2. Jemnejší Grana Padano
Foto: Shutterstock
Extra tvrdý syr pochádzajúci takisto z Talianska v jedlách často nahrádza parmezán. Vyrába sa tiež len v špecifickej oblasti - v Pádskej nížine v provinciách Piemont, Veneto, Emilia Romagna a Lombardia. Má dlhšiu históriu ako parmezán, podmienky na jeho produkciu však nie sú také prísne.
Na jeho výrobu sa používa čiastočne odtučnené mlieko, ktoré sa fermentuje pomocou rastlinného alebo živočíšneho syridla a bakteriálnej kultúry. Grana Padano obsahuje konzervant vaječný lyzozým a zreje 9 až 20 mesiacov.
V porovnaní s parmezánom je Grana Padano jemnejší, maslovejší, jeho chuť prirovnávajú k mäsovému alebo zeleninovému vývaru. Má aj jemnejšiu štruktúru, vďaka čomu sa jednoduchšie strúha. Používa sa do cestovín, rizota, polievok a šalátov.
Diskusia k článku