Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – Turecko (1. diel)

Spracovala: Andrea Červenková, 13. júla 2013     19 minút čítania

Ponúkame vám 1. diel rozprávania o tureckej kuchyni, ktorej nezabudnuteľné lahôdky ste určite mnohí z vás mohli ochutnať na svojich dovolenkách v tejto časti sveta.


Foto: Archaa

Slávka Hatoková alias Archaa


Tureckú kuchyňu nám veľmi pútavo priblížila naša stála a aktívna užívateľka Slávka, ktorú na Varecha.sk poznáme pod prezývkou Archaa. Tá sa k nej dostala vďaka priateľovi, ktorého spoznala v nemeckom Mníchove, kde obaja žijú už viac než desať rokov. Slávka sa mala možnosť o Turecku a jeho kuchyni veľa naučiť nielen od priateľa, ale aj od jeho rodiny, ktorej časť žije v Nemecku a časť v samotnom Turecku, kde ich aj navštevuje.



Turecká kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. Po francúzskej ju svetoví gurmáni označujú za druhú najlepšiu kuchyňu sveta. Po stáročia ju ovplyvňovali rôzne kultúry a tradície, hlavný smer však udalo spojenie tradičnej centrálnej anatólskej kuchyne so stredomorskou, pričom veľké stopy zanechala aj arabská kuchyňa.


Foto: Archaa

Zeleninové vňatky sa v tureckej kuchyni používajú často


Ak ste tureckú kuchyňu zatiaľ neochutnali, je načase to napraviť. Vďaka výborným klimatickým podmienkam je bohatá na čerstvú zeleninu počas celého roka. Zo zeleniny, ktorá tvorí základ, sa konzumujú aj samotné vňatky, zelenina sa používa do šalátov, ale aj tepelne upravená grilovaním, varením, dusením, či vyprážaním na olivovom oleji.


Foto: Archaa

Bazár so širokým výberom ovocia a zeleniny


Ak Turci nemajú možnosť pestovať zeleninu a ovocie sami doma, kúpia si ju čerstvú – bio priamo od farmárov na trhu zvanom bazár alebo zastavia na krajnici pri nejakom súkromnom stánku s čerstvou zeleninou a ovocím na ceste autom.


Foto: Archaa

Základ tureckej kuchyne zeleninu Turci najčastejšie nakupujú na bazáre


V tureckej kuchyni je základnou surovinou Patlıcan (baklažán) a pripravujú ho na rôzne spôsoby.


Foto: Archaa

Najznámejšie turecké jedlo z baklažánu – Imam Bayildi


Najznámejším baklažánovým jedlom je Imam Bayildi (Imám omdlel). Názov tohto jedla vznikol tak, že po ochutnaní tohto jedla istý turecký vodca v stredoveku odpadol od blaha. Samozrejme, že Turecko sa vďaka svojej polohe (tri moria: Stredozemné, Čierne, Egejské) môže popýšiť aj čerstvosťou iných potravín, ako sú napríklad ryby (najznámejšie jedlo Hamsi – malé v múke obaľované a následne vysmážané sardelky, ktoré sa však pripravujú v zimných mesiacoch) a rôzne morské plody.

Keďže je to prevažne islamská krajina, bravčové mäso sa tu nejedáva. Zmyslom každého moslima je žiť podľa Božích prikázaní a bravčové mäso sa považuje za nečisté. Z medicínskeho hľadiska je dnes vnímané ako nezdravé, keďže obsahuje priveľa tuku, ale zákaz jeho konzumácie sa nechápe len z tohto zdravotného hľadiska. Je to prejav dôvery, úcty a pokory voči Bohu, ktorý najlepšie vie, čo je pre ľudí dobré. Konzumuje sa baranie, jahňacie mäso, ktoré Turci dokážu veľmi chutne pripraviť, ďalej mäso hovädzie, teľacie a hydina.


Foto: Archaa

V mäsiarstve nenájdete bravčové mäso


Gurmánsky zážitok vo vás vyvolajú aj rôzne druhy sladkostí a dezertov, ale aj všakovaké druhy čerstvého ovocia.

Najobľúbenejší nápoj v Turecku je čaj (Çay)

Kdekoľvek by ste sa v Turecku vybrali, ponúknu vám na znak pohostinnosti a priateľstva čaj. Silný a čierny sa podáva v sklenených šálkach v tvare tulipánu buď pred jedlom, alebo po ňom. Podáva sa vriaci, má plnú chuť. Farba (svetlejší/tmavší) sa dá regulovať, lebo sa pripravuje tak, že najprv sa do pohára naleje trocha veľmi silného čaju a následne sa zriedi čistou vriacou vodou na požadovanú silu. Vypiť by ste ho mali v priebehu 30 minút.


Foto: Archaa

Turecký čaj servírovaný v typických šálkach v tvare tulipánu


Čierny turecký čaj sa varí buď v samovare (po turecky Semaver) alebo v špeciálnom tureckom čajníku, ktorý pozostáva z dvoch na sebe postavených kanviciach, pričom spodná slúži na čistú vodu a vo vrchnej sa uvarí silný čierny čaj.

Najprv sa postaví voda do spodného čajníka a nechá sa zovrieť. Do vrchnej kanvice sa vsype čierny čaj. Množstvo sa určuje podľa počtu osôb (1 ČL na osobu) a dobre sa opláchne horúcou vodou (aj 2 – 3x). Keď voda v spodnej kanvici zovrie, zaleje sa ňou opláchnutý čaj vo vrchnej kanvici, položí sa na spodnú, zmierni sa plameň na minimum, aby ho para udržiavala stále vo vare a takto sa varí asi 10 – 15 minút. Čaj je hotový, ak klesol na dno.

Turecká káva (Kahve)

Nemá s tou našou zalievanou tureckou absolútne nič spoločné. Takto ju Turci vôbec nepoznajú. Turecká káva zohrávala po stáročia veľmi dôležitú úlohu v konzumácii a servírovaní pri rôznych rodových zvykoch a rodinných udalostiach, ako boli napríklad zásnuby, hostiny či spoločné modlitby. Aj keď sa už v dnešnej dobe mnohé rituály nedodržujú a Turci si vždy radšej dajú čaj, káva zostala i naďalej súčasťou kultúry.


Foto: Archaa

Príprava tureckej kávy býval rituál


Je mletá na ten najjemnejší prach a niekedy sa do nej pridáva aj kardamon. Pripravuje sa v špeciálnej kanvici Cezve (číta sa džezve) aj s cukrom. Cukor sa dávkuje podľa stupňov sladkosti. Je známych až šesť stupňov sladkosti. Od veľmi sladkej až po čiernu bez cukru.

Jej príprava je trošku zložitejšia. Keď sa zohreje, začne peniť, preto treba dávať veľký pozor, aby neprešla varom a nestratila penu. Podľa tradícií potenciálna nevesta pri návšteve budúcich svokrovcov uvarí v ich dome svoju prvú kávu. Ide o takzvanú skúšku nevesty. Jej zručnosť sa ukáže, keď naservíruje kávu rodičom svojho nastávajúceho. Niekedy v snahe vyhnúť sa nechcenému sobášu nevesta namiesto cukru pridala do kávy soľ alebo kávu zámerne rozliala. Pravidlo je však jasné aj dnes. Ak káva nemá penu, povesť hostiteľky týmto utrpí...

Podľa ďalšej tradície hostiteľka po vypití kávy prevráti šálku na tanierik hore dnom a nechá vyschnúť. Potom vyveští z usadenín hosťovi jeho budúcnosť. „Jedna šálka kávy je zárukou štyridsaťročného priateľstva“ – hovoria Turci.

Raňajky (Kahvalti) sú v Turecku najdôležitejším jedlom dňa


Foto: Archaa

Bohaté turecké raňajky


Typické turecké raňajky sú veľmi bohaté a zíde sa pri nich nielen celá rodina, ale často sú pozvaní i susedia, či priatelia. Nesmie chýbať syr, maslo, olivy, vajcia, uhorky, paradajky, paprika, pastırma (hovädzia šunka), suçuk (korenená klobása), börek či simit, ale aj všakovaké domáce marmelády, med a samozrejme rôzne druhy pečiva a chleba.

Vždy je naservírované jedno teplé raňajkové jedlo a to buď omeleta, čerstvý börek, kısartma (vyprážaná zelenina), pečená klobása alebo menemen (niečo ako naše lečo).
K raňajkám patrí vždy čierny čaj.


Foto: Archaa

Raňajky môžu vyzerať aj takto


Obedujú sa drobnosti

Samozrejme, že sa v Turecku aj obeduje, no nie tak, ako sme zvyknutí my. Pracujúci muži (aj ženy) ak majú možnosť zastaviť sa na obed doma, pripraví sa im menšie jedlo podľa toho, čo sa doma momentálne nachádza. Ak tu taká možnosť nie je, na obed si Turci kúpia niečo rýchle z fast foodu. Keďže je cez obed väčšinou príliš horúco, naozaj postačí tanier ovocia či šalátu alebo len niečo narýchlo zobnúť.


Foto: Archaa

Obed je skromnejší


Večera sa začína keď sú už všetci členovia rodiny doma

Vtedy nastáva hotová hostina. Spolu zasadnú za stôl a vymieňajú si zážitky zo svojho dňa. Dnes už sú v mestách skoro všade klasické jedálenské stoly so stoličkami, na vidieku však uprednostňujú sedenie v známom „tureckom sede“ na zemi pri špeciálnom drevenom stolíku zvanom Sini. Najprv sa však na zem rozprestrie veľký obrus a naň sa do stredu postaví Sini. Obrus slúži ako miesto, kde sa kladie chlieb, voda, či poháre. Naše domáce žienky by tento spôsob stolovania iste veľmi ocenili, pretože je veľmi praktický, čo sa týka upratovania po natrúsení. Obrus sa jednoducho zloží a omrvinky sa z neho vytrasú. Jesť sa dá na zemi aj bez stolíka, čisto len na obruse, ktorý takto vlastne sám slúži ako stôl.


Foto: Archaa

Ukážka typického tureckého stolovania


Veľmi často sú k stolu pozvaní aj priatelia, či známi, ale návšteva sa môže dostaviť aj bez pozvania a takisto sa zúčastní spoločnej večere. Vtedy prichádzajú na stôl jedlá v troch chodoch po sebe a príborový nôž by ste na stole asi márne hľadali. Vôbec ho nepotrebujú a vystačia si s polievkovou lyžicou a vidličkou. Samozrejme sa večera môže začať prípitkom. Víno sa pije zriedka, väčšinou si pripijú tradičným alkoholickým nápojom Raki.

Raki

A tu by vám Turci o Raki vedeli rozprávať. Tí čo ju pijú roky, vedia, že Raki vplýva na človeka podľa toho, akú má náladu. Niekedy sa dá opiť aj z jedného pohára tohto nápoja, inokedy vypijete aj celú fľašu a telom sa vám rozleje len blažený pocit. Raki je destilovaný nápoj vyrábaný z bieleho hrozna alebo z hrozienok. Pridáva sa doň aníz kvôli aróme a obsahuje presne 45 % alkoholu.


Foto: Archaa

Raki – tradičný alkoholický nápoj


Raki sa pije dobre vychladená a s ľadom, z vysokých pohárov, do ktorých sa z nej naleje asi do štvrtiny a doplní sa čistou vodou. Nápoj ihneď zmení svoju farbu z čírej na mliečnu bielu, čo spôsobuje aníz v Raki. Jedlo sa začne servírovať neskoršie po prípitku a podávajú sa rôzne zeleninové a mäsové jedlá s prílohami a šalátmi (Meze), ak sa pije iba Raki (bez večere), je podávaná s kúskami syra, či ovocia.

Meze a šaláty


Foto: Archaa

Meze – predjedlá na naštartovanie chutí


Meze sa pripravujú ako studené tak aj teplé. Najobľúbenejšími sú teplé, ale rozhodne nenechajú nikoho chladným, pretože sú také chutné, žeby ste sa nimi najradšej celkom zasýtili. Preto pozor! Tieto chuťovky vás budú zvádzať a ich úlohou je posilniť váš apetít na nasledujúce chody... Ak sa neudržíte pri Meze na uzde, k hlavnému jedlu sa nedopracujete, pretože budete plní. Z množstva týchto pokušiteľov vyberiem napríklad známe plnené vínne listy – Yaprak Sarma.

Ďalej sú to pokrmy s olivovým olejom a šaláty ako:

Çoban Salatası (pastiersky šalát),


Foto: Archaa


Domates Salatası (paradajkový šalát),


Foto: Archaa


Soğan Salatası (cibuľový šalát),


Foto: Archaa


Kısır (bulgurový šalát),

Foto: Archaa


Patlıcan salatasi (baklažánový šalát).


Foto: Archaa


Polievky


Foto: Archaa

Domates Çorbasi (paradajková polievka s cestovinou)


Polievky zastávajú veľmi výnimočnú funkciu a len tak na okraj – polievka sa nikdy neje, ale vždy pije. V Turecku sa prosto výraz „jedenia“ polievky vôbec nepoužíva, aj keď sa jedáva normálne lyžicou.

Varia sa jemné, pasírované a ostré. Ochucujú sa vždy tesne pred samotným servírovaním. Turci si polievky doprajú hlavne cez obed, ale niekedy aj príležitostne na raňajky, či pri večeri ešte pred Meze na podporu trávenia nasledujúcich chodov.


Foto: Archaa

Mercimek (šošovicová polievka)


İşkembe Çorbası (jogurtová držková polievka), mimochodom obrovská pochúťka, je v Turecku známa ako prvá pomoc po opici. Má priam zázračné účinky a človek má vraj po nej hneď jasnú hlavu.

Veľmi známa je Mercimek çorbası (šošovicová polievka), Yayla Çorbası (jogurtová polievka s mätou), Tarhana Çorbası (do ktorej sa pridáva Tarhana, čo je vysušená zmes múky, jogurtu a zeleniny), v lete neskutočne osvieži napríklad aj skvelá studená Borani (jogurtová polievka s krúpami a cícerom). Nechutia mi studené polievky, ale táto je hotový skvost a dokázala by som jej zjesť za litre.


Foto: Archaa

Borani (jogurtová polievka s krúpami a cícerom)


Chlieb (Ekmek)

K polievkam ako aj k všetkým ostatným chodom Turci vždy zajedajú chlieb. Vždy čerstvý, voňavý a domáci väčšinou gazdiné pečú sami, alebo kúpia v obchode s pečivom.


Foto: Archaa

Pekáreň


Musím povedať, že chlieb v Turecku je doslova až kultúrnou záležitosťou a ľudia ho považujú za posvätný. Dokonca posvätnejší než samotný Korán. Ak spadne na zem, považuje sa to za hriech a zo zeme sa dvíha tromi bozkami spadnutého chleba priloženými na čelo a odloží sa na vyššie miesto vonku pre hladné vtáctvo, pretože chlieb vždy utíši hladného. Či už čerstvý alebo suchý.

Biely, kysnutý tenký chlieb, podlhovastého tvaru, posypaný sezamom, zvonka chrumkavý, zvnútra mäkký a vzdušný, to sú hlavné znaky Ramazan Pidesi.


Foto: Archaa

Chlieb Ramazan Pidesi


Často krát sa už ochutnáva po kúpení cestou domov odštipkávaním z kôrky. Neskutočne chutné! Názov je jasný. Ramazan (Ramadán) – je pôstne obdobie, posvätný mesiac. V tom čase sa od východu až po západ slnka prísne postí a nepije sa dokonca ani voda. V podstate tu nejde len o pôst čo sa týka jedla, vtedy sa moslimovia zdržiavajú klamstiev, ohovárania, hádania sa, ale aj pohlavného styku. Svoje správanie i jazyk musia mať dobre pod kontrolou. Učia sa sebaovládaniu a snažia sa o duchovnú obnovu. Pôstom si tak pripomínajú, že nie každý človek na zemi môže žiť v hojnosti, ale že žijú medzi nami aj chudobní, ktorí často krát nemajú čo do úst. Jedlo pred úsvitom sa nazýva Sahúr. Ramazan-Pide sa pečie tesne pred západom slnka, odtiaľ teda aj ten názov a začína sa Iftar. Ide o veľkolepú večeru, pri ktorej sa zídu aj pozvaní priatelia a ctení známi. Niekedy sa s bohato prestretými stolmi až preháňa, čo už nie je zmysel Ramadánu a je dobré sa tomu vyhnúť, preto poniektorí sú predsa len opatrnejší a jedia striedmejšie. Považuje sa za veľkú česť, ak dostanete pozvanie zúčastniť sa Iftaru.

Ja osobne mám najradšej Yufka chlieb. Yufka znamená tenký. Je to naozaj natenko vyváľané cesto z vody, soli a múky, ktoré sa následne pečie na špeciálnych okrúhlych platniach. Ženy ich pečú prevažne sami doma, ale dostať ich bežne kúpiť aj v obchodoch. Samozrejme tým domácim sa nevyrovnajú.

Pripravuje sa tak, že sa z cesta vyváľa veľký, asi 60 – 70 cm kruh, ktorý sa pečie z oboch strán asi len 3 – 4 minúty. Na upečenom chlebe sa tvoria hnedé fľaky a ihneď po upečení je veľmi jemný a lámavý. Tieto chleby sa takto naskladajú na seba do komínov, prikryjú veľkým obrusom, aby zmäkli. Sem-tam sa počas skladovania pokropia vodou a sú veľmi trvanlivé, vydržia týždne, ba dokonca aj niekoľko mesiacov.


Foto: Archaa

Chlieb Yufka


Somun chlieb je podobný nášmu sendviču a je tiež veľmi obľúbený. Všetky pekárne majú vlastného pekára a chleby sa pečú priamo v obchode. Turci chlieb nezvyknú doma krájať, väčšinou si pri jedle z neho každý odtrhne kúsok, aký mu vyhovuje.


Foto: Archaa

Chlieb Somun


Ak vás zaujalo rozprávanie o tureckej kuchyni, jeho pokračovanie nájdete v našom seriáli Svetové kuchyne o týždeň.

* * *

Turecké recepty nájdete aj v rubrike Turecká kuchyňa na Vareche: Turecká kuchyňa - recepty



Diskusia k článku

slavka2012
Velmi zaujimavy a putavo napisany clanok skvele fotografie. Uz sa tesim na druhu cast, vdaka.
tinca
@archaa to skvele napísala aj ja sa teším na druhú časť. V Turecku som nebola z dôvodu vysokých teplôt zo zdravot.dôvodov,ale kolegyňa povedala, že tam boli ohromné dovolenky a keď našetrí vždy idú tam. Mne sa veľmi páčia tulipániky známe aj z tureckých seriálov.Tak že čakáme na pokračovanie...:)
babav
Vdaka @archaa za velmi zaujimavy, poucny clanok .Foto dokumentacia jedinecna!Tesim sa na pokracovanie......
jerica
@archaa : Skvelá práca, čítanie na jeden dych ! Určite sa k tomu ešte vrátim keď budem mať viac času , tak ako aj k predošlím príspevkom našich v zahraničí :-)
To sa musí vstrebávať ako to jedlo na tanieri , ponuka predčí očakávania:-)
zuzananoskova
Skvelé čítanie!!! Krásne fotografie, slintám nad šalátmi, milujem čerstvý chlieb - pečivo a tieto vyzerajú a chutia isto úplne najviac, dokonca by som si ochutnala z Raki (čo ja alkohol nepijem vôbec). Slávka, teším sa na ďaľšiu časť :-)
ankabanka
priblizila si mi krasne spomienky na skvele jedla.
Pestrost a cerstvost zeleninovych jedal je ozaj zakladom tohto dobreho stravovania. Kedze som mohla stravit viacej mesiacov vyskusala som vela druhov domaceho aj restauracneho stravovania
/mala som stastie tak oboje chvalim/.
Velmi mi pocarila nezvycajnost sunky "pastırma" pretoze taku chut som uz nikde inde nenasla. k tomu jednoduche salaty s vynikajucou chutou.
Aj vone korenin na ktore som dovtedy nebola zvyknuta.
Uzas prejst bazarom a moho prekrasnych zazitkov z bohatosti ich kulturnych pamiatok. Ked sa podari vratit sa na tieto miesta je to zazitok, lebo uz vieme co si vyberieme.

tesim sa na pokracovanie! k clanku palec hore.
archaa
ďakujem vám a teším sa, že prídete aj o týždeň :)
aroooo
v Turecku som nebola, ale len pridané foto ma nútia niečo z toho vyskúšať, teším sa na pokračovanie
luss44
naozaj pútavé čítanie a krásne fotografie, zaujal ma bulgurový šalát, niečo som si už o bulgure načítala na nete a chcem ho vyskúšať. Skvelú chuť tureckých jedál môžem potvrdiť, boli sme tam na dovolenke a kedže sme v rezorte mali all inclusiv, tak sme ochutnávali všetko a že tam bolo jedla teda neúrekom... najviac si dali záležať na večeri. A tie placky čo piekla Turkyňa priamo na pláži, plnené syrmi - jedna báseň :) teším sa na druhé pokračovanie Tvojho rozprávania :)
magduskaba
Výborné čítanie, krásne fotografie... Ďakujem a teším sa na ďalšiu časť.
pusta
milá @archaa , vážená pani redaktorka,
je veľmi ťažké uviesť celú tureckú kuchyňu s jej úžasnými zdravými osviežujúcimi jedlami...podarilo sa vám fantasticky skĺbiť najtypickejšie dobroty s popisom a zdokumentovať nádhernými fotografiami i opisom atmosféry a zvyklostí i tradícií.
mnohé z toho poznám, mnohé som sa dozvedela.
je to pútavé a zaujímavé gastronomicko - geografické čítanie, ktoré som zhltla jedným dychom a znovu som sa k nemu vrátila.
úprimne dakujeme za obohatenie a rozšírenie znalostí, čítali sme doma obaja a chválou i uznaním nešetrili :-)))) (y)
alka72
ahoj Slavka :) uuplne fantasticke citanie a nadherne ,veelmi vystizne obrazky. Tesim sa na pokracovanie ...pa ALKA :)
puntodadino
Dobry clanok,az na tu mohamedansku propagandu.Nuz,vselijake su cesty,ktorymi to skusaju.Budte bez obav,za par rokov bude aj u nas pasalik.Potom sa aj prejete tych mohamedanskych dobrot.
archaa
Všetkým ďakujem za milé komenty!
@puntodadino : ďakujem, no nenazývala by som to žiadnou propagantou...Treba si uvedomiť fakt, že Turecko je prevažne moslimská krajina a všetko čo som uviedla súvisí s kultúrou, jeho kuchyňou, varením a nakoniec vlastne aj samotným jedením či nejedením (kam patrí aj bravčové mäso či samotný pôst)...
manya
veľmi pekne napísané, pútavé a zaujímavé.
gabriele
perfektny clanok...krasne fotky...uz sa tesim na pokracovanie :)
sara8
Krásne. Práve som sa vrátila z Turecka a dúfam, že v septembri pojdeme zas. Ich kuchyňa je úžasná - o raki ani nehovorím. Pravidelne si ho nosíme a celé leto popíjame ako aperitív, ktorý nám pripomína dovču.
kabanoska
Pútavé , zaujímavé a pekne spracované. Krásna fotodokumentácia,
zaujímavé , zdravé a chuťovo výborné jedlá. Teším sa na ďalšie
pokračovanie. Ďakujem.
concord
Ten chlebík Yufka tak to musí byť lahôdka a vôbec všetky tie chlebíky a šaláty. Za komunistov piekli chlieb v BA v pekárni zvanej Chlebostroj na Februárke. Bol to taký chlieb, že si ho dovolili kritizovať na vtedajšiu dobu aj novinári v novinách. Potom, keď padol komunizmus, som si myslel, keď už nič aspoň ten chlieb a pečivo bude lepšie. Ale bol to omyl. Dnes pri pohľade a konzumácii chleba a pečiva si často hovorím
tento výrobok je urážka poctivého pekárskeho remesla.A veľmi sa mi páči akú úctu majú Turci k chlebu.Je to Boží dar aj keď do kostola nechodím, si to myslím.
@archaa-v ďaka za skvelý príspevok.Pekne si nám to vysvetlila aj s tými tureckými názvami.
archaa
Ďakujem Vám všetkým!
@concord : Vďaka! Máš úplnú pravdu! Chlieb (ako soľ) je nad zlato a treba si ozaj vážiť... Vysvetliť turecký vzťah k jedlu i ich tradície a kultúru bolo cieľom článku takže ďakujem ešte raz a som rada, že zaujal :) príď aj o týždeň...:)
ywett
ďakujem za krásny článok a aj fotografie :)
garanco
Až dnes som sa dostala k Tvojmu článku, musím povedať, že ma veľmi zaujal. Opísala si výstižne, pútavo, doplnila peknými fotografiami a obohatila si moje vedomosti o tureckom jedle a zvykoch a samozrejme - vyvolala si krásne spomienky na túto pohostinnú krajinu. Toto leto budem tam zas o trochu múdrejšia! Ďakujem!!






 



TOPlist