Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Arašidový olej nerafinovaný

Bod zadymenia: 160 °C



Foto: Shutterstock

Arašidový olej je jedným z mála panenských olejov, ktoré sú vhodné na varenie aj vyprážanie. Má jemnú orieškovú chuť, vďaka ktorej sa využíva najmä v ázijskej kuchyni. Slúži hlavne na opekanie a oprážanie jedál, ktoré sa pripravujú vo woku. Ak sa rozhodnete pre rafinovaný arašidový olej, bod zadymenia je až 230 °C.





ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist