Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – Belgicko

Spracovala: Andrea Červenková, 7. februára 2013     19 minút čítania

Návštevou Belgicka a jeho reštaurácii a kaviarní by sme radi nadviazali na náš úspešný seriál Svetové kuchyne.


Foto: Slawek

Slawek v obchode, kde si možno vybrať
zo stoviek druhov belgických pív.


Aj keď Belgicko nie je od Slovenska až tak vzdialené, ponúka celkom iný pohľad na gastronómiu. Azda je to dané aj tým, že je to prímorská krajina, takže veľkú časť jedálneho lístka Belgičanov tvoria ryby a morské plody.

Náš Varecháč Slawomir Kaczorek, na Vareche známy ako Slawek, žije v Bruseli už dlhší čas. O tom, kam sa Belgičania idú najesť počas pracovného obeda či slávnostnejších príležitostí, zabaviť sa na večer alebo čím svoje jedlo zapíjajú, aké sú typické suroviny v belgickej kuchyni a na čom si pochutia sladké jazýčky sa dočítate vďaka Slawekovi v nasledujúcich riadkoch.




Brusel a medzinárodná kuchyňa


Foto: Slawek

Atomium, symbol Bruselu.


V Bruseli, hlavnom meste Európskej únie, sa nachádzajú stovky reštaurácií, kde si každý iste príde na svoje, pretože ponúkajú jedlá rôznej chuti i ceny. Nájdete tu reštaurácie ponúkajúce tradičné regionálne jedlá a špeciality, ale aj veľké množstvo podnikov, zameraných na inonárodné kuchyne, tureckou a dánskou počnúc a peruánskou či vietnamskou končiac. Keďže tu žijem už takmer 15 rokov, dá sa povedať, že tunajšiu kuchyňu dobre poznám a osvojil som si i stravovacie návyky typického Belgičana.



Foto: Slawek

Koberec z kvetov na hlavnom bruselskom
námestí sa pripravuje každé dva roky
v auguste z 800 000 begónií a 10 000 azaliek.


Hranolčeky kam sa pozriete

Pri prechádzke mestom tu človeku často udrie do nosa vôňa čerstvo pražených zemiakových hranolčekov, lebo takmer na každom rohu stojí slávna „fritures“, stánok, upravený obytný príves či maringotka, kde ich pripravujú... a často sa stáva, že im neodolám a porciu hranolčekov v tradičnom papierovom kornútiku poliatych majonézou si kúpim. Traduje sa, že túto chrumkavú a rozvoniavajúcu pochúťku, zemiakové hranolčeky, pomfritky alebo len jednoducho frites, ako sa im zvykne hovoriť tu, vynašli práve v Belgicku a vďaka jedinečnej a neodolateľnej chuti sa neskôr preslávili po celom svete. Najčastejšie sa konzumujú s majonézou, ale možno ich doplniť aj obrovským množstvom iných omáčok, podľa vlastného výberu: pikantnou andalúzskou, ochutenou kečupom a korením, americkou, pozostávajúcou z majonézy, cibule a papriky, provensálskou, voňajúcou paprikou a oreganom, tatárskou s prídavkom kyslých uhoriek a kapár, omáčkou zo zeleného korenia, béarnskou, ktorej dominuje šalotka a biele víno, a všetky sú naozaj vynikajúce. A ja si zakaždým spokojne pomyslím, že také dobré hranolčeky ako tu, som nikde inde nejedol!!



Vľavo: dva symboly Bruselu: soška Manneken Pis a zemiakové hranolčeky. Vpravo: pražené mušle slávky jedlé a zemiakové hranolčeky – Moules et frites.
Foto: Slawek


Okrem hranolčekov sa omáčky podávajú aj k tradičným frikadelkám, ale i k mitraillette (v preklade samopal, netuším prečo), čo sú vlastne polovičky bagety, naplnené mäsom, hamburgerom či teplým párkom, doplnené šalátom z natenko narezanej zeleniny.

Plody mora na rôzne spôsoby


Foto: Slawek

Mušle sa podávajú v tradičnom čiernom hrnci.


Keď je reč o zemiakových hranolčekoch, treba povedať, že Belgičania ich často jedia i ako prílohu k ďalšiemu typickému jedlu, mušliam – slávkam jedlým, ktorým tu hovoria moules. Pražené slávky, „moules et frites“ možno považovať za národné jedlo a dostanete ho prakticky v každej reštaurácii. Pripravujú ich na rozličné spôsoby: so smotanou, na pive, s karí korením, no najčastejšie sa jedia dusené na suchom bielom víne. Tradične sa servírujú v čiernom hrnci so špeciálnym vekom, kam sa odkladajú prázdne škrupinky, a ako príloha sa okrem už spomenutých zemiakových hranolčekov podáva ešte majonéza.

Treba povedať, že dary mora sa tu konzumujú vo veľkom a Belgičania priam milujú napríklad „escargots“, slimáky varené v zeleninovom vývare, ktoré však nemajú nič spoločné so suchozemskými slimákmi, ktoré sa konzumujú vo Francúzsku. Tu v Belgicku sa totiž jedia zásadne iba morské slimáky (brezniaky obyčajné), ktoré sa predávajú v stánkoch priamo na ulici, podobne ako zemiakové hranolčeky.



Vľavo: plody mora. Vpravo: slimáky (morské).
Foto: Slawek


Belgicku patrí približne 66 km pekného piesočného morského pobrežia Severného mora s prekrásnymi promenádami. V porovnaní s Copacabanou sú belgické pláže určite trochu chladnejšie, dá sa tu však rovnako dobre oddýchnuť a navyše si možno pochutiť na miestnych dobrotách, ako sú sivé krevety (Crangon crangon), ktoré sa tradične lovia tu, v Severnom mori. Možno ich pripraviť na rôzne spôsoby: ako krokety (najlepšie sa k nim hodí pohár dobre vychladeného kvalitného piva), v jednoduchom šaláte, ktorý sa podáva na bagete, alebo sa nim plnia paradajky a vtedy poslúžia ako lahodne predjedlo.

Najpopulárnejšie jedlá belgickej kuchyne


Foto: Slawek

Carbonnade à la flamande – flámske karbonády.


Keď sa ma priatelia pýtajú, ktoré jedlá belgickej kuchyne sú najpopulárnejšie, hneď mi napadne Carbonnade à la flamande, akýsi flámsky guláš – v pôvodných receptoch pripravovaný z konského masa – dnes sa však už najčastejšie varí z mäsa hovädzieho; nasleduje králik na pive (lapin à la bière) a waterzooi z ryby alebo kurčaťa, pochádzajúci z flámskeho mesta Gent. Za zmienku stojí fakt, že belgická kuchyňa vo veľkej miere používa domáce suroviny a produkty.


Foto: Slawek

Králik na pive – Lapin à la bière.


V Mechelene (po francúzsky Malines) a okolí sa vo veľkom pestuje špargľa, ktorá je súčasťou mnohých miestnych jedál. Špargľa, táto vskutku lahodná a vyberaná zelenina, sa do Belgicka dostala ešte v 19. storočí. Najskôr ju pestovali v Gente, neskôr sa však jej centrom stalo Malines, kde sa pestuje dodnes. Najčastejšie sa pripravuje na flámsky spôsob – po uvarení sa poleje maslovou omáčkou a posype pokrájanými natvrdo uvarenými vajcami. Obľúbená je aj krémová špargľová polievka (velouté d’asperges), podávaná tradične so surovým vajcom, rozšľahaným v smotane a posypaná petržlenovou vňaťou.
Ďalšou veľmi známou a nesmierne dôležitou belgickou zeleninou je čakanka (chicon v belgickej francúzštine, witloof po flámsky). Tieto bielo-žlté puky sa v Belgicku začali pestovať okolo roku 1830 a najskôr sa používali výlučne na výrobu kávy. Keď však vyšli najavo jej chuťové i nutričné vlastnosti, „chicon“, ako ju familiárne nazývajú Belgičania, sa rýchlo stala neoddeliteľnou súčasťou ich jedálnička a rozšírila sa i do cudziny. Čakankové puky alebo endiviu, ako sa jej tiež hovorí, možno konzumovať surovú, varenú, smaženú i parenú a je naozaj vynikajúcou prílohou k mäsu a rybám, robí sa z nej polievka a pridáva sa aj do rafinovanejších jedál belgickej kuchyne – akým je napríklad bažant na brabantský spôsob. Jej zvláštna, nahorkastá chuť robí jedlo nezabudnuteľným. Vďaka nutričnej hodnote je obľúbenou súčasťou redukčnej diéty a nepohrdnú ňou ani vegetariáni.

Jedlo na všedný deň

Čo však jedia bežní Belgičania počas dňa? Na obed si najradšej dávajú sendviče. Ak chvíľku postojíme v rade pred predajňou sendvičov, zistíme, že ich dokážu urobiť až 50 rôznych, navzájom celkom odlišných druhov. Na ich prípravu sa používa francúzsky chlieb (bageta), ale aj biely, grahamový, mnohozrnný, sendvičový, chrumkavý, či miešaný grahamovo-biely chlieb, tradične kysnutý chlieb, slnečnicový chlieb, hranaté, okrúhle, oválne i trojuholníkové „žemličky“ a ešte mnoho iných. Plnia sa nespočetnými druhmi syrov, rozbifom, salámami, šunkami, paštétami, šalátmi (krabím, zo sivých kreviet), lososovou penou, tuniakom s remuládou (majonéza, horčica, pickles a ančovičky), kyslými rybami (haring), mušľami (slávka jedlá) v remuláde, marinovanými ančovičkami v olivovom oleji, studeným kurčaťom v majonéze, karí kurčaťom, kurčaťom na havajský spôsob (s ananásom), mäsom na maďarský spôsob, pokrájanou nakladanou zeleninou a vo vymenovávaní ďalších variácii by som mohol pokračovať celé hodiny.



Množstvo najrozličnejších zmesí, ktorými si Bruselčania podľa vlastného výberu dávajú plniť svoje sendviče.
Foto: Slawek


K tomu si ešte možno vybrať dodatočnú oblohu: surovú zeleninu, reďkvičku, buľvový či stonkový zeler, varené vajce, malé nakladané uhorky a ešte mnoho ďalších pochúťok. Belgičania mimoriadne obľubujú sendvič, ktorého základom je biely francúzsky chlieb a k tomu „Američan“ – surové zomleté hovädzie mäso ochutené soľou a korením, u nás známe ako tatársky biftek. K tomu ešte kyslé uhorky alebo nadrobno pokrájaná cibuľa. Ďalším klasickým sendvičom je francúzsky sendvič s maslom a rozbifom, soľou a korením, a musím sa priznať, že sendvič s rozbifom by som mohol mať každý deň a vôbec by som sa neprejedol. Obchody so sendvičmi a malé sendvičové bary sa nachádzajú všade v meste. Zvyčajne sa kupujú a jedia od pondelka do soboty. Cez obedňajšiu prestávku úradníci vychádzajú zo svojich kancelárií, odskočia si do najbližšieho obchodu, kúpia sendvič a cestou späť do úradu sa naobedujú. Veľmi často na ulici vidieť ľudí, ako si utierajú z rúk či oblečenia trochu omáčky, ktorá im tam zostala po obede. Tieto detaily uvádzam preto, aby som vám priblížil náš každodenný pohľad na Brusel a na jeho zvyky.

Nielen francúzske syry sú delikátne

Kto chce ochutnať výborné syry, nemusí ísť iba do Francúzska či Holandska. Aj v malom Belgicku existuje veľký výber vynikajúcich syrov. Spolu ich narátame až 200 druhov: čerstvé syry, syry s modrou plesňou, mäkké, tvrdé, kozie. Medzi najznámejšie patrí mäkký syr z oblasti Hervé, Chimay s pivom, passendale, trochu pikantnejší wynendale, maredsous, Père Joseph, Affligem z opátstva rovnakého mena, mäkký syr z opátstva Val-Dieu, Orval zo surového mlieka a ešte mnoho ďalších.

Pivo – národný nápoj Belgičanov


Foto: Slawek

Obrovské množstvo belgických pív uspokojí
aj toho najnáročnejšieho štamgasta.


No k dobrému syru sa najlepšie hodí kvalitné pivo, ktoré je v Belgicku skutočným národným nápojom. Existuje tu viac ako 500 druhov piva – bieleho, hnedého alebo tmavého, takže uspokojí chúťky každého milovníka tohto moku. Obsah alkoholu v belgických pivách je rôzny, existujú tzv. dvojité, trojité i štvorité pivá. Tradícia výroby piva existuje na celom území krajiny. V prvopočiatkoch ho varili výlučne mnísi v kláštoroch, neskôr drobní výrobcovia v malých rodinných pivovaroch. Dnes výrobu zastrešujú veľké priemyselné skupiny ako napríklad Stella Artois. Naďalej sa však udržiava tradícia varenia piva v kláštoroch. Belgické pivo sa spravidla predáva vo fľašiach, iba pivá typu pilsner sa plnia do sudov.

V lete sa možno osviežiť belgickou špecialitou, tzv. bielym pivom (blanche), ktoré sa vyrába z jačmenného a pšeničného sladu, nesladovej pšenice a ovsa. Pivo plzenského typu predstavuje asi 75 % domácej produkcie a najznámejšími značkami sú Stella Artois, Jupiter, Maes.


Foto: Slawek

Pivo aké si len želáte.


V Bruseli nájdete stovky kaviarní a pivární, kde o 11. hodine dopoludnia možno stretnúť starenky alebo starčekov, ktorí si prišli len tak posedieť pri poháriku piva pred obedom. Ak mám počas dňa chvíľku času, rád si sadnem na terasu hotela Metropol a vychutnám si dobrú kávu a pozorujem okoloidúcich. Keď mi príde návšteva zo zahraničia, zoberiem ich na špeciálne pivo ako napríklad „A la mort subite“ či „A la Becasse“. Mnohé pivárne sa hrdia zaujímavou históriou, jedno je však isté: v Belgicku si každý nájde pivo podľa svojho gusta. Napríklad moja priateľka Anna miluje bledé pivo z malého rodinného pivovaru vo Valónsku – Saint-Feuillien.

Medzi moje obľúbené pivá sa radí napríklad aj Kwak so zlatisto jantárovým zafarbením. Jeho názov vznikol údajne zo zvuku, ktorý tento nápoj vydáva pri nalievaní do pohárov. V skutočnosti mu ho však dal flámsky pivovarník Pauwel Kwak , ktorý ho v roku 1791 vynašiel. Toto tradičné pivo ma 8,4 % alkoholu a vyrába sa z rýchlo upraženého sladu, chmeľu, jačmenného sladu, cukru a kvasníc. Pre Belgicko je charakteristické, že jednotlivé druhy piva sa podávajú v pohároch, ktoré sa navzájom odlišujú aj tvarom. Napríklad Kwak sa podáva v pohároch v tvare veľkej odlievky.

Pokiaľ ide o belgické kláštorné alebo tzv. trapistické pivo, treba povedať, že tieto názvy sa vzťahujú na rôzne druhy svetlých i tmavých pív. Bežné kláštorné pivá sú vo všeobecnosti vyrábané vo väčších podnikoch, zatiaľ čo pivá typu „trapiste“ naďalej vyrábajú mnísi v opátstvach. Trapistické pivo viac kvasí, a preto má trošku inú chuť.
Existuje aj takzvané červené pivo, pri výrobe ktorého sa používajú rozličné druhy kvasníc a kultúra baktérii mliečneho kvasenia. Belgické pivo však nie je len nápojom, je zároveň aj národnou značkou, používanou pri príprave mäsitých pokrmov, ktorým dodáva charakteristickú chuť. I keď sa Belgicko preslávilo svojimi pivami, existuje tu i výroba vína, o ňom však podrobnejšie niekedy inokedy.



Typické wafle možno nájsť v Bruseli na každom kroku a podávajú s rôznymi plnkami a na mnoho spôsobov.
Foto: Slawek

Niečo pre sladké jazýčky

V Bruseli sa prakticky na každom rohu stretneme s typickou vôňou gaufrov (alebo po flámsky waflov). Keď mi príde na návštevu sestra, nikdy neodolá a musí aspoň jeden ochutnať. Aj belgické wafle sú známe aj za hranicami krajiny. Niektoré francúzske kuchárske knihy uvádzajú, že majú svoj pôvod v oblasti belgického Brabantu. Avšak typické belgické dozlatista upečené, zvonka chrumkavé a zvnútra vláčne a mäkučké wafle nemajú nič spoločné s holandskými stroopwafel, ktoré sa skladajú z dvoch tenkých oblátok spojených karamelovým sirupom. Je ich veľa druhov, najviac sa však preslávili dva: wafle z Liège, hrubé, s oválnym tvarom sa konzumujú vlažné alebo studené, posypané hrubými kryštálmi cukru. Bruselské wafle majú obdĺžnikový tvar, jedia sa za tepla posypané jemným práškovým cukrom. Niekto má rad bruselské wafle so šľahačkou či jahodami poliate čokoládou, no ja osobne ich takto neobľubujem. Tajomstvo nadýchanosti tradičných wafiel spočíva v tom, že namiesto obyčajných bielkov sa do nich pridáva tuhý sneh
Od konca jari až do jesene si môžeme pochutnávať na pravých belgických jahodách, najslávnejšie z nich pochádzajú z malej dediny neďaleko valónskeho mesta Namur, Wepionu (les fraises de Wépion). Vyznačujú sa intenzívnou chuťou, neporovnateľne lepšou, ako je chuť importovaných skleníkových jahôd, ktoré bežne dostať v supermarketoch.

Kto by nepoznal belgické pralinky?



Každá pralinka má inú chuť,
preto ich treba ochutnať všetky!!!
Belgická čokoláda je vďaka svojej kvalite a rozmanitým príchutiam tiež známa na celom svete. V kronikách sa uvádza, že obyvatelia Bruselu si na horúcej čokoláde pochutnávali už v 17. storočí. Každý deň možno v centre mesta vidieť autobusy plné japonských a čínskych turistov, ktorí sa nahrnú do čokoládových butikov a o chvíľu z nich vychádzajú obťažkaní škatuľkami belgickej čokolády, ktorú si odnášajú ako suvenír.
Belgicko a čokoláda môže znieť na prvý pohľad prekvapivo a nepravdepodobne, ale dôvody sú celkom prozaické a historické: krajina vlastnila významné kolónie v rovníkovej Afrike a dodnes z týchto krajín dováža kvalitné kakaové bôby, ktoré podľa Belgičanov, ale i odborníkov majú výraznejšiu chuť ako kakaové boby pestované na americkom kontinente. A práve tu v roku 1912 Jean Neuhaus vytvoril prvé pralinky – plnené čokoládové bonbóny, ktoré sa vzápätí rozšírili do celého sveta. V súčasnosti sú najznámejšie čokolády nasledujúcich značiek: Wittamer, Leonidas, Neuhaus, Godiva a Pierre Marcolini. Vo výkladoch ich predajní možno obdivovať čokoládové bonbóny najrozličnejších tvarov a plniek, vyrobených z rôznych druhov čokolády. Tradične sú plnené orieškovým krémom, kandizovaným ovocím, ovocím macerovaným v rozličných likéroch, čokoládovými krémami, marcipánom. Ich povrch môže byt z bielej, mliečnej i horkej čokolády. Obrovský úspech majú i pralinky pre diabetikov. Môj otec je veľmi maškrtný a tak vždy, keď idem k nemu na návštevu do Poľska, donesiem 1 – 2 kilá čokolády, ktorá pri ňom veru nemá dlhé trvanie. Čokoláda je tiež dôležitým exportným artiklom krajiny: každý rok sa jej vyrobí viac ako 170 ton, z nich okolo 70 ton je určených na domácu spotrebu a zvyšok sa vyváža do celého sveta, kde je prekvapujúco jedným z najväčších odberateľov Japonsko. Belgicko a čokoláda skrátka patria k sebe.

Keďže žijem v historickom centre Bruselu, podvečer si s priateľmi rád zájdem na tradičné half and half do kaviarne Cirio, kde tento napoj vynašli. Skladá sa z polovice šumivého vína, ktoré sa do pohára naleje ako prvé a doplní sa druhou polovicou suchého bieleho vína. Ak mám chuť na niečo sladšie, zájdem do kaviarne Falstaff na kir royal. Práve Cirio a Falstaff sú dve najznámejšie kaviarne v samom srdci Bruselu, hneď vedľa Burzy.

Pokúsil som sa vám aspoň v skratke priblížiť najznámejšie belgické gastronomické zvyky, špeciality a pochúťky, aby ste počas svojej návštevy krajiny či jej hlavného mesta mohli okrem historických pamiatok objaviť aj nie menej zaujímavé bohatstvo jej chutí.




Diskusia k článku

ethanel
Velmi kvalitne spracovany clanok, kir royal je oblubeny u anglicanov ked nemaju radi Champagne Brut, v poslednom case kazdy 2 turista v Bath v UK je z Ciny alebo Japonska...
palokuchki
Velmi zaujimavy a podrobne spracovany clanok. Dobre sa to citalo. Som rada, ze clanky o svetovych kuchyniach pokracuju. @slawek , dakujem tebe aj redakcii a zelam vsetko dobre.
babav
Veľmi pekne spracovany a zaujimavy článok .Vdaka @slawek ,dozvedela som sa veľa nového a rada by som mnohé z belgickych špecialít ochutnala priamo na mieste činu , pri tom neuveriteľne krasnom koberci ;-) Belgicke cokolady z importu kupujem bezne,nemajú paru!
jahodka6064
skutočne zaujmavá gastronomická reportáž,milujem belgické wafle, ich vína, a pralinky, ..... a morské plody na každom kroku ako ich hranolky a wafle:)))
haston
pekná exkurzia do gastronomických zaujímavostí belgicka. bola by škoda, keby sa táto krajina mala rozdeliť. určite by to postihlo potom aj ich kulinárske špeciality.
lucylee
Vynikajuco spracovany clanok. Naucila a dozvedela som sa vela noveho. Ja moc na ryby a morske potvorky nie som a ani na pivo, takze pre mna pralinky a wafle a sendvice. Tie by som si dala.
@slawek vyborna praca, dakujeme este raz za clanok.
julica
Ooo, a ja som akurat tu! hned idem citat.
julica
No jo, v Belgicku s alergiou na mlieku, to si človek len utiera slinky a plánuje najlepší čas, kedy zhrešiť. Maslo dávajú všade a veru, čo ma prekvapilo, jeho cena je omnoho nižšia a ponuka pestrejšia ako u nás. Ešteže tie frites môžem - tie pravé belgické sa vyprážajú na hovädzom tuku.
tinca
@slawek hodnotný článok,čakali sme naň, rada si prečítam ako sa stravujú iné národy. Mať tak taký výber jedál,sendvičov tak ani doma nevarím,morské plody sú moja parketa. Pravé belgické pralinky som dostala,sú výbornééé.Ešte raz vďaka za zaujímavé čítanie:)


sjuz
ach jo....tak tam by som si prišla na svoje vo všetkých smeroch:), a neviem, či by som sa neživila len tými hranolčekmi z ulice:)))!
No a samozrejme mušle, syry, slimáky, sendviče...a PIVO - belgické pivo - hmmm, to ja môžem:))), mňam! ( kartón Leffe Bruin, a kartón Hoegaarden leží v chladnej pivnici....:)
Zaujalo ma jedlo flámske karbonády - náhodou mám doma konské mäso, tak keby si náááhodou vedel nejaký origoš receptík na toto jedlo, @Slawek , budem ti vďačná:)!
Inak, super spracovaný článok, mám veľmi rada tieto "food cestovania" :)
sjuz
...a ešte som zabudla na receptík na wafle, taký dobrý, priamo odtiaľ...:) Ďakujem:)
marianne
Tak aj ja som si akurat nasla cas a docitala: urcite by som si tam prisla na svoje:... tie plody mora...a ta cokolada s pralinkami...s belgickym pivom sme odbavili nejednu party:-) akurat frites nejako specialne nemusim,ale raz za cas si dam..tak dakujem za dalsiu exkurziu..dobre sa to citalo,vyborna oddychovka...
malroxa
vynikajúci článok. samá informácia a naozaj presná a zakladajúca sa na realite. Ďakujem Slawek!
afataga
zaujimavy clanok, zasa som sa nieco dozvedela, akurat problem je ten, ze si mi narobil take chute na tie musle a jahody, ze sa mi zaludok zacal travit zvnutra :-)
francuzska1
pacil sa mi tvoj clanok, podla mna si v skratke celkom vystihol Belgicko;-) a zaujimalo by ma preco sa to pivo 'A la mort subite' tak vola, to sa clovek z toho tak rychlo opije alebo preco ten nazov? O tom pive som este nepocula... dakujem za odpoved;-)
slavka2012
Velmi pekny clanok, zachytavajuci typicke crty blegickej stravy a stravovacich zvyklosti. Tvoje opisy sendvicov, wafiel, musli a dalsich pochutok su take sugestivne, ze priam citim v ustach ich chut. Tesim sa na dalsie recepty od teba!
janger
@slawek a redakcia, pekne a zaujimave citanie. Hoci toho o Belgicku dost viem, lebo byvam nedaleko, aj tak som si to so zaujmom precitala.
slawek
Mile Varechacky a Varechaci, velmi pekne vam este raz dakujem za mile komentare. Som rad, ze vam moj clanok priblizil belgicku kuchynu a typicke jedla a stravovacie zvyklosti tejto krajiny. Uz pripravujem na publikovanie na Vareche recepty, o ktore ste prejavili zaujem: @Sjuz - karbonady, wafle a este ine recepty. @francuzska1 : Pivo sa vola Mort Subite a ma svoju historiu, kedze ste francuzka, tu je link:  www.alamortsubite.com/FR/histoire.html...
:-).
stemar
Ahoj Slawek, rád by som od Teba videl na našej Vareche nejaké skvelé a zároveň aj jednoduché receptíky na dary mora. Jednoduché tým myslím suroviny dostupné aj na Slovensku, aby som pre ne nemusel ísť "skoro ráno do Bruselu", aby som si ich mohol urobiť na obed. Si charizmatický a zaujímavý človek, ktoré mu je blízka gastronómia ako mne. Tak dúfam, že ma niečim na Vareche príjemne prekvapíš. Tvoj článok o Belgickej gastronómii bol výborný. Palec hore. Pozdravuje Ťa Stemar.
petra69
"Moules et frites" urcite nie su PRAZENE slavky!!
michsamant
Pekny clanok :) Ako @petra69 pise, su to musle a hranolceky, nie prazene musle, ale aj tak je to vyborne a poucne citanie. Vdaka.
helanka
@slawek , clanok napisany tak ako by ho nenapisal nahodny novinar ktory sa tam objavi. Treba to prezit, aby sa chute spoznali a ty si ich opisal velmi dobre. Mala som stastie prezit tam 3 mesiace a priblizil si mi dobroty niektore uz nikde inde tak dobre nemozu znova chutit. Ste obdareni vsetkym co clovek moze mat k bohatosti dobreho jedla od mora cez pivo a cokoladu, pretoze mozem povedat, ze hranolky frcia celkom dobre aj inde :)
Momentalne som za oceanom a zazivam chute, ktore tiez maju svoje caro. Tu zije mnoho inych narodnosti a Tato stranka mne osobne pomaha varit zase nase originalne jedla im pretoze sa stretavame s kamaratmi zo sveta a vymiename si len tradicne jedla na tkzv. potluck.
Je to ohromny zazitok a verim, ze obohati moje Cullinary znalosti natolko, aby som mohla porovnavat cim dalej lepsie.

Verim vsak ze raz sa do Europy vratim velmi rada a natrvalo pretoze domov je len jeden.
Este raz krasne napisany clanok.
slawek
@stemar : Vasa pozitivna reakcia ma velmi potesila. Som rad, ze sa Vam moj clanok pacil. Brusel je velmi diskretne mesto, zaroven vsak velmi mnohotvarne a zaujimave. Kedze rad varim, rad si precitam nove informacie o rozlicnych kulinarskych tradiciach, pretoze takto sa vzdy naucim nieco noveho. Pre zaciatok z dostupnych surovin by som Vam odporucil Waterzooi:  varecha.pravda.sk/recepty/belgicky-waterzooi/34117-recept...

slawek
@helanka : Dakujem za mile slova uznania, naozaj mi dobre padli. Rad si na Vareche precitam aj Tvoje recepty. Som presvedceny, ze aj v krajine, kde teraz zijes mas mnoho novych podnetov a obohacujucich skusenosti :-) Ja som sa v zivote vela naucil tym, ze som pozoroval pri vareni priatelov v rozlicnych krajinach - v Brazilii, Taliansku, Polsku i v Portugalsku.
honestka
pripajam sa @slawek , velmi pekne napisany clanok.
Mala som moznost okusit tuto kuchynu predtym, ako sme preemigrovali sem.
Naviac tu si nekupujem inu cokoladu ako prave tuto dobru europsku a najvacsi vyber z nej mame pred Vianocami ked sa zasobim asi tak ako ty tvojho otecka.
Tak isto spominam na morske priserky, lebo tu ich mame predsa len odlisne.
Pozdravujem a zelam nadalej krasne zazitky z celeho pobytu, ktory je vzdy zaujimavy a obohacuje nas zivot ked si mozeme niekde vyskusat taketo pochutiny nazivo a naviac vykrocime do prirodnych kras, ktore nam ponukaju.






 



TOPlist