Zabudnutá delikatesa:
5 krokov k úspešnej príprave vareného hovädzieho jazyka

Jarmila Horváthová, 25. februára 2024     4 minúty čítania

Tenučké plátky vareného hovädzieho jazyka, to je lahôdka, ktorá osloví každého gurmána aj hosťa. Ako tento, tak zriedkavo používaný kus mäsa správne uvariť?



Foto: Shutterstock

Varený hovädzí jazyk je jedna z tých pochúťok, ktoré na prvý pohľad pôsobia komplikovane, no pri bližšom pohľade zistíte, že ich príprava je v podstate jednoduchá. To čoho vyžaduje najviac, je čas.

Ako uvariť hovädzí jazyk

1. Hovädzí jazyk vložte na noc do studenej vody. Pred varením ho vyberte a opäť opláchnite pod studenou vodou.

2. Do veľkého hrnca dajte zovrieť vodu s koreninami (klinčeky, bobkový list, celé čierne korenie) a zeleninou (pór, mrkva, zeler). Hneď ako voda začne vrieť, znížte teplotu ohrevu a do vody vložte jazyk.

3. Jazyk sa pripravuje pri teplote tesne pod bodom varu 2-4 hodiny v závislosti od veľkosti. Ak jazyk váži napríklad 1,5 kg, mali by ste si na to vyhradiť dobré tri hodiny. Jazyk je uvarený, keď sa dá špička jazyka ľahko prepichnúť.

4. Po uplynutí času varenia jazyk vyberte, nechajte mierne vychladnúť, odstráňte kožu a nakrájajte ho na plátky.

5. Vývar z jazyka by ste nikdy nemali vyhadzovať, pretože po zredukovaní varom vytvorí základ omáčky, ktorú k nemu môžete podávať.

Ak ho chcete pripraviť rýchlo

Ak máte doma tlakový hrniec, môžete ušetriť čas a jazyk uvariť v ňom. Čas prípravy sa tak skráti približne na 45 minút. Do hrnca dajte zeleninu, koreniny, vložte doň mäso a uvarte.



Foto: Shutterstock

Hovädzí jazyk sous vide

Keďže metóda varenia sous vide, ktorá spočíva vo varení potravín pri nízkych teplotách vo vákuovom obale, je veľmi populárna a už dostať aj domáce prístroje na takéto varenie, spomenieme aj tento spôsob prípravy.

Hovädzí jazyk je ideálny na varenie metódou sous vide - mäso je ešte jemnejšie a šťavnatejšie, akurát ho treba variť 2 dni.

Do vrecka na sous vide k jazyku priložte čerstvý rozmarín, tymian, cesnak, bobkový list, soľ a korenie. Varte vo vodnom kúpeli pri teplote 64 stupňov 48 hodín. Po miernom vychladnutí ho vyberte z vodného kúpeľa a stiahnite z neho kožu a nakrájajte.



Foto: Shutterstock

S čím ho podávať

Hovädzí jazyk možno podávať natenko nakrájaný studený alebo teplý. K studenému sa napríklad veľmi dobre hodí nakladaný strúhaný chren alebo chrenový dip, čo znamená, že chren zmiešate s kyslou smotanou.

Tiež je výborný s bylinkovým dipom – do kyslej smotany primiešate nadrobno nakrájané bylinky podľa výberu.

Tenučké plátky studeného hovädzieho jazyka sa výborne hodia aj ako súčasť obložených mís, uctíte si ním návštevu určite viac, než kupovanou šunkou alebo salámou.

Teplý uvarený jazyk je skvelý so smotanovým chrenovým prívarkom, ale napríklad aj s paradajkovou alebo vínovou omáčkou. Tú pripravíte tak, že na masle orestujete 100 g nakrájanej červenej cibule, pridáte pol litra červeného vína, dva klinčeky a trochu tymianu a necháte variť, kým sa omáčka zredukuje na polovicu objemu.

Potom pridáte 250 ml vývaru, ktorý ste získali varením jazyka, a 10 minút povaríte. Omáčku zahustíte 2 ČL kukuričného škrobu, ktorý najprv rozmiešate v troške vývaru, aby sa v omáčke nevytvorili hrčky. Omáčku povaríte na požadovanú hustotu, dosolíte, dokoreníte a môžete podávať k varenému hovädziemu jazyku.



ANKETA: Už ste niekedy doma varili hovädzí jazyk?

86,6%



13,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist