O víne:
Víno: Vždy iné, nie na kvapôčku rovnaké

Jozef Sedlák, Pravda, 7. decembra 2020     7 minút čítania

Ani jeden rok sa neurodí na kvapôčku rovnaké víno v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi. V tom je čaro vína. Podobne ako deti tých istých rodičov, odlišujú sa vína malými i veľkými detailmi. Vidno ich aj na ročníku 2020. Autority hovoria, že žičí bielym a ružových vínam. Postaralo sa o to chladnejšie a na zrážky bohatšie počasie.

Šomod, vinica, hrozno
Jeden z najkrajších slovenských vinohradov Šomode pri Hlohovci je dielom Richarda Šojáka. Hrozno na víno premieňa Peter Matyšák.
Autor:

A to má v ére globálneho oteplenia množstvo rozmanitých prejavov. Spomeňme si len na posledné zimy, sú zväčša teplé, na juhu Slovenska už takmer bez snehu. Na konci nezriedka suchého apríla prichádzajú náhle mrazivé vlny a potom, ako to bolo tohto roku, prídu na konci mája dažde. Ochladili leto a v októbri vyhnali z vinohradov babie leto.

Od jedného vinohradníckeho rajónu k druhému aj v rámci jednej a tej istej vinohradníckej oblasti sa počasie do istej miery líšilo. Opäť sa potvrdilo, že neplatí všeobecne pravidlo pre tento ročník, práve tak ako pre minulé. Odchýlky boli a zostanú. Tobôž keď vinič a jeho plody nie sú len obrazom prírody, ale aj vinohradníka, ktorý sa o vinicu stará.

Očami šľachtiteľov

Vinohradník a šľachtiteľ Ondrej Korpás, ktorého experimentálny vinohrad leží v Rúbani na Starom vrchu, vraví, že po všetkých peripetiách nebude napokon ročník 2020 zlý – ani z hľadiska množstva, ani kvality. Spolu so synom Bandim sú Korpásovci vo vinici takmer nepretržite a vidia, ako sa kry viniča mnohých odrôd správajú po každej odchýlke počasia.

Korpásovo tvrdenie, že to nebude zlý rok, má, pravda, niekoľko podmienok. Dôležité bolo obrať hrozno v septembri, pretože október priniesol nadmieru dažďa, čo sa odrazilo na kvalite zberaných bobúľ.

Základné Korpásovo hodnotenie bielych vín znie: "Vína budú kvôli menšiemu slnečnému svitu zrejme trošku tenšie, ale veľmi pekné svojím aromatickým prejavom.“

Vinohradníci a vinári s pokorou prijímajú rok taký, aký je.

Výrok z posledných rokov, že s otepľovaním sa stanú biele vína fádnymi, neplatí. Tento rok ukázal, že kyselín majú vína dosť. "Až toľko, že pri červených vínach s nimi môžu byť problémy,“ skonštatoval Ondrej Korpás.

Skúsený vinár, ktorý sa môže oprieť o dobrú technológiu, však podľa Korpása drsnejšie, hrubšie červené vína zvládne. Pripúšťa, že nejaké stopy po kyselinách zostanú, čo ovplyvní kvalitu červených vín.

Korpásov syn Bandi, ktorý spolu s otcom šľachtí nové modré muštové odrody, považuje tiež ročník za dobrý. Podotkne, že každý rok má klady aj nedostatky. "Ročník treba vždy posudzovať v kontexte všetkých udalostí, ktoré sa odohrali vo vinici.“

Bandi upozorní, že obrovská ampelografická zbierka, ktorú vybudoval ešte v časoch strekovského družstva jeho otec, umožnila takmer každý rok robiť aj cibébové víno, aj červené, aj suché biele. "Keď máte širokú variabilitu odrôd, využívate ich plasticitu voči prostrediu a môžete urobiť pekné víno,“ hovorí mladý šľachtiteľ.

Pravda, skladba bežných vinohradov stojí na ustálenom sortimente odrôd, konzervuje ju dlhovekosť viniča.

Bandi Korpás súhlasí s otcom, že "máme tu biely ročník, v ktorom sa blysli Veltlínske zelené aj Rizling vlašský“. Dodá, že Víno Mrva&Stanko a Chateau Rúbaň zároveň upozornili, "že môžeme čakať výborné rosé z modrých odrôd Cabernet Sauvignon aj Frankovky modrej“.

Biele a ružové nesklamú

Mladý šľachtiteľ Korpás sa pristaví pri projekte Lavina. Cieľom šľachtenia je harmonické červené víno, ktoré posunie súčasnú úroveň slovenskej produkcie. Ide najmä o krížencov Dunaja a Merlotu, ale aj Cabernetu Franc či odrody Saperavi.

"Dunaj, rodič nového potomstva, bude dobrý aj v tomto roku a Lavina sa mu minimálne vyrovná,“ hodnotí Bandi Korpás. Naznačuje tým, že nové šľachtence si vedia poradiť aj v roku, ktorý nie je priaznivo naklonený červeným vínam.

Spomenie, že v hre sú ďalšie nádejné novošľachtence ako Darius, Cabernet Corton a Danubius, ktoré sú spolu s Lavinou už v štátnych odrodových pokusoch. Naznačujú, že aj v slabšom červenom ročníku možno ich prostredníctvom dorobiť kvalitné červené víno.

"Premenlivosť ročníka 2020 jednoznačne priala bielym vínam,“ potvrdzuje názor Korpásovcov vinár Vladimír Mrva, ktorý dorába vína z Malokarpatskej, Nitrianskej aj Južnoslovenskej oblasti a môže teda porovnávať vplyv ročníka na rozhodujúcom vinohradníckom území juhozápadného Slovenska. Pre vína je typický vyšší obsah kyselín, ktoré im dodávajú sviežosť, aromatiku. Vína sú podľa neho odrodovo jednoznačnejšie ako po iné roky.

Pri modrých odrodách sú pred červenými vínami vo výhode ružové, je to ich ročník. Príznačná pre ružové vína je svieža ovocná a herbálna črta v aromatike aj chuti. Zato červené si budú musieť počkať trpezlivo v nádobách, kým zjemnejú. Nie sú každý rok hody pre červené víno.

Rok s rokom si nie je bratom, pri víne to obzvlášť platí. Vinohradníci a vinári s pokorou prijímajú rok taký, aký je. Vždy im totiž ročník ponúkne niektoré vína ako satisfakciu za trpezlivú prácu vo vinici a pivnici. Počkajme si teda na vína z roku 2020, ochutnajme ich a uvidíme, do akej miery sa naplnili predpovede skúsených znalcov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist