Urobte si v tom jasno:
Za každým drinkom vypite pohár vody, nebude vám zle. Fáma či pravda?

Jarmila Horváthová, 28. decembra 2023     4 minúty čítania

Nepríjemným dozvukom po nadmernej konzumácii alkoholu sa vraj môžeme vyhnúť, ak súčasne s ním budeme piť aj veľa vody. Naozaj táto zaručená rada, ako predísť „opici“, funguje?



Foto: Shutterstock

Záver roka je časom stretávania sa s priateľmi či rodinou a alkohol pritom často nechýba. Bolesť hlavy a nevoľnosť na druhý deň sú nepríjemnými dozvukmi, ak to s alkoholom preženieme.

Určite ste však už počuli odporúčanie, že keď po každom drinku vypijete pohár vody, ráno po akcii vám nič nebude. Ale naozaj to funguje?

Keď telo stráca tekutiny

Odôvodnenie, že pitie vody popri konzumácii alkoholu pomáha, vyzerá byť racionálne. Alkohol spôsobuje, že telo stráca viac tekutín, ako absorbuje a stráca tým aj dôležité minerály. Dehydratácia následne na druhý deň vedie k bolestiam hlavy.



Foto: Shutterstock

Znie to vierohodne, ale nie je to také jednoduché. Vedci totiž stále nevedia, čo presne "opicu" spôsobuje. Tá totiž evidentne nie je len dôsledkom dehydratácie, pretože ak napríklad vypijete niekoľko pív, telo hydratujete dostatočne a aj tak vám je na druhý deň zle.

Vedci z univerzity v holandskom Utrechtskej robili pred niekoľkými rokmi výskum v skupine študentov, ktorí to prehnali s alkoholom. Pritom sa ukázalo, že tí, ktorí medzi pitím alkoholu aj pili veľa vody alebo jedli, mali síce na druhý deň trošku miernejšiu "opicu", ale rozdiel v porovnaní s tými, ktorí vodu nepili, bol v podstate zanedbateľný.

Takže voda liekom na neblahé poalkoholové dozvuky nie je. A nie sú to ani rôzne izotonické nápoje s minerálmi.

Od čoho závisí, či vám bude zle

To, či vás po alkohole bude trápiť bolesť hlavy a žalúdočné obtiaže, závisí najmä od rôznych látok, ktoré alkoholické nápoje okrem samotného alkoholu obsahujú. Napríklad dobrého vína možno vypiť bez následkov dosť, ale neplatí to napríklad o pive či tvrdom alkohole.



Foto: Shutterstock

Rovnako je dôležité, ako dobre dokáže človek alkohol metabolizovať, pretože nie všetci sme na tom rovnako. Určite poznáte vo svojom okolí ľudí, ktorí toho znesú naozaj veľa a nič im nie je a naopak, niekomu uškodí aj pohárik. S vekom sa schopnosť rozkladať alkohol znižuje, takže starší ľudia ho môžu tolerovať menej.

Čím viac vody, tým menej alkoholu

Voda teda tomu, že nebudete mať po prehnanom pití na druhý deň "opicu", nezabráni. To však neznamená, že je jej pitie v spoločnosti, kde tečie alkohol prúdom, zbytočné.

Ak totiž medzi každým pohárom vína, piva či niečoho tvrdého vypijete pohár vody, pravdepodobne nakoniec vypijete menej alkoholických nápojov a teda nádej, že to s nimi nepreženiete, sa zvyšuje.

Odpoveď vedcov a lekárov, ako sa vyhnúť neblahým dozvukom po alkohole teda asi veľmi nepoteší, ale je jednoznačná – jediným prostriedkom proti nim je piť menej, resp. s mierou.



ANKETA: Poznáte, kedy prestať piť alkohol, aby vám na druhý deň nebolo zle?

70,1%



29,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist