Nie je nad varenie z čerstvej zeleniny, ale aj zelenina z konzervy nám často robí užitočnú službu. Pri jej používaní si možno niekto položí otázku – premyť ju pred použitím vodou? Alebo ju stačí jednoducho len vysypať priamo z konzervy do hrnca či jedla?
Kedy zeleninu z konzervy radšej premyť
Nálev zo zeleniny by mal v ideálnom prípade obsahovať len vodu a soľ a nijaké ďalšie konzervačné látky. Či zeleninu umyjete, alebo nie, je v princípe na vás.Ak si však, napríklad zo zdravotných dôvodov, dávate pozor na obsah soli v potravinách, je dobré zeleninu z konzervy pred použitím prepláchnuť, lebo nálevy obsahujú zvyčajne veľa soli, takže jej množstvo premytím určite znížite.
V prípade, že si príjem soli nemusíte sledovať, môžete zeleninu používať priamo z konzervy. Ak sa rozhodnete ju neoplachovať, môžete dokonca pri dochucovaní ušetriť dodatočnú soľ a spoľahnúť sa na jej obsah v konzerve. Ďalšou výhodou ak konzervovanú zeleninu neumývate je, že nestratíte nijaké dôležité živiny, ktoré by sa oplachovaním vodou mohli stratiť.
Čo sa odporúča premývať, je konzervovaný hrášok, fazuľka a ostatné strukoviny. Robí sa to preto, aby boli ľahšie stráviteľné.
Foto: Shutterstock
Výhody a nevýhody konzervovanej zeleniny
Čo sa týka konzervovanej zeleniny, oceňujeme na nej najmä jej dlhú trvanlivosť. Keď ju kúpite, môže v špajze čakať niekoľko mesiacov, kým ju použijete.Z pohľadu zdravotnej prospešnosti, teda obsahu vitamínov, je však tento spôsob uchovávania na poslednom mieste. Na prvom je samozrejme čerstvá zelenina a aj mrazená boduje väčším množstvom vitamínov. Je to preto, že je bleskovo zmrazená, čo znamená, že sa v nej zachová viac vitamínov.
Diskusia k článku