Trendy:
Vypestujte si bylinky doma

Sandra Támerová, 30. marca 2012     9 minút čítania

Vôňu doma vypestovaných byliniek nenahradí nič.


Foto: Shutterstock

Pri troche snahy si bylinky vypestujete aj doma.


Aj keď sa v posledných dňoch trochu ochladilo, jar sa už hlasno hlási o slovo. Aj kvôli náročnej ekonomickej situácii sa mnohí z nás rozhodli vrátiť sa k záhradkárčeniu, za „obeť“ iste padnú mnohé trávniky.

A zaujímavé je, že ľudí to baví, vymieňajú si medzi sebou informácie, ako čo dopestovať, kde zohnať najlepšie semienka, alebo priesady. Kedysi úplne bežná vec, dnes sa mnohí pestovaniu len priúčajú a znovu objavujú čaro času stráveného na čerstvom vzduchu, starajúc sa o kúsok zeme a vlastnoručne zasiate a dopestované plody zeleniny, či ovocia.

Ak sa zatiaľ len pohrávate s myšlienkou na záhradku, môžete si svoje „schopnosti“ vyskúšať na pestovaní byliniek. Samozrejme ich môžete vysadiť aj na záhradke, tí skúsenejší s tým majú isté bohaté skúsenosti. Na začiatok však bude stačiť zopár kvetináčov a semienok od babičky na trhu, či z obchodu so semenami.



Jar, byliniek čas


Foto: archív JT

Juraj Trtol, konateľ
firmy Profigarden JT.


Ideálnym obdobím na začatie pestovania byliniek ja apríl, je preto najvyšší čas nakúpiť potrebné náradie a semená. „ Bylinky potrebujú veľa svetla, je preto dôležité umiestniť ich na svetlé miesta v byte, či dome. Vhodné sú okenné parapety, v teplejších mesiacoch balkóny“, vysvetľuje Juraj Trtol, konateľ firmy Profigarden JT, ktorá sa venuje záhradnej architektúre.

Pre gazdinky je dôležité, aby kvetináče, alebo miesto, kde sa budú bylinky pestovať bolo čo najbližšie ku kuchyni. Ak chceme, aby bylinky zároveň aj skrášlili miesto, kde ich pestujeme, môžeme sa pohrať s rôznymi druhmi kvetináčov a ich umiestnením. Okrem dochucovania v kuchyni môžu totiž krásne zelené a voňavé byľky slúžiť ako krásna dekorácia. Môžete napríklad kvetináče postaviť na seba a vytvoriť tak akúsi rastlinnú pyramídu.

Veľa krát môže ako kvetináč poslúžiť stará nádoba, ktorú už dávno nepoužívame. Napríklad starý čajník, malý drevený súdok z nepoužívanej vínnej pivnice, staré vedierko, vyradená keramická misa, fantázii sa medze nekladú.

Ako na to?

Ak sa chystáte do obchodu nakúpiť potrebné veci, zamerajte sa v prvom rade na nádobu, v ktorej budete bylinky pestovať. „Treba si vybrať vhodný črepník, momentálne sú na trhu dostupné tzv. samozavlažovacie črepníky, ktoré majú skryté zásobníky, ktoré zásobujú rastlinu vlahou dlhšiu dobu, stav vody sa dá skontrolovať cez nalievací otvor,“ vysvetľuje skúsený záhradník.


Foto: Shutterstock

Bylinky môžete zasadiť
do vkusných črepníkov.


„Na sadenie použite obyčajný záhradnícky substrát. Ak použijete nejakú väčšiu nádobu, treba pridať na spodok aj drenážnu vrstvu – čo môže byť obyčajný štrk alebo špeciálny materiál keramzit, ktorý sa zakryje textíliou. Keď potom budete bylinky zalievať, prebytočná voda cez ten spodok odtečie. Samozavlažovací črepník je dobrý v tom, že voda neodteká, zostáva v nádobke, kde presne vidíte aký je stav vody a či ju treba doplniť alebo nie. Je to podobný princíp ako hydroflóra, kedy rastlinky rastú iba vo vode. Rastlinky sa zakorenia v keramzite, okolo ktorého je vodný roztok, ktorý je napustený živinami,“ ozrejmuje odborník.

Ak chceme pestovať bylinky, odporúča pán Juraj Trtol kúpiť hotovú sadeničku. Je to rýchle a bez práce. Vyhneme sa sklamaniu, keď nám semienko nevyklíči, alebo obschne. V každom dobrom záhradníctve je dostať kúpiť krásne hotové priesady pripravené na to, aby vám ponúkali svoje krásne bylinky. „Určite neodporúčam kupovať bylinky v črepníku v hypermarketoch. Sú to rýchlené rastlinky, ja s takýmto tovarom určite nepracujem,“ smeje sa. „Nechcem im týmto robiť negatívnu reklamu, ale tam nie je žiadna odborná starostlivosť. V záhradníctve sú odborníci, ktorí sa o tie rastlinky naozaj starajú, a vyznajú sa v tom!“

Ako často zalievať?

Podľa odborníka treba bylinky zalievať podľa potreby. „Ak máte črepník, kde vám voda odteká, treba ich zalievať približne 2 krát týždenne, v samozavlažovacom podľa potreby. Keď sa voda odparí, odhadujem asi raz za týždeň, a samozrejme aj počas počasia. Keď je teplo, treba polievať častejšie, voda sa skôr odparí. Keď je počasie ako teraz, stačí raz za týždeň. Rastlinka sa v črepníku so spodným otvorom zalieva priamo do črepníka, prebytočná voda odteká do misky.“

Ak treba bylinky prihnojiť, sú vhodné hnojivá pre aromatické rastliny, ale ak sa použije záhradnícky substrát, ten je už nahnojený. „Existujú aj špeciálne hnojivá na dlhšie obdobie. Sú akoby obalené v živici, a podľa teploty ale aj vlahy postupne uvoľňujú živiny. Rastlinka podľa toho, koľko žije a koľko potrebuje, tak toľko živín si odčerpá. Ak kúpim také povedzme šesťmesačné hnojivo a pridám ho do pôdy rastliny, viem, že na celú sezónu mám o bylinku postarané. Toto riešenie je samozrejme drahšie, ale pre rastlinku výhodnejšie, má po celý čas optimálny prísun živín,“ dodáva Juraj.

Ak sa nedarí, kde je problém?


Foto: Shutterstock

Bazalka patrí medzi najobľúbenejšie bylinky.


Veľa krát sa našim rastlinkám nedarí, tak hľadáme, kde môže byť problém, alebo kde sme pochybili. „Je to veľmi individuálne, môže to byť nejaká choroba, ale najčastejšie je asi problém v prelievaní vodou. Zo skúseností viem, že ľudia majú tendenciu ich často polievať, rastlinka má príliš veľa vlahy a trpí jej nadbytkom. Je z nej vlastne potom vodná rastlina. Napríklad taký muškát má veľmi rád, keď úplne preschne, a potom ho znova zavlažíte. Aby fungovala koreňová sústava, aby nebola naozaj ako vodná rastlina,“ hovorí odborník.

„Čo sa týka chorôb, tam v zásade, ak si bylinky pestujete doma na parapete, tak sa tam ani nemajú ako dostať. Vonku je plno škodcov, prípadne môže rastliny napadnúť hubové ochorenie, ale toto vo vnútri hrozí minimálne,“ vysvetľuje odborník. Ak si lámete hlavu s tým, ako zistiť či rastlinke už treba vodu, použite sedliacky rozum a ruky. Zoberte trochu zeme medzi prsty, ak je vlhká, vodu dolievať netreba. Ak je pôda suchá, môžete smelo polievať.

Bylinky na záhrade

Bylinky sú samozrejme vhodné nielen na varenie, ale aj ako dekorácia. Ak si chcete skrášliť záhon na záhradke, máte o takú dekoráciu postarané. A kde je vhodné ich zasadiť? „Sú vhodné do predných častí záhonov, kde je ich dobre vidieť a je k nim jednoduchý prístup. Mali by ste sa k nim vedieť dobre dostať, aby ste sa o ne vedeli postarať a natrhať si do omáčok, polievok, či šalátov ak treba. Prebíjať sa k nim cez ďalšiu výsadbu by bolo určite komplikované.“ Bylinky sú teplomilné, aj preto rada odborníka znie: „90 percent byliniek potrebuje slnečné stanovisko. Niektoré potrebujú polotieň, ale väčšinu môžete zasadiť na slnečné miesto.“

Veľký zmysel má na záhradke ohraničené pestovanie, kedy je vyvýšená pôda lemovaná povedzme drevenými doskami, vzniknú vám akési hrantíky. Okrem selekcie byliniek od ostatných plodov v záhrade je výhodou aj to, že môžete použiť kvapôčkovú závlahu, kde si môžete presne nastaviť závlahovú dávku. Také políčko si môžete pekne oddeliť chodníčkom, budete mať k nemu perfektný prístup, a o bylinky sa vám bude jednoduchšie starať. Je to praktické aj šikovné zároveň.

Tak ako, idete do toho? Premýšľate už nad tým, či začnete bazalkou, ktorá sa výborne hodí do paradajkových omáčok, či pesta? Alebo voňavý rozmarín, ktorý je skvelý na pečené mäso, alebo na zemiaky? A čo takto mať celoročne v črepníku čerstvú petržlenovú vňať? Ak ste sa rozhodli, že sa do toho pustíte, držíme vám palce. A nezabudnite sa nám pochváliť fotkami vlastnoručne dopestovaných byliniek!





Diskusia k článku

kuchticka
Krasna tema pre tohorocnu "pochmurnu" situaciu politicku a najma ekonomicku. Iste sa vela ludi da do pestovania byliniek. Pre mna je to "konickom"uz 15 rokov. Pestujem vsetko co sa mi vypestovat podari v nasom podhorskom chladnejsom prostredi. Robim to pre radost i uzitok. Varim vsetko s pouzitim mojich byliniek, pijem kazdy den caj s miesanych byliniek z mojej zhradky. Citim sa dobre psychicky i fyzicky vdaka mojmu konicku. Tak varechaci do toho!!! :-))
kuchticka
Zabudla som podakovat Redakcii za tento clanok, lebo sa skutocne objavil v pravy cas. Uz sa na Vareche zacalo niekolko ludi pytat na radu pestovanie byliniek.
tetuska
Bylinky v kvetináči sú super, mávam každý rok rozmarín, bazalku-2 druhy, levanduľu, majoránku... Cez zimu mi v byte prežila levanduľa, čo je pre mňa veľký úspech... lebo je suchý vzduch... super...
eraserhead
@kuchticka máš skúsenosti aj s pestovaním tejto rastliny?
Myrta obecná (myrtus communis), okrem iného sa veľmi hodí k jahniatku.....
ostatné "bežné" bylinky tie mi rastú ako burina a rozmarín a tymián dokonca odolali aj tohtoročným mrazom
klekipetra
"Autorke" : To je zaujímavé - niekto má bylinky na záhrade a my ich pestujeme v záhrade
janadelfi
Mám bylinkovú záhradku už roky aj som si ju presťahovala na chránené miesto. Je to výborná vec. Majoránku pestujeme zvlášť na záhone vo väčšom množstve - domáca je domáca. Sem - tam ak vidím nejakú zaujímavú bylinku tak kúpim, ale niektoré sú len jednoročky, ale inak zazimujem čo sa dá.
22miska22
Aj ja som bylinkarka,tak sa tesim takymto clankom,a vzdy sa nieco nove dozviem.
pacik
Mám oddelený kútik v záhrade pre bylinky, bez nich si to už ani neviem predstaviť. Majoránku pestujem ako @janadelfi na záhone, môžem potvrdiť, nad domácu nie je. A na okne mi krásne prezimoval rozmarín a tymián, do Vianoc vydržala aj bazalka :-)
garanco
Bylinky si pestujem v záhrade, aj doma na balkóne už niekoľko rokov. Teraz na jar sa mi na krásnej mäte piepornej objavila na lístkoch taká sivastá plieseň. Bola celú zimu na balkóne, ale zasklennom, neviem, či tam má menej vzduchu, alebo som tú plieseň preniesla zo záhrady- neviete mi poradiť?
hubata
Ach jo, na balkóne sa mi nedaria a tak mi nezostáva nič iné, len závidieť záhradkárkam.
kuchticka
@eraserhed , ja som ju raz mala, rastla dost pomali, ked konecne vyrastala tak abych mohla strihat na susenie prisly v noci srny a spasly az do korienkov. Za nejaky cas zacala znovu rast, opakovalo sa to iste az mi vyhynula. Lutujem, lebo posobi dobre pre ludi co trpia sinusitidou (zanety vedlajsich dutin nosu), pomaha na rozne kozne ochorenia a ine.
docent23
Neviete niekto poradit v BA zahradnictvo, v ktorom sa daju kupit bylinky. Vdaka.
ruzova
Tulsi, brahmi, asvaganda, gotukola to su bylinky, ktore na mna cakaju este len v eshope a mali by prist po Velkej noci. Objednala som ich aj preto, ze pod tymito nazvami sa predavaju predrazene prirodne ajurvedske preparaty, ale co ma zaujalo najviac - bazalka je podla Indov lieciva len ta odroda sanctum, teda taka v trsoch alebo ju tiez nazyvaju posvatna, svata
ruzova
nieco malo je aj Hornbachu, Baumaxe, mozno by bolo zaujimave odviest sa do Malinova  www.hologarden.sk/onas.html,...
Kula, bylinky sa teraz vo velkom predavaju na Mileticke a zaujimave, nezvycajne bylinky su vacsinou zatial iba ne nete
klekipetra
kuchticka, dnes 05:40
@klekipetra , opravujes domace ulohy? :-((
Ja som myslela ze tu nie je jazykovy kutik.
kuhtyčka
spokojne s domai pýš ako sceš, ale na verejnosty sa tím nehvál.
Myslíš si, že nie je rozdiel medzi tým, ak poviem spávam na peci a spávam v peci?
tinca
@sandra ďakujeme, veľmi poučný článok, ktorý prišiel v pravý čas. Ja si pestujem bylinky na balkóne, inú možnosť nemám. Kupujem ich v marketoch a krásne mi vydržia, samozrejme tie čo častejšie používam sa vystrihajú,tak potom prikúpim. U nás je len jedno záhradníctvo, skúsim sa tam pozrieť, ale neviem či budú mať. Krásne mi prežil rozmarín v byte, poprosila som sandru aby sem pridala obrázok.

anna123
Objednala som si z netu 2 nové bylinky- mäta mandarínková a šalvia ananásová.
ruzova
www.koreninovazahrada.sk www.kruh.sk www.rastinky.sk
bogar
no super clanok ja som uz si nasadila rozne mixy byliniek ale aj mix bazalkovych druhov a jednotlivo matu pazitku zeruchu a male sherry rajcinky cakam na priesadky ked uz vykuknu a plus prvy krat cakam kym vykukne jahodovy spenat tak sa tesim jak mala ked vidím ze uz pucia ... :) kupila som si velke kvetinace a mixy jednorocnych a viac rocnych semienok tak som zvedava drzte palce :)
pawelko
@klekyp ätra ja mam tiez byliny vsade aj na zahrade aj v zahrade a myslim ze to nie je moc podstatne pre zmysel tejto diskusie
hubarka35
Ja mám tiež nasadené na balkone zo semienka bylinky,začínajú vyrastat-majorán,levandula,oregano,pažítka...čomu sa teším,mám aj na záhrade pažítku už dost velký trs...,tiež medovku a mätu,...chcem nasadit i repík a harmanček....začína sezona-budem zbierat ako šalená-bazu,lipu,rebríček,šípky,žihlavu,skorocel-bude na dobrý čajík...






 



TOPlist