Umenie kombinovať:
Orechy, ovocie, zelenina, marmeláda aj víno. Aké sa hodia k rôznym druhom syra?

Jarmila Horváthová, 25. decembra 2023     6 minút čítania

Každý druh syra má svoju špecifickú chuť a arómu, ktoré predurčujú, aké ďalšie chutné doplnky s nimi budú ladiť. Tieto rady oceníte pri príprave akéhokoľvek sviatočného pohostenia.



Foto: Shutterstock

Syr a chlieb

Vo všeobecnosti platí, že keď podávate k syru chlieb alebo pečivo, nemôžete nič pokaziť. Zvolené pečivo by malo podporiť chuť syra, takže biele, ako je napríklad bageta, sa podáva s kyslejším syrom, zatiaľ čo mäkký syr s plesňou na povrchu sa hodí k orechovému chlebu a tvrdé syry k celozrnnému chlebu.

Syr a ovocie

Sladkosť alebo sladko-kyslosť ovocia podporia chuť syra. Ktoré ovocie s akým syrom kombinovať?

  • Camembert s hruškou a figou
  • Čerstvý kozí syr s hruškou alebo figou
  • Krémový syr s jahodami alebo mangom
  • Tvrdý syr s hroznom a orechmi
  • Horský syr (Bergkäse) s figami
  • Plátkový s hroznom a mandarínkami
  • Eidam so zázvorom



  • Foto: Shutterstock

    Syr a zelenina

    K syrovým misám možno podávať aj zeleninu, najuniverzálnejšou, ktorá sa hodí k syrom, sú paradajky. Ale vyskúšajte aj nasledujúce kombinácie:

  • Camembert s paradajkami, reďkovkami a paprikou
  • Čerstvý kozí syr s paradajkami, rukolu, olivami a paprikou
  • Krémový smotanový syr s paradajkami, rukolou a zelerom
  • Tvrdý syr s paradajkami, uhorkami a reďkovkami

  • Syr a orechy

    Syr chutí obzvlášť lahodne v kombinácii s lieskovými, vlašskými alebo pekanovými orechmi či s pistáciami. Vlašské orechy sú vynikajúcim doplnkom k vyzretým syrom, ako je napríklad čedar. Tiež sú výborné k syrom z ovčieho mlieka. Ak chcete vlašské orechy podávať s mäkkým syrom, pokvapkajte ich medom a podávajte s gorgonzolou alebo roquefortom.



    Foto: Shutterstock

    Mandle sú výborné k tvrdému vyzretému syru a ešte lepšia bude táto kombinácia, keď k nej dáte aj plátky jabĺk. Lieskové oriešky najlepšie chutia s krémovými smotanovými syrmi. Pistácie podávajte s ricottou, čerstvým kozím syrom či fetou.

    Syr a marmeláda

    Na zvýraznenie chuti syra sú výborné aj marmelády. Pre kombináciu chutí je dôležitá konzistencia syra. Ak je napríklad syr mäkký, napríklad brie alebo camembert, hodí sa ku kyslým džemom a marmeládam – napríklad k marhuľovej.

    Ak však ide o vyzretý tvrdý syr s výraznou až ostrou chuťou, potom by mala byť marmeláda sladká, vhodná je napríklad jahodová.

    Syr s modrou plesňou ako je niva či gorgonzola chutí s marhuľovým džemom nie príliš sladko a nie príliš pikantne. Jemný kozí syr sa výborne kombinuje so sladkým džemom z malín alebo z fíg.

    Syr a horčica či čatní

    Ovocné horčice sú tiež vhodným doplnkom. Najlepšia je figová horčica, ktorá sa podáva ku koziemu syru, syrom s modrou plesňou alebo ku camembertu. Výborné k syrom je aj mangové čatní. Výborne sa hodí ku grilovanému syru, ale aj k tvrdému vyzretému syru či parmezánu.



    Syr a nápoje

    K syrovému pohosteniu patria samozrejme aj nápoje. Vo všeobecnosti platí, že k syrom sa hodí víno, pivo, cider a minerálna voda. Nealkoholické nápoje a čaj alebo káva nie sú vhodné. Ak si nie ste istí, aký nápoj ponúknuť hosťom k syru alebo syrovej mise, toto sú vhodné kombinácie:

  • Ku krémovým syrom (Frischkäse) sa hodia polosuché biele vína s ovocnou dochuťou, rizling rýnsky, šampanské, šumivé víno alebo prosecco, ale aj ružové víno.
  • K mäkkým syrom s ušľachtilou plesňou je výborné chardonnay a tiež burgundské a portugalské vína.
  • K syrom s modrou plesňou sa hodí sherry alebo portské víno.
  • Mierny polotvrdý syr sa hodí k rizlingu rýnskemu alebo jemnému rulandskému modrému.
  • Pikantné tvrdé syry harmonizujú s odrodou merlot.
  • Pivo sa hodí k olomouckým syrčekom a podobným syrom (napríklad Harzer Käse)



  • Foto: Shutterstock

    Koľko syra rátať na osobu?

    Syry sa najlepšie servírujú vo forme syrovej misy – odporúča sa kombinovať štyri druhy syra a ak to má byť hlavné pohostenie, na jedného človeka treba rátať s 200 g syra. Ak je syrová misa zavŕšením iného pohostenia, vtedy stačí 80 g syra na osobu.

    Na servírovanie syra je vhodná drevená doska, pekný sklenený tanier alebo tortový podnos. Syr zoraďte v smere hodinových ručičiek podľa chuti od jemného po silný.



    ANKETA: Máte radi kombináciu syra a ovocia?

    90,0%



    10,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist