Poraďte si:
Nemáte tĺčik na mäso? 7 domácich pomocníkov, ktorí ho dokážu zastúpiť

Jana Klimanová, 3. augusta 2025     3 minúty čítania

Potrebujete vyklepať mäso, ale tĺčik nikde? Poobzerajte sa po kuchyni, určite nájdete niečo, čo ho dokáže nahradiť.



Foto: Shutterstock

Rozhodli ste sa pripraviť šťavnatý rezeň, ale tĺčik na mäso sa niekam záhadne podel? Nezúfajte – vaša kuchyňa a vlastne aj celý byt sú plné predmetov, ktoré dokážu túto úlohu zvládnuť.

1. Valček na cesto

Áno, klasický drevený valček vie poslúžiť aj ako náhrada tĺčika. Dreveným valčekom udierajte po mäse, tenšie kúsky mäsa vhodné na carpaccio alebo minútky môžete aj rozvaľkať.

2. Dno ťažkej panvice

Ak máte liatinovú panvicu alebo panvicu s hrubým nerezovým dnom, máte vyhraté. Položte mäso medzi dve vrstvy potravinovej fólie a udierajte spodkom panvice. Funguje to výborne najmä na väčšie kusy, ako sú kuracie prsia či bravčové plátky.



Foto: Shutterstock

3. Kniha

Pevná kuchárska kniha vie takisto poslúžiť, keď tĺčik na mäso nie je poruke. Je to núdzová alternatíva, ale funguje! Knihu, samozrejme, nezabudnite pred použitím ako náhrady za tĺčik obaliť do igelitu alebo potravinárskej fólie.

4. Vaša päsť

Ak ste niekedy videli šéfkuchára pracovať so surovým mäsom, viete, že niektorí používajú vlastnú päsť alebo hranu ruky na narušenie vlákien. Funguje to najmä na steaky.



Foto: Shutterstock

5. Mažiar

Ak máte doma liatinový mažiar, palička je perfektnou náhradou za tĺčik. Zvládne síce menšie, ale zato aj húževnaté kúsky mäsa.

6. Sóda bikarbóna

Jedlá sóda sa tradične používa pri príprave mäsa v ázijskej kuchyni. Pridajte k plátkom alebo prúžkom mäsa sódu bikarbónu a nechajte pôsobiť dvadsať minút. Sóda bikarbóna zvýši pH na povrchu mäsa, čím sa narušia svalové bielkoviny, ktoré držia svalové vlákna pohromade. Výsledkom je mäkšia, šťavnatejšia a jemnejšia textúra mäsa aj bez naklepávania.



Foto: Shutterstock

7. Mraznička

Tento trik nevyžaduje žiadne udieranie, v prípade, že máte radi kúsky mäsa rýchlo opečené na panvici. Mäso uložené vo väčšom plastovom vrecku dajte medzi dve dosky, zhora zaťažte a vložte do mrazničky. Mäso zamrzne naplocho a v stlačenej forme. Po zamrznutí sa dá nakrájať úplne na tenko a nemusíte ho rozklepávať.



ANKETA: Viete práve teraz, kde máte uložený tĺčik na mäso?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku









TOPlist