Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

3. Pikantný syr pecorino



Foto: Shutterstock

Ďalší taliansky tvrdý syr sa vyrába z ovčieho mlieka. Jeho chuť je preto oveľa výraznejšia a pikantnejšia. Názov Pecorino pochádza z talianskeho slova pecora, čo znamená ovca. S Pecorinom sa môžete stretnúť pod viacerými názvami - podľa oblasti, kde sa vyrába je to Pecorino Siciliano, Pecorino Sardo, Pecorino Toscano a Pecorino di Filiano. Najdostupnejší je Pecorino Romano, ktorý sa vyrába v okolí Ríma a tiež na Sardínii.

Zrením sa farba tohto syra mení od smotanovej po svetložltú. Má tvrdú kôru a jeho pravosť takisto potvrdzuje ochranná známka DOP. Pecorino má vysoký obsah bielkovín, vápnika, vitamínu B12 a nízky podiel tukov.

Používa sa často strúhaný, ako náhrada za parmezán pri dochucovaní cestovín, rizota a šalátov. Keďže sa ľahko rozpúšťa, je vhodný aj do polievok, omáčok a na zapekanie. Používa sa tiež na prípravu pesta. Takisto ako parmezán je skvelý s pohárom vína.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist