Foto: Andrea Červenková
Damien Thuries
V roku 2007 založil spolu so svojim strýkom Yvesom Thuries, ktorý je svetoznámym kuchárom a predovšetkým cukrárom – Thuries Academy Slovakia – kulinársku akadémiu, určenú na zvyšovanie vzdelania a profesnosti kuchárov v strednej Európe. Tentokrát sme Damiena Thuriesa mohli stretnúť na otvorení 1. ročníka Zimného festivalu jedla, ktoré sa uskutočnilo v utorok 15. januára 2013 v Altitude restaurant v Bratislave.
Boli ste spoluzakladateľom kulinárskej akadémie na Slovensku. Myslíte si, že kuchárom sa človek musí narodiť alebo sa tomuto remeslu dá naučiť do takej miery, aby sa z neho stal šéfkuchár?
V kuchyniach sa môžeme stretnúť s rôznymi ľuďmi, s rôznymi druhmi šéfkuchárov. V televízii sa odvysielalo mnoho relácii zameraných na propagáciu varenia, kam sa dostali ľudia, ktorí v minulosti neboli kuchári a neprešli klasickou kuchárskou dráhou, no napriek tomu sa z nich stali skvelí kuchári. Ale na druhej strane je mnoho šéfkuchárov, ktorí absolvovali tú klasickú cestu zdola postupnými krokmi nahor. A samozrejme šéfkuchári – to musia byť ľudia, ktorí majú radi svoju profesiu a svoju prácu robia s láskou. Keď má človek takýto prístup, môže sa stať spoluzakladateľom, majiteľom reštaurácie, kuchárom i šéfkuchárom.
Foto: GURMÁN - club
Máte okrem Slovenska kulinársku akadémiu aj v iných štátoch?
Nie, kulinársku akadémiu mám len na Slovensku. Vo Francúzsku však mám aj ďalšiu aktivitu – sú to kurzy varenia pre zákazníkov priamo u nich doma.
Venujete sa prevažne francúzskej kuchyni alebo zabŕdnete aj do nejakých iných – exotických kuchýň?
Áno, mám veľmi rád ázijskú kuchyňu a v takzvanej francúzskej kuchyni používam veľa ázijských surovín. Snažím sa zmiešať a kombinovať rôzne arómy a jemnosti týchto produktov z Ázie a použiť ich vo francúzskych receptoch.
Mohla by aj slovenská kuchyňa ponúknuť niečo, čím by sa presadila celosvetovo – nejakým receptom alebo ingredienciou?
Ja osobne mám veľmi rád napríklad bryndzu. Je to typický miestny výrobok a mohol by byť určite produktom, ktorý by zaujal vo svete.
Foto: Andrea Červenková
Otvorenie 1. ročníka Zimného festivalu jedla
Áno, presne tak. Je to podobné ako so ženou. Väčšinou je ľahké ju získať, ale ťažšie udržať. Chce to určitú rovnomernosť a stálosť úrovne, a to je veľmi dôležité.
Aké je v súčasnosti Vaše najobľúbenejšie jedlo na jedenie a aké jedlo pripravujete najradšej?
V poslednej dobe mám veľmi rád holuby. Veľmi často sa práve holuby objavujú aj v mojich receptoch, ktoré sú mnou vyučované a prezentované. Je to veľmi zaujímavý produkt. Obľubujem aj foie gras, ktoré sa často pripravuje v oblasti juhozápadného Francúzska z oblasti Toulouse a Albi, odkiaľ pochádzam.
Damien Thuries
Pochádza z kuchárskej rodiny. Strednú odbornú školu ukončil vo francúzskom Albi. Cez pozície kuchárskeho učňa a pomocného kuchára v rôznych reštauráciách vo Francúzsku sa vypracoval až na zástupcu šéfkuchára v reštaurácii „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel, ktorá získala jednu hviezdička Guide Michelin. Od marca 2002 je šéfkuchárom tejto reštaurácie.
Pochádza z kuchárskej rodiny. Strednú odbornú školu ukončil vo francúzskom Albi. Cez pozície kuchárskeho učňa a pomocného kuchára v rôznych reštauráciách vo Francúzsku sa vypracoval až na zástupcu šéfkuchára v reštaurácii „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel, ktorá získala jednu hviezdička Guide Michelin. Od marca 2002 je šéfkuchárom tejto reštaurácie.
Diskusia k článku