Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

2. Jemnejší Grana Padano



Foto: Shutterstock

Extra tvrdý syr pochádzajúci takisto z Talianska v jedlách často nahrádza parmezán. Vyrába sa tiež len v špecifickej oblasti - v Pádskej nížine v provinciách Piemont, Veneto, Emilia Romagna a Lombardia. Má dlhšiu históriu ako parmezán, podmienky na jeho produkciu však nie sú také prísne.

Na jeho výrobu sa používa čiastočne odtučnené mlieko, ktoré sa fermentuje pomocou rastlinného alebo živočíšneho syridla a bakteriálnej kultúry. Grana Padano obsahuje konzervant vaječný lyzozým a zreje 9 až 20 mesiacov.

V porovnaní s parmezánom je Grana Padano jemnejší, maslovejší, jeho chuť prirovnávajú k mäsovému alebo zeleninovému vývaru. Má aj jemnejšiu štruktúru, vďaka čomu sa jednoduchšie strúha. Používa sa do cestovín, rizota, polievok a šalátov.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist