9. Raclette na rozpúšťanie
Foto: Shutterstock
Raclette je názov švajčiarskeho syra a zároveň obľúbeného jedla. Konzumácia rozpusteného syra má dlhú tradíciu. Alpskí pastieri si takýmto spôsobom pripravovali pokrm v chladných dňoch. Syr nechávali rozpustiť na kameňoch pri ohnisku a nanášali ho na chlieb alebo zemiaky. Názov syra to len potvrdzuje - pochádza z francúzskeho slovesa racler, čo znamená škrabať.
Polotvrdý syr sa pripravuje z čerstvého alebo pasterizovaného mlieka. Aby získal svoju špecifickú chuť, musí zrieť minimálne tri mesiace. Jeho použitie je aj v dnešnej dobe stále rovnaké, len tradičné ohniská nahradili rôzne zariadenia, kde sa syr rozpúšťa - nádoby a grily s panvičkami. Rozpustený syr sa nalieva na zemiaky a zeleninu, prípadne sa konzumuje s pečivom.
Diskusia k článku