Taliansky syr:
Chýba vám do receptu ricotta? Vieme, čím sa dá nahradiť, aj ako si vyrobiť vlastnú

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Krémovitá, zároveň nízkotučná a dá sa použiť do dezertov aj slaných jedál. Nie vždy však ricottu máme doma poruke. Ako sa vynájsť?



Foto: Shutterstock

Ak ste priaznivcom talianskej kuchyne, určite ste sa stretli s receptami, v ktorých sa používa ricotta. Ricotta sa vyrába zo srvátky namiesto z mlieka a má tú výhodu, že je krémovitá a nízkotučná zároveň. A keďže je len veľmi mierne slaná, možno ju použiť naslano aj nasladko.

Ricotta však nepatrí k bežnej výbave našich chladničiek. Ak na ňu v nejakom recepte natrafíte a do najbližšieho supermarketu je ďaleko, alebo ju nemajú, existuje niekoľko možností, čím ju nahradiť.

Jediné, na čo treba dbať je, aby sa náhrada konzistenciou podobala na ricottu – ak je príliš tekutá, treba pridať trocha hladkej múky, ak príliš hustá tak trocha mlieka. Toto sú najlepšie náhrady.

Cottage syr

Cottage syr sa chuťou podobá na ricottu a aj pri varení sa táto náhrada podobá originálu. Je však zrnitejší a tekutejší - preto by sa mal pred spracovaním ako náhrada ricotty najprv vyžmýkať a rozmixovať.

Pri žmýkaní cottage syra tekutinu zachyťte do hrnčeka, aby ste ňou v prípade potreby mohli rozmixovaný syr dodatočne zriediť na požadovanú konzistenciu.



Foto: Shutterstock

Čerstvý krémový syr

Ďalšou možnosťou je čerstvý krémový syr typu Lučina či Philadelphia. Keďže ho dostať s rôznym obsahom tuku, v závislosti od jedla použijeme aj typ syra. Na sladké recepty sa hodí skôr klasický, na slané jedlá môže byť s nižším obsahom tuku a aj dochutený. Konzistenciu možno upraviť podľa potreby múkou alebo mliekom.

Tvaroh

Na pečenie sa odporúča ako náhrada aj krémový tvaroh - ak ho necháte odkvapkať v utierke, získa podobnú konzistenciu ako ricotta. Má aj podobné vlastnosti, ako napríklad všestranné použitie na sladké a slané jedlá.

Kyslá smotana

Kyslá smotana môže tiež nahradiť ricottu, treba ju však nechať pred použitím odkvapkať v utierke. Prednostne by sa mala používať do studených jedál, pretože pri zahriatí sa môže zraziť.

Ako sa robí domáca ricotta

Ricottu si však dokážete urobiť ľahko aj doma. Jej príprava nie je zložitá, potrebujete na ňu 1liter plnotučného mlieka, 200 g kyslej smotany s vysokým obsahom tuku, šťavu z polovice citróna a trocha soli.



Foto: Shutterstock

Mlieko s kyslou smotanou dáme zohriať na 90 stupňov, odložíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu a soľ, rozmiešame. Zmes sa zrazí, srvátka sa oddelí.

Nad hrniec dáme utierku alebo gázu, do nej nalejeme zmes a necháme odkvapkať, Čím dlhšie zmes odkvapkáva, tým bude ricotta pevnejšia.

Odkvapkanú srvátku možno použiť – buď ju vypiť, alebo z nej urobiť smoothie, či ak ideme piecť napríklad chlieb či čokoľvek z kysnutého cesta, môžeme ju použiť namiesto mlieka.

Či už ste ricottu kúpili v obchode, alebo ste si urobili vlastnú, vyskúšajte ju v týchto vynikajúcich koláčikoch:




ANKETA: Používate občas doma ricottu?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist