Foto: Pravda, Ivan Majerský
šéfkuchár Marcel Ihnačák
„Najdôležitejšie pre mňa je, že ma práca baví. Peniaze sú až druhoradé, pri srdci ma vždy hrialo, že som vo varení naozaj dobrý. Vždy som túžil byť najlepší,“ zdôveruje sa Ihnačák, dnes šéfkuchár bratislavského Au Café. Na varení ho vraj baví úplne všetko – prostredie, kreativita, oheň, rýchlosť, možnosť kombinovať suroviny a vytvoriť z nich niečo nové. „Práca šéfkuchára je ohromne tvorivá, som spokojný,“ tvrdí kolega Jamieho Olivera.
„Keď som mal 22 rokov, všetci kamaráti rozprávali o peniazoch. Ja som sa takým debatám vyhýbal. Nepracoval som kvôli peniazom, ale preto, aby som sa niečo naučil a kamsi to dotiahol,“ vysvetľuje. Cítil vraj, že na žiadnom mieste nemôže zostať dlhšie ako dva–tri roky. „Za ten čas som sa chcel dostať navrch, aby som potom odchádzal s dobrým pocitom. Predstavoval som si, že zamestnávateľ by mal ľutovať odchod dobrého kuchára a nie aby som ja trpel výčitkami. Vždy som odišiel v správnom čase. Podľa mňa kuchár, ktorý varí na jednom mieste sedem rokov, nie je pre podnik perspektívny. A nerobí dobre ani sebe,“ je presvedčený Ihnačák.
Diskusia k článku