
Foto: Shutterstock
Rozhodli ste sa pripraviť šťavnatý rezeň, ale tĺčik na mäso sa niekam záhadne podel? Nezúfajte – vaša kuchyňa a vlastne aj celý byt sú plné predmetov, ktoré dokážu túto úlohu zvládnuť.
1. Valček na cesto
Áno, klasický drevený valček vie poslúžiť aj ako náhrada tĺčika. Dreveným valčekom udierajte po mäse, tenšie kúsky mäsa vhodné na carpaccio alebo minútky môžete aj rozvaľkať.2. Dno ťažkej panvice
Ak máte liatinovú panvicu alebo panvicu s hrubým nerezovým dnom, máte vyhraté. Položte mäso medzi dve vrstvy potravinovej fólie a udierajte spodkom panvice. Funguje to výborne najmä na väčšie kusy, ako sú kuracie prsia či bravčové plátky.
Foto: Shutterstock
3. Kniha
Pevná kuchárska kniha vie takisto poslúžiť, keď tĺčik na mäso nie je poruke. Je to núdzová alternatíva, ale funguje! Knihu, samozrejme, nezabudnite pred použitím ako náhrady za tĺčik obaliť do igelitu alebo potravinárskej fólie.4. Vaša päsť
Ak ste niekedy videli šéfkuchára pracovať so surovým mäsom, viete, že niektorí používajú vlastnú päsť alebo hranu ruky na narušenie vlákien. Funguje to najmä na steaky.
Foto: Shutterstock
5. Mažiar
Ak máte doma liatinový mažiar, palička je perfektnou náhradou za tĺčik. Zvládne síce menšie, ale zato aj húževnaté kúsky mäsa.6. Sóda bikarbóna
Jedlá sóda sa tradične používa pri príprave mäsa v ázijskej kuchyni. Pridajte k plátkom alebo prúžkom mäsa sódu bikarbónu a nechajte pôsobiť dvadsať minút. Sóda bikarbóna zvýši pH na povrchu mäsa, čím sa narušia svalové bielkoviny, ktoré držia svalové vlákna pohromade. Výsledkom je mäkšia, šťavnatejšia a jemnejšia textúra mäsa aj bez naklepávania.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku