1. Najviac falšovaný parmezán
Foto: Shutterstock
Výroba parmezánu s oficiálnym názvom Parmigiano-Reggiano sa viaže k talianskemu regiónu Emilia-Romagna, čo je oblasť okolo miest Parma, Reggio Emilia, Modena a Bologna.
Dnešní výrobcovia parmezánu musia dodržiavať nielen presnú receptúru, ale aj pravidlá kŕmenia a chovu kráv, z mlieka ktorých sa syr vyrába. Pravý parmezán obsahuje len nepasterizované kravské mlieko, syridlo a soľ. Pri jeho ručnej príprave sa nesmú používať žiadne konzervačné látky. Syry sa formujú do zavalitých bochníkov v tvare bubna, ktoré zabezpečujú rovnomerné zrenie. Vážia do 44 kg a hrúbka kôry dosahuje 6 milimetrov.
Pravý parmezán má na kôre vyrazený názov, jeho kvalitu zaručuje ochranná známka DOP - chránené označenie pôvodu. Aj preto, že je to jedna z najviac falšovaných komodít.
Syr sa predáva v rôznych štádiách zrenia. Najmladší sa nazýva fresco, po 18 - 24 mesiacoch zrenia nesie názov vecchio. Najstarší stravecchio, ktorý prekonáva aj hranicu desiatich rokov, si bežný smrteľník kúpiť nedovolí. Ak sú však v parmezáne trhliny a dutiny, ktoré sa zisťujú špeciálnym kladivkom, syr sa predáva lacnejšie.
Parmezán je súčasťou mnohých typicky talianskych jedál - používa sa na ochutenie polievok, omáčok, rizota, cestovín, pizze a šalátov. Podáva sa aj ako dezert s vínom, orechami a ovocím.
Diskusia k článku