Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

9. Raclette na rozpúšťanie



Foto: Shutterstock

Raclette je názov švajčiarskeho syra a zároveň obľúbeného jedla. Konzumácia rozpusteného syra má dlhú tradíciu. Alpskí pastieri si takýmto spôsobom pripravovali pokrm v chladných dňoch. Syr nechávali rozpustiť na kameňoch pri ohnisku a nanášali ho na chlieb alebo zemiaky. Názov syra to len potvrdzuje - pochádza z francúzskeho slovesa racler, čo znamená škrabať.

Polotvrdý syr sa pripravuje z čerstvého alebo pasterizovaného mlieka. Aby získal svoju špecifickú chuť, musí zrieť minimálne tri mesiace. Jeho použitie je aj v dnešnej dobe stále rovnaké, len tradičné ohniská nahradili rôzne zariadenia, kde sa syr rozpúšťa - nádoby a grily s panvičkami. Rozpustený syr sa nalieva na zemiaky a zeleninu, prípadne sa konzumuje s pečivom.



ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist