3. Pikantný syr pecorino
Foto: Shutterstock
Ďalší taliansky tvrdý syr sa vyrába z ovčieho mlieka. Jeho chuť je preto oveľa výraznejšia a pikantnejšia. Názov Pecorino pochádza z talianskeho slova pecora, čo znamená ovca. S Pecorinom sa môžete stretnúť pod viacerými názvami - podľa oblasti, kde sa vyrába je to Pecorino Siciliano, Pecorino Sardo, Pecorino Toscano a Pecorino di Filiano. Najdostupnejší je Pecorino Romano, ktorý sa vyrába v okolí Ríma a tiež na Sardínii.
Zrením sa farba tohto syra mení od smotanovej po svetložltú. Má tvrdú kôru a jeho pravosť takisto potvrdzuje ochranná známka DOP. Pecorino má vysoký obsah bielkovín, vápnika, vitamínu B12 a nízky podiel tukov.
Používa sa často strúhaný, ako náhrada za parmezán pri dochucovaní cestovín, rizota a šalátov. Keďže sa ľahko rozpúšťa, je vhodný aj do polievok, omáčok a na zapekanie. Používa sa tiež na prípravu pesta. Takisto ako parmezán je skvelý s pohárom vína.
Diskusia k článku