Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Bravčová masť

Bod zadymenia: 182 °C



Foto: Shutterstock

Hoci sa o bravčovej masti istý čas hovorilo nelichotivo v súvislosti s kôrnatením ciev, vysokým cholesterolom a infarktom, dnes sa vedci na jeho miesto vo výžive pozerajú inak. Masívna antikampaň bola dielom známeho amerického koncernu, ktorý propagoval svoj alternatívny “zdravší” produkt.

Keďže bravčová masť má pomerne vysoký bod zadymenia, hodí sa na vyprážanie a na panvici sa neprepaľuje. Navyše je lokálna a lacná.



ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist