Trendy:
Známy šéfkuchár nám odhalil, ako sa bude variť v roku 2024

Jarmila Horváthová, 1. januára 2024     4 minúty čítania

Špičkový šéfkuchár Vojto Artz nám prezradil trendy, ktoré budú vládnuť v novom roku v profesionálnej gastronómii aj v domácom varení.



Foto: Shutterstock

1. Radšej zeleninu ako mäso

Trend rastlinných potravín sa už nejaký čas úspešne presadzuje a bude zohrávať dôležitú úlohu aj v roku 2024. Je to najmä preto, lebo medzi mladšími generáciami rastie povedomie o ochrane klímy a životného prostredia.

No dochádza aj k etickej zmene v pohľade na priemyselný chov zvierat a produkciu mäsa. Čoraz viac ľudí v súčasnosti hľadá rastlinné alternatívy, ktoré by im umožnili vychutnať si jedlo bez živočíšnych zložiek.

To však neznamená kupovať si priemyselne spracované náhrady mäsa alebo niečo, čo pripomína jeho chuť. Špičkoví šéfkuchári nemajú záujem napodobňovať svojimi jedlami chuť mäsa, ale vytvárajú originálne pokrmy zo zeleniny, z ovocia, obilnín, zo strukovín a z byliniek, v ktorých nikomu nechýba živočíšna časť. Tým sa možno inšpirovať aj v domácej kuchyni.

Skôr, než niečo vyhodíte, opýtajte sa:
  • Dá sa to ešte zjesť?
  • Dá sa to recyklovať?
  • Dá sa to kompostovať?


  • 2. Atraktívne jedlá zo zvyškov

    Ani ďalší trend nového roka nie je novinkou, je to koncept zero waste, teda využitie a spotrebovanie každej suroviny, ktorú použijeme s čo najmenším odpadom. Sem patria aj trendy, ktoré sa v zahraničí volajú Nose–to–tail a Leave– to–root, čo sa dá preložiť od rypáčika ku chvostu a od listov ku koreňu, čo znamená, že zo zvieraťa, ale aj zo zeleniny sa dá využiť všetko.



    Foto: Shutterstock

    Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, hovorí, že kľúčom k bezodpadovej kuchyni sú tri „r“: redukovať – renovovať – recyklovať. Redukovať znamená nakupovať menej jedla a snažiť sa plánovať. Renovovať zase znamená použiť čo najviac zo zvyškov, bez toho, aby sme ich vyhodili. Recyklovať treba čokoľvek, čo sa nedá redukovať a ani renovovať.

    „Skôr ako niečo vyhodíte, opýtajte sa sami seba: Dá sa to ešte zjesť? Dá sa to znova použiť? Dá sa to kompostovať? Alebo sa to dá recyklovať? Ak odpoviete na všetky otázky nie, až potom to patrí do koša,“ vysvetľuje známy šéfkuchár.

    Ako príklad môžeme použiť rybu. Možno ju spracovať celú, je to lacnejšie a môžete z nej urobiť kompletné menu. Z hlavy uvariť polievku, z menej hodnotných častí „tatarák“, perkelt. Z ryby vieme spraviť štyri rôzne jedlá bez vysokých nákladov a zužitkujeme všetko.



    3. Používať regeneratívne potraviny

    Tretí trend má trochu nezrozumiteľný názov regeneratívne potraviny. Čo to je? Regeneratívne poľnohospodárstvo je hospodárenie tak, ako sme ho poznali voľakedy – spolieha sa napríklad skôr na organické ako syntetické hnojenie, na striedanie plodín, ktoré podporuje biodiverzitu a nevyčerpáva tak pôdu, uprednostňuje extenzívny, nie intenzívny chov zvierat – napríklad vo voľnom výbehu či na pastve.



    Foto: Shutterstock

    Rozmenené na drobné to teda pre domácnosti znamená, že ak je možnosť, pri nákupoch treba uprednostňovať potraviny od farmárov a malých producentov. Ich ponuka sa rozširuje už aj v supermarketoch.



    ANKETA: Snažíte sa potraviny upotrebiť bezo zvyšku?

    95,9%



    4,1%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist