
Foto: Shutterstock
Sladké knedličky či ovocné guľky môžu byť sýtym obed alebo chutným dezertom. Dajú sa urobiť z rôznych druhov cesta a hoci sa zdajú byť jednoduché, ich príprava si vyžaduje pozornosť, rešpekt k cestu a cit pre textúru. Na čo si teda pri jednotlivých druhoch knedličiek dávať pozor?
Kysnuté cesto si vyžaduje čas
Kysnuté cesto sa hodí nielen na klasické parené buchty, ale aj na knedličky plnené ovocím, lekvárom či čokoládou. Cesto musí byť pružné, nie príliš tuhé. Priveľa múky z neho spraví suchú hmotu, ktorá pri varení vo vode alebo v pare stvrdne. Dôležité je nechať cesto dostatočne vykysnúť, inak knedle nebudú nadýchané.Pri naparovaní v hrnci používajte na parák alebo sitko jemne naolejovaný papier na pečenie alebo utierku, aby sa neprilepili. Hotové knedličky nezabudnite hneď po vytiahnutí popichať, aby z nich unikla para a nezrazili sa. Ak nechcete, aby na povrchu obschli, hneď ich potrite maslom.
Zemiakové cesto potrebuje rýchlo spracovať
Zemiakové cesto je vhodné na knedle plnené ovocím ako slivky, marhule, čučoriedky, višne, jahody. Toto cesto je chúlostivé – nesmie sa prepracovať, inak začne rednúť a lepiť sa. Do cesta sa používajú vopred uvarené zemiaky, treba ich však nechať dobre vychladnúť, aby sa zbavili pary.
Foto: Shutterstock
Pri plnení a tvarovaní knedličiek či guliek pracujte rýchlo a na pomúčenej ploche. Zemiakové knedle sa varia v trošku osolenej vode, ale príliš dlhé varenie môže spôsobiť, že sa začnú rozpadávať. Preto ich počas varu sledujte, varte na miernejšom ohni a dĺžku varenia prispôsobte veľkosti knedlí.
Tvarohové cesto je rýchle, ale aj najmäkšie
Tvarohové cesto je ideálne na menšie knedličky a najlepšie neplnené. Tvaroh, ktorý ide do cesta musí byť dobre odkvapkaný, aby v ňom nebolo zbytočne veľa tekutiny.Použite na ne polohrubú múku, prípadne detskú krupicu. Ale múkou šetrite, radšej si podľa potreby jemne podsypte pracovnú plochu. Priveľa múky spôsobí, že knedličky budú tvrdé a nie veľmi chutné.

Foto: Shutterstock
Cesto radšej nevaľkajte, ale skôr formujte pomocou lyžice a ručne. Knedličky či guľky treba variť v jemne bublajúcej vode, nie prudko vriacej.
Odpaľované cesto je prácnejšie
Gule s ovocím z odpaľovaného cesta chutia fantasticky, len sa treba trochu dlhšie venovať príprave. Cesto sa pripravuje rovnako ako cesto na veterníky, teda maslo, voda a múka sa spolu odpaľujú v hrnci, potom sa do vychladnutej hmoty pridajú vajcia.Nezabudnite do vody s maslom pridať aj štipku soli. Múku vsypte naraz a dobre miešajte s tekutinu, aby sa všetko spojilo. Počas odpaľovania hmoty v hrnci sa odparuje tekutina a múka sa opečie. Na dne hrnca by sa pri správnom odpaľovaní mal vytvoriť lesklý povlak.
Hotové cesto preložte najlepšie do robota a až do vychladnutia miešajte. Potom po jednom zašľahajte vajcia. Pripravené cesto vyklopte na pracovnú dosku posypanú múkou a podľa potreby premieste. Potom sa dá dobre vyvaľkať, nakrájať na štvorce a plniť ovocím.
Korunka pre sladké knedličky – posýpka aj omáčka
Sladké knedle nie sú kompletné bez dokonalých príloh a posýpok. Čo nikdy nesmie chýbať?Rozpustené maslo - netreba ním šetriť, môže byť svetlé alebo do orieškova prepražené
Posýpka – mletý mak, opražená strúhanka, strúhaný perník, mleté orechy, kakao alebo tvaroh
Cukor – práškový alebo aj zmiešaný s vanilkovým či škoricovým, pokojne aj hnedý trstinový alebo ten z kokosových kvetov
Omáčka – ovocný žahour, ovocné pyré, domáci džem, šľahačka alebo vanilková pena či puding
A ich otec tiež, boli schopní sa o posledné aj pobiť:)