V pohári:
Naložte do medu orechy, bylinky, cesnak či cibuľu. Získate tak zdravé delikatesy s dvojnásobným benefitom

Jana Klimanová, zdroj: vcelieule.sk, 5. augusta 2024     5 minút čítania

Všetky tieto suroviny vplývajú na náš organizmus blahodarne, no a keď sa skombinujú, výsledkom bude dupľovaná dávka priaznivých účinkov.



Foto: Shutterstock

Na nakladanie sa hodí najviac agátový med, lebo nekryštalizuje tak ako ostatné druhy medu, napríklad kvetový, či repkový.

Orechy a semienka

S medom si výborne rozumejú orechy. V našich zemepisných šírkach to budú najčastejšie vlašské orechy, mandle a lieskovce, ale môžete použiť aj para, pekanové či kešu orechy. Môžete ich spestriť aj slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami, prípadne tiež bylinkami - medovkou či levanduľou.

Orechy so šupkou pred naložením ošúpte - sparte ich horúcou vodou (približne 20 minút) a potom ich vyšúchajte v utierke. Orechy v mede chutia fantasticky samotné ako zdravá maškrta, ale môžete ich servírovať napríklad aj k syrom.



Foto: Shutterstock

Med sám osebe posilňuje imunitu, podporuje trávenie a pôsobí priaznivo na nervovú sústavu. Ak sa spojí s orechmi bohatými na vitamíny, bielkoviny, zdravé tuky či nenásytné mastné kyseliny, získate vitamínovú aj energetickú bombu.

Sušené ovocie

Ak si doma sušíte ovocie, skúste časť z neho naložiť do medu. Chutný pár tvorí med so sušenými višňami, jabĺčkami, marhuľami, goji, ale napríklad aj s banánom.

V prípade, že si ovocie nesušíte doma, dbajte pri jeho kúpe na to, aby nebolo sírené. Ovocie v mede je ideálny darček namiesto čokolády alebo iných sladkostí.

Bylinky a liečivky

Bylinky a liečivé rastliny plné zdraviu prospešných látok med krásne rozvoňajú. Ich naložením do medu sa znásobí ich liečivý účinok.



Foto: Shutterstock

Do medu dávajte po jednom druhu - levanduľa, mäta, rozmarín či tymian. Bylinky najskôr usušte, podrvte v mažiari, odstráňte väčšie stonky a dobre premiešajte s medom v pomere 1:4.

Bylinky môžete v mede ponechať, ale ak vám prekážajú, po mesiaci macerovania ich môžete z medu vybrať. Bylinkový med môžete použiť do čaju, v studenej kuchyni alebo si dopriať denne lyžičku.

Bylinky v mede

  • Rozmarín: pre podporu tráviaceho systému
  • Tymian : pre stimuláciu imunitného systému a pri plynatosti
  • Medovka: pre upokojenie pri stresových situáciách a na zmiernenie astmy
  • Bazalka: pre uľahčenie trávenia
  • Harmanček: pri bolestiach brucha a tráviacich ťažkostiach
  • Šalvia: na zapálené hrdlo a ústnu dutinu
  • Levanduľa: pre dobrý spánok


  • Cesnak - prírodné antibiotikum

    Do medu naložte cesnak roztlačený, nakrájaný na kúsky, alebo aj celé strúčiky. Čím viac cesnaku použijete, tým bude chuť medu intenzívnejšia. Dbajte len na to, aby bol cesnak úplne ponorený v mede. Vďaka medu cesnak stráca svoju typickú ostrosť a lepšie ho znášajú aj tí, ktorí majú problém s jeho trávením.



    Foto: Shutterstock

    Tip Varechy: Ak sa váš žalúdok nekamaráti s cesnakom, vyskúšajte z neho vybrať jeho stred - klíček.

    Prírodné antibiotikum priaznivo pôsobí aj proti kvasinkám, baktériám, vírusom, pomáha tiež rozpúšťať hlieny pri nachladnutí. Prírodné antibiotikum, ktoré nezaťaží tráviaci systém si môžete vyrobiť podľa receptu Varecháča @peterkub.

    Cibuľa pri nachladnutí

    Pri nachladnutí, nádche, chrípke či kašli sa hodí cibuľa naložená v mede. Môžete ju nakrájať na drobné kocky, či rozmixovať a zaliať medom. Nepripravujte si však túto kombináciu do zásoby, cibuľu v mede treba skonzumovať do desiatich dní.

    Šípky

    Kombinácia šípok a medu je nielen chutná, ale najmä zdravá. Čerstvé šípky umyte, nasypte do mixéra a zalejte malým množstvom vody. Prepasírujte ich cez jemné sitko a vmiešajte do medu v pomere 1:1. Do zmesi môžete pridať celú škoricu alebo klinček.

    Inú metódu výroby medu zo šípkovej šťavy a kvetového medu nájdete v nasledujúcom videu Šípkový med plný vitamínu C.



    Zdroj: YouTube, Zelená Bosorka



    ANKETA: Máte doma vždy poruke med?

    96,8%



    3,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist