Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Maslo

Bod zadymenia: 150 °C



Foto: Shutterstock

Hodí sa na krátke restovanie pri príprave rizota či cestovín - zvykne sa zmiešať s olivovým olejom. Keďže klasické maslo sa na vyprážanie nehodí, môžete si vyrobiť prepustené maslo ghí, ktoré má bod zadymenia asi 220 °C. Z masla pomalým zahrievaním odparte vodu, nakoniec zozbierate penu z bielkovín a maslo preceďte.





ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist