
Pani Anežku si do relácie Slovenské dobroty pozval hostiteľ Jozef Mak.
Foto: Nora Krchňáková
Anežka Kvietková pochádza z obce Čierny Balog a svoje profesné smerovanie odštartovala na hotelovej škole v Brezne. Po jej skončení pracovala v gastronómii na rôznych pozíciách a po skončení Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa rozhodla získané odborné skúsenosti a vedomosti odovzdať žiakom. Stala sa učiteľkou na tej strednej škole, ktorú sama vyštudovala. Aktuálne učí na SSOŠ HOST v Bratislave. Má rada gastronómiu od prípravy, servírovania až po ochutnávanie. Obľubuje kvalitné a tradičné jedlá v kombinácii s dobrým slovenským vínkom.
V TV Varecha ste nám pripravili dva rôznorodé recepty - tradičný koláč a trendové slané chuťovky. Kde ste sa ich naučili?
Zbierku receptov a skúseností som si obohacovala na rôznych spoločenských podujatiach, na ktorých som pracovala. Rada sa inšpirujem tým, čo vidím a ochutnávam doma alebo v zahraničí. Jablkovo–makový koláč mám zo vzácnej rodinnej zbierky od starej mamy a recept na paštétky z lístkového cesta som si priviezla z Francúzska.
Kedy ste zistili, že vás baví varenie?
Variť som sa naučila doma od mamy, pochádzam z viacpočetnej rodiny, varili sme takmer denne, vždy pestrú stravu z potravín domácej produkcie. Mali sme veľkú záhradu, pestovali sme zeleninu, zemiaky, chovali prasiatko, kravu aj sliepky a husi. Počas štúdia na strednej škole bol predmet technológia prípravy pokrmov mojím obľúbeným predmetom. Varenie ako záľuba u mňa prepuklo až v dospelosti v momente, keď som mohla tvoriť vo vlastnej kuchyni pre vlastnú rodinu.
Ktoré bolo prvé jedlo, ktoré ste servírovali?
Pamätám si na prvý zákusok, ktorý som piekla doma na rodinnú oslavu, ja sama. Vtedy moja mama pochybovala, že sa mi to podarí, nakoniec sa vydaril a všetkým chutil. Boli to rezy Bedřicha Smetany, recept som mala od pani učiteľky varenia pani Marty Macuľovej. Paradoxne, v zákusku žiadna smotana nebola :)

Recept na jablkovo-makový koláč pochádza zo vzácnej rodinnej zbierky Anežkinej starej mamy.
Foto: Nora Krchňáková
Ako dlho už pôsobíte v gastronómii a čím všetkým ste si prešli?
V gastronómii pôsobím od skončenia strednej školy, prešla som mnohými pozíciami aj zariadeniami. Pracovala som ako čašníčka, recepčná, prevádzkarka či manažérka. V školstve pôsobím od roku 2007 začínala som na hotelovej akadémii v Brezne. Od roku 2017 pôsobím aj s manželom v Bratislave, momentálne učím na SSOŠ HOST, vyučujem techniku obsluhy, náuku o potravinách a spoločenskú komunikáciu. Poznám gastronómiu z praktického aj teoretického hľadiska. Práca v gastronómii je náročná, ale o to zaujímavejšia. Práca s mladými ľuďmi v školstve tiež nie je ľahká, ale udržiava ma vo výbornej fyzickej aj mentálnej kondícii.
Ako vyzerá vaša kuchyňa? Ktoré jedlá varíte najradšej a pre koho?
Moja kuchyňa je rodinná centrála. Keďže žijeme na „kolesách“ a trávime čas na Horehroní aj v Bratislave, mám dve kompletne zariadené kuchyne. V Bratislave pripravujem jedlá skôr moderné, rýchle, doma na Horehroní zasa viac tradičné, z lokálnych surovín. Tu rada pripravujem múčne jedlá, jedlá zo zemiakov, bryndze a diviny. Pri príprave jedál a servírovaní si potrpím na detaily a rada používam čerstvé bylinky.
Máte nejakú „pikošku“ zo školskej praxe?
Rada spomínam na tzv. „nedozreté vajce“. Žiačka pri príprave pokrmu, kde potrebovala pridať vajíčko, vajíčko rozklepla len jemne a neprerazila blanu pod škrupinou, a pribehla za mnou s poznámkou: Pani učiteľka, toto je nedozreté vajce! Ja: A to je aké? Žiačka: No pozrite! Vajíčko som jej rozklepla a bolo dozreté...
Aké sú aktuálne trendy, ktoré učíte vašich žiakov?
Naším cieľom a poslaním je vychovať žiakov pre život v praxi, všetko podmieňujeme a prispôsobujeme súčasným trendom v gastronómii. Tie konzultujeme s odborníkmi z praxe. Dnes je trendom okrem iného aj „retro štýl“ a domáca poctivá kuchyňa.
Ako sa stravujete vy?
Moja mama nám vždy pripravovala pestrú stravu, tejto zásady sa držím dodnes. Snažím sa stravovať zdravo, racionálne a neprejedať sa. Telu treba dopriať všetko, čo si žiada, ale s mierou a rozumom.
Čo nesmie chýbať na vašom stole?
Na mojom stole nesmú chýbať živé kvety, veď sme u Kvietkovcov. Doma si najradšej pochutnáme na mnou pripravenom jedle, to je úplne jedno akom.
Aké sú vaše ďalšie plány? Na čo najbližšie sa najviac tešíte?
V práci s kolegami pracujeme na novom projekte pre žiakov. A najviac sa teším na letnú dovolenku, ktorú strávim doma na Horehroní, a potom na cestu do Nórska za svojou dcérou a malým vnukom Ravnom, kde si určite vychutnám aj špeciality nórskej kuchyne.
Diskusia k článku