
Foto: Shutterstock
Jedným z najzaujímavejších trendov posledných rokov je pridávanie ovocia do burgrov. Znie to zvláštne? Možno. Ale výsledok často prekvapí aj skúsených burgerholikov. Či už stavíte na klasickejšie prevedenie s grilovaným ananásom, alebo experimentujete s figami a kozím syrom, výsledok vie prekvapiť.
A prečo vôbec ovocie?
Chuťová rovnováha: sladkosť ovocia dokáže skvele vyvážiť slanosť syra či výraznosť mäsa.Textúra: chrumkavé jablko alebo šťavnaté mango dodá burgrom nový rozmer.
Farba a vizuálny dojem: pestrofarebné plátky ovocia robia burger atraktívnejším aj na pohľad.
1. Ananás – tropická klasika
Grilovaný ananás je jedným z najčastejšie používaných druhov ovocia v burgroch. Hodí sa najmä k hovädziemu mäsu, slanine a pikantným omáčkam. Sladkosť ananásu zjemňuje mastnotu a zároveň prináša sviežu tropickú chuť.
Foto: Shutterstock
2. Mango – exotická šťavnatosť
Mango je ideálne pre tých, ktorí majú radi jemnejšie a šťavnatejšie chute. Dobre funguje v kombinácii s kuracím mäsom, rybami alebo aj s halloumi syrom. Mango sa dá použiť nakrájané na plátky alebo ako jemná salsa.3. Jablko – chrumkavé a svieže
Natenko nakrájané jablko pridáva do burgrov chrumkavosť a jemnú kyslosť. Najlepšie funguje s bravčovým mäsom, syrom brie alebo karamelizovanou cibuľou.
Foto: Shutterstock
4. Figy – sladkosť s charakterom
Čerstvé alebo sušené figy sú výbornou voľbou pre gurmánske burgre. Ich sladkosť krásne ladí s výraznými syrmi ako gorgonzola či kozí syr. Odporúčajú sa skôr do vegetariánskych burgrov.5. Avokádo – aj to je ovocie
Aj keď je často vnímané ako zelenina, avokádo je ovocie. Vďaka jemnej chuti a krémovej textúre sa hodí takmer do každého burgra. Neprebíja ostatné prísady, ale výborne ich dopĺňa.
Foto: Shutterstock
6. Hruška – jemná a elegantná
Hruška v burgri je možno menej tradičná, no veľmi chutná. Najčastejšie sa kombinuje s modrým syrom, karamelizovanými orechmi alebo pečeným kuracím mäsom. Ideálna voľba pre jesenné sezónne burgre.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku