Fedor Malík:
Trubičky Vilmy Žákovej

Fedor Malík, 31. augusta 2021     3 minúty čítania

Vinohradník Samuel Žák patril v pofyloxérovej dobe k najúspešnejším výrobcom modranských zlatých mokov.



Ťažké pôdy jeho viníc v Šnaudách aj o čosi ľahšie a úrodnejšie podložia v Greftoch vydávali každoročne tony zdravého hrozna. Samo ho spolu s vincúrom Uherčíkom, chlapom útlym ako zápalka, spracovával a každoročne hotovil hektolitre zlatistých veltlínov, silvánov a červenošpičákov. V dvadsiatych rokoch minulého storočia však dobrákovi Žákovi už ubúdalo síl. Zomrel mu jeho milovaný syn a on sa navyše začal opúšťať.

Ešteže tu bola Vilma, jeho dcéra. Razantná, múdra a pracovitá „roba“, ktorá po otcovej smrti v dvadsiatom deviatom roku naskočila do rozbehnutého vínovoza. „Zrichtovala“ ho, naolejovala mu kolesá a začala dorábať žákovské vína ešte lepšie, ešte príťažlivejšie. Drela ako štajerský kôň a jej tri preše pracovali celé dni a noci. Jej moky spoznalo celé Slovensko, voňavé otonely si fajnšmekri pochvaľovali aj v krajine českej...

Písal sa rok 1935 a piešťanské kúpele navštívila Jeho Výsosť Salar Jung III., maharadža z Hajdarábádu. Reuma indického vládcu ustupovala a na radu majiteľa kúpeľov pána Wintera začal objavovať blízku krajinu. Zavítal i do Modry a navštívil aj vzácnu evanjelickú modlitebňu rodiny Žákovej. Dcéra Vilmuška mu podarovala kytičku fialiek a pani domu ho ponúkla mladým otonelom. Maharadža sa zháčil, viera mu nedovoľovala víno piť. Háklivú situáciu diplomaticky vyriešil princ Ľubošinski. Ponúkol mu anízové tyčinky pripravené na jeho počesť. Jeho výsosť sa pousmiala, zobrala trubičku do rúk a namočila ju do vína. Trubičky spoločnosti zachutili. O pár minút z misy zmizli všetky. Aj otonelu sa za tú krátku chvíľu hodne vypilo.

Recept na prípravu trubičiek vám prinášam. Štyri celé vajíčka, asi toľko práškového cukru, asi toľko hladkej múky. Zmes dobre premiešajte. Plech vyložte papierom na pečenie a polievkovou lyžicou naberajte kôpky cesta. Tie roztlačte do tvaru okrúhlej placky. Posypte ich semienkami anízu. Plech vložte do vyhriatej rúry a keď začnú okraje placiek červenieť, plech vyberte z rúry a ešte horúce placky namotávajte na rúčku hrubšej varešky. Potom ich nechajte vychladnúť a vžite sa do kože Salara Junga lll. Nuž a víno? Malo by byť tak akosi „žákovské“. A najmä – z Modry. Niektorí naši vinári ešte pár fliaš minuloročného otonelu kdesi v kúte svojej pivnice isto nájdu...



Diskusia k článku







 



TOPlist