Foto: Archaa
Slávka Hatoková alias Archaa
Turecká kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. Po francúzskej ju svetoví gurmáni označujú za druhú najlepšiu kuchyňu sveta. Po stáročia ju ovplyvňovali rôzne kultúry a tradície, hlavný smer však udalo spojenie tradičnej centrálnej anatólskej kuchyne so stredomorskou, pričom veľké stopy zanechala aj arabská kuchyňa.
Foto: Archaa
Zeleninové vňatky sa v tureckej kuchyni používajú často
Foto: Archaa
Bazár so širokým výberom ovocia a zeleniny
Foto: Archaa
Základ tureckej kuchyne zeleninu Turci najčastejšie nakupujú na bazáre
Foto: Archaa
Najznámejšie turecké jedlo z baklažánu – Imam Bayildi
Keďže je to prevažne islamská krajina, bravčové mäso sa tu nejedáva. Zmyslom každého moslima je žiť podľa Božích prikázaní a bravčové mäso sa považuje za nečisté. Z medicínskeho hľadiska je dnes vnímané ako nezdravé, keďže obsahuje priveľa tuku, ale zákaz jeho konzumácie sa nechápe len z tohto zdravotného hľadiska. Je to prejav dôvery, úcty a pokory voči Bohu, ktorý najlepšie vie, čo je pre ľudí dobré. Konzumuje sa baranie, jahňacie mäso, ktoré Turci dokážu veľmi chutne pripraviť, ďalej mäso hovädzie, teľacie a hydina.
Foto: Archaa
V mäsiarstve nenájdete bravčové mäso
Najobľúbenejší nápoj v Turecku je čaj (Çay)
Kdekoľvek by ste sa v Turecku vybrali, ponúknu vám na znak pohostinnosti a priateľstva čaj. Silný a čierny sa podáva v sklenených šálkach v tvare tulipánu buď pred jedlom, alebo po ňom. Podáva sa vriaci, má plnú chuť. Farba (svetlejší/tmavší) sa dá regulovať, lebo sa pripravuje tak, že najprv sa do pohára naleje trocha veľmi silného čaju a následne sa zriedi čistou vriacou vodou na požadovanú silu. Vypiť by ste ho mali v priebehu 30 minút.
Foto: Archaa
Turecký čaj servírovaný v typických šálkach v tvare tulipánu
Najprv sa postaví voda do spodného čajníka a nechá sa zovrieť. Do vrchnej kanvice sa vsype čierny čaj. Množstvo sa určuje podľa počtu osôb (1 ČL na osobu) a dobre sa opláchne horúcou vodou (aj 2 – 3x). Keď voda v spodnej kanvici zovrie, zaleje sa ňou opláchnutý čaj vo vrchnej kanvici, položí sa na spodnú, zmierni sa plameň na minimum, aby ho para udržiavala stále vo vare a takto sa varí asi 10 – 15 minút. Čaj je hotový, ak klesol na dno.
Turecká káva (Kahve)
Nemá s tou našou zalievanou tureckou absolútne nič spoločné. Takto ju Turci vôbec nepoznajú. Turecká káva zohrávala po stáročia veľmi dôležitú úlohu v konzumácii a servírovaní pri rôznych rodových zvykoch a rodinných udalostiach, ako boli napríklad zásnuby, hostiny či spoločné modlitby. Aj keď sa už v dnešnej dobe mnohé rituály nedodržujú a Turci si vždy radšej dajú čaj, káva zostala i naďalej súčasťou kultúry.
Foto: Archaa
Príprava tureckej kávy býval rituál
Jej príprava je trošku zložitejšia. Keď sa zohreje, začne peniť, preto treba dávať veľký pozor, aby neprešla varom a nestratila penu. Podľa tradícií potenciálna nevesta pri návšteve budúcich svokrovcov uvarí v ich dome svoju prvú kávu. Ide o takzvanú skúšku nevesty. Jej zručnosť sa ukáže, keď naservíruje kávu rodičom svojho nastávajúceho. Niekedy v snahe vyhnúť sa nechcenému sobášu nevesta namiesto cukru pridala do kávy soľ alebo kávu zámerne rozliala. Pravidlo je však jasné aj dnes. Ak káva nemá penu, povesť hostiteľky týmto utrpí...
Podľa ďalšej tradície hostiteľka po vypití kávy prevráti šálku na tanierik hore dnom a nechá vyschnúť. Potom vyveští z usadenín hosťovi jeho budúcnosť. „Jedna šálka kávy je zárukou štyridsaťročného priateľstva“ – hovoria Turci.
Raňajky (Kahvalti) sú v Turecku najdôležitejším jedlom dňa
Foto: Archaa
Bohaté turecké raňajky
Vždy je naservírované jedno teplé raňajkové jedlo a to buď omeleta, čerstvý börek, kısartma (vyprážaná zelenina), pečená klobása alebo menemen (niečo ako naše lečo).
K raňajkám patrí vždy čierny čaj.
Foto: Archaa
Raňajky môžu vyzerať aj takto
Samozrejme, že sa v Turecku aj obeduje, no nie tak, ako sme zvyknutí my. Pracujúci muži (aj ženy) ak majú možnosť zastaviť sa na obed doma, pripraví sa im menšie jedlo podľa toho, čo sa doma momentálne nachádza. Ak tu taká možnosť nie je, na obed si Turci kúpia niečo rýchle z fast foodu. Keďže je cez obed väčšinou príliš horúco, naozaj postačí tanier ovocia či šalátu alebo len niečo narýchlo zobnúť.
Foto: Archaa
Obed je skromnejší
Vtedy nastáva hotová hostina. Spolu zasadnú za stôl a vymieňajú si zážitky zo svojho dňa. Dnes už sú v mestách skoro všade klasické jedálenské stoly so stoličkami, na vidieku však uprednostňujú sedenie v známom „tureckom sede“ na zemi pri špeciálnom drevenom stolíku zvanom Sini. Najprv sa však na zem rozprestrie veľký obrus a naň sa do stredu postaví Sini. Obrus slúži ako miesto, kde sa kladie chlieb, voda, či poháre. Naše domáce žienky by tento spôsob stolovania iste veľmi ocenili, pretože je veľmi praktický, čo sa týka upratovania po natrúsení. Obrus sa jednoducho zloží a omrvinky sa z neho vytrasú. Jesť sa dá na zemi aj bez stolíka, čisto len na obruse, ktorý takto vlastne sám slúži ako stôl.
Foto: Archaa
Ukážka typického tureckého stolovania
Raki
A tu by vám Turci o Raki vedeli rozprávať. Tí čo ju pijú roky, vedia, že Raki vplýva na človeka podľa toho, akú má náladu. Niekedy sa dá opiť aj z jedného pohára tohto nápoja, inokedy vypijete aj celú fľašu a telom sa vám rozleje len blažený pocit. Raki je destilovaný nápoj vyrábaný z bieleho hrozna alebo z hrozienok. Pridáva sa doň aníz kvôli aróme a obsahuje presne 45 % alkoholu.
Foto: Archaa
Raki – tradičný alkoholický nápoj
Meze a šaláty
Foto: Archaa
Meze – predjedlá na naštartovanie chutí
Ďalej sú to pokrmy s olivovým olejom a šaláty ako:
Çoban Salatası (pastiersky šalát),
Foto: Archaa
Foto: Archaa
Foto: Archaa
Foto: Archaa
Foto: Archaa
Foto: Archaa
Domates Çorbasi (paradajková polievka s cestovinou)
Varia sa jemné, pasírované a ostré. Ochucujú sa vždy tesne pred samotným servírovaním. Turci si polievky doprajú hlavne cez obed, ale niekedy aj príležitostne na raňajky, či pri večeri ešte pred Meze na podporu trávenia nasledujúcich chodov.
Foto: Archaa
Mercimek (šošovicová polievka)
Veľmi známa je Mercimek çorbası (šošovicová polievka), Yayla Çorbası (jogurtová polievka s mätou), Tarhana Çorbası (do ktorej sa pridáva Tarhana, čo je vysušená zmes múky, jogurtu a zeleniny), v lete neskutočne osvieži napríklad aj skvelá studená Borani (jogurtová polievka s krúpami a cícerom). Nechutia mi studené polievky, ale táto je hotový skvost a dokázala by som jej zjesť za litre.
Foto: Archaa
Borani (jogurtová polievka s krúpami a cícerom)
K polievkam ako aj k všetkým ostatným chodom Turci vždy zajedajú chlieb. Vždy čerstvý, voňavý a domáci väčšinou gazdiné pečú sami, alebo kúpia v obchode s pečivom.
Foto: Archaa
Pekáreň
Biely, kysnutý tenký chlieb, podlhovastého tvaru, posypaný sezamom, zvonka chrumkavý, zvnútra mäkký a vzdušný, to sú hlavné znaky Ramazan Pidesi.
Foto: Archaa
Chlieb Ramazan Pidesi
Ja osobne mám najradšej Yufka chlieb. Yufka znamená tenký. Je to naozaj natenko vyváľané cesto z vody, soli a múky, ktoré sa následne pečie na špeciálnych okrúhlych platniach. Ženy ich pečú prevažne sami doma, ale dostať ich bežne kúpiť aj v obchodoch. Samozrejme tým domácim sa nevyrovnajú.
Pripravuje sa tak, že sa z cesta vyváľa veľký, asi 60 – 70 cm kruh, ktorý sa pečie z oboch strán asi len 3 – 4 minúty. Na upečenom chlebe sa tvoria hnedé fľaky a ihneď po upečení je veľmi jemný a lámavý. Tieto chleby sa takto naskladajú na seba do komínov, prikryjú veľkým obrusom, aby zmäkli. Sem-tam sa počas skladovania pokropia vodou a sú veľmi trvanlivé, vydržia týždne, ba dokonca aj niekoľko mesiacov.
Foto: Archaa
Chlieb Yufka
Foto: Archaa
Chlieb Somun
* * *
Turecké recepty nájdete aj v rubrike Turecká kuchyňa na Vareche: Turecká kuchyňa - recepty
To sa musí vstrebávať ako to jedlo na tanieri , ponuka predčí očakávania:-)
Pestrost a cerstvost zeleninovych jedal je ozaj zakladom tohto dobreho stravovania. Kedze som mohla stravit viacej mesiacov vyskusala som vela druhov domaceho aj restauracneho stravovania
/mala som stastie tak oboje chvalim/.
Velmi mi pocarila nezvycajnost sunky "pastırma" pretoze taku chut som uz nikde inde nenasla. k tomu jednoduche salaty s vynikajucou chutou.
Aj vone korenin na ktore som dovtedy nebola zvyknuta.
Uzas prejst bazarom a moho prekrasnych zazitkov z bohatosti ich kulturnych pamiatok. Ked sa podari vratit sa na tieto miesta je to zazitok, lebo uz vieme co si vyberieme.
tesim sa na pokracovanie! k clanku palec hore.
je veľmi ťažké uviesť celú tureckú kuchyňu s jej úžasnými zdravými osviežujúcimi jedlami...podarilo sa vám fantasticky skĺbiť najtypickejšie dobroty s popisom a zdokumentovať nádhernými fotografiami i opisom atmosféry a zvyklostí i tradícií.
mnohé z toho poznám, mnohé som sa dozvedela.
je to pútavé a zaujímavé gastronomicko - geografické čítanie, ktoré som zhltla jedným dychom a znovu som sa k nemu vrátila.
úprimne dakujeme za obohatenie a rozšírenie znalostí, čítali sme doma obaja a chválou i uznaním nešetrili :-)))) (y)
@puntodadino : ďakujem, no nenazývala by som to žiadnou propagantou...Treba si uvedomiť fakt, že Turecko je prevažne moslimská krajina a všetko čo som uviedla súvisí s kultúrou, jeho kuchyňou, varením a nakoniec vlastne aj samotným jedením či nejedením (kam patrí aj bravčové mäso či samotný pôst)...
zaujímavé , zdravé a chuťovo výborné jedlá. Teším sa na ďalšie
pokračovanie. Ďakujem.
tento výrobok je urážka poctivého pekárskeho remesla.A veľmi sa mi páči akú úctu majú Turci k chlebu.Je to Boží dar aj keď do kostola nechodím, si to myslím.
@archaa-v ďaka za skvelý príspevok.Pekne si nám to vysvetlila aj s tými tureckými názvami.
@concord : Vďaka! Máš úplnú pravdu! Chlieb (ako soľ) je nad zlato a treba si ozaj vážiť... Vysvetliť turecký vzťah k jedlu i ich tradície a kultúru bolo cieľom článku takže ďakujem ešte raz a som rada, že zaujal :) príď aj o týždeň...:)