Vyskúšajte to inak:
6 spôsobov, ako zahustiť prívarok, omáčku alebo polievku bez múky

Jana Klimanová, 10. januára 2023     3 minúty čítania

Potrebujete zahustiť jedlo, ale múka vám nie je pochuti alebo nesvedčí vášmu zdraviu? Ide to aj bez nej a my vám poradíme, ako na to.



Foto: Shutterstock

3. Obilniny

Na zahustenie omáčok a polievok sa hodia aj obilniny - ovsené alebo pohánkové vločky, quinoa či pšeno. Keďže nasávajú vodu, pokrmy krásne zahustia. Počas varenia sa takmer úplne rozvaria. Ak preferujete hladkú krémovú konzistenciu polievky či omáčky, môžete ich po uvarení rozmixovať.

Vločky môžete do pokrmu pridávať pomleté, alebo ich najprv nasucho opečte na panvici a varte spolu s jedlom. Opäť platí pravidlo, že menej je viac. Do polievok či omáčok ich pridávajte postupne, aby ste správne odhadli hustotu.





Diskusia k článku

bekla
Ja zahustujem napr. paradajkovu polievku nastruhanym pernikom, do gulasa ( najma z diviny) pridavam okrem perniku aj za lyzicu slivkoveho lekvaru...pernik mi vozi sestra z Prahy, u nas nie je v ponuke...zial. ostatne jedla, napr rostenku "zahustujem" orieskom masla, nic viac, ziadna muka!






 



TOPlist