariánskych burgrov.

5. Avokádo – aj to je ovocie

Aj keď je často vnímané ako zelenina, avokádo je ovocie. Vďaka jemnej chuti a krémovej textúre sa hodí takmer do každého burgra. Neprebíja ostatné prísady, ale výborne ich dopĺňa.



Foto: Shutterstock

6. Hruška – jemná a elegantná

Hruška v burgri je možno menej tradičná, no veľmi chutná. Najčastejšie sa kombinuje s modrým syrom, karamelizovanými orechmi alebo pečeným kuracím mäsom. Ideálna voľba pre jesenné sezónne burgre.



Foto: Shutterstock

7. Brusnice – sladkokyslý kontrast

Brusnicová omáčka alebo čerstvé brusnice môžu byť výborným doplnkom k mäsovým burgrom, najmä v kombinácii s pečeným mäsom alebo syrom. Fungujú ako ovocná alternatíva ku klasickým omáčkam.



ANKETA: Chutí vám kombinácia mäsa s ovocím?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku










TOPlist