Slaný závin
Slaný závin

Mangoldovo-bryndzový závin fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 24. júla 2025
Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept)
Foto: tejaja

Toto je jeden z našich obľúbených receptov s mangoldom. Ak kúpime vyvaľkané lístkové cesto, jeho príprava je časovo nenáročná. A mangold rastie a Zobraziť celý popisToto je jeden z našich obľúbených receptov s mangoldom. Ak kúpime vyvaľkané lístkové cesto, jeho príprava je časovo nenáročná. A mangold rastie a rastie...:)))

1 ks
porcia
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal. (aj vyvaľkané)
400 g
125 g
125 g
1 ks
2 ks
100 g
2 strúčiky
 čerstvý (alebo estragón)
Na potretie:
1 ks



Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Pridáme narezané cibuľky, na plátky narezaný cesnak a krátko orestujeme.

    Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložíme nakrájaný mangold, lístky rozmarínu a okoreníme. Opražíme 3 minúty. Potom necháme troška ochladnúť.

    Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mangoldu pridáme bryndzu, tvaroh a vajce a premiešame.

    Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyvaľkáme a potrieme mangoldovou náplňou. Stočíme do rolády.

    Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 °C, po 5 minútach stiahneme na 180 °C a pečieme dozlata.

    Mangoldovo-bryndzový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame teplé so zeleninou alebo zeleninovým šalátom, ale závin je výborný aj studený.

Diskusia k receptu

olinecka
Závin vyzerá famózne,ale neviem čo je mangold.... Nejaký šalát???
tejaja
@olinecka (25.7.2025 06:51)

Mangold je dvojročná rastlina, príbuzná repe. Na rozdiel od repy sa konzumujú listy. Môžeš ich použiť kdekoľvek, od šalátov cez polievky, s mäsom, zapekané, atd. Je nutrične veľmi hodnotný.
Odfotila som ti zopár listov, lebo srnka bola včera na záhrade skôr ako ja a pekne mi ho zjedla. :))) Takže som si otrhla len zopár listov, ktoré ostali a musím čakať, kým dorastú nové. :))) Ale to bude o pár dní. :)


mamka4
@olinecka. Tiež mi posledné roky učaroval . Keď l.rok vykvitne, potom sa naseje sám po celej záhrade. Aj keď sa listy zvyknú pripravovať na spôsob špenátu, chuťovo sa blíži ku cvikle. Mala som okrem zeleného aj žlté, červené a oranžové stopky. /vlani/Červené som zamrazila, pod mäso, do rizota... ostatné padli na obeť slimákom. Tento rok som si kúpila semeno, kde okrem listov boli biele stopky. Výrobca sľuboval chuť stopiek ako karfiol. Pre istotu mi nevzišiel. Nevadí, aj tak sa s touto mojou trávou doma všetci nekamarátia.