Šéfkuchár Damien Thuries:
Hviezdičku Guide Michelin je jednoduchšie získať, ako si ju udržať

Andrea Červenková, 23. januára 2013     5 minút čítania

Šéfkuchár Damien Thuries je už na Slovensku pomerne známy a pravidelne sa sem vracia. Mladý, avšak už teraz vynikajúci šéfkuchár získal pre svoju francúzsku reštauráciu Le Grand Ecuyer jednu hviezdičku od prestížneho bedekra Michelin.


Foto: Andrea Červenková

Damien Thuries



V roku 2007 založil spolu so svojim strýkom Yvesom Thuries, ktorý je svetoznámym kuchárom a predovšetkým cukrárom – Thuries Academy Slovakia – kulinársku akadémiu, určenú na zvyšovanie vzdelania a profesnosti kuchárov v strednej Európe. Tentokrát sme Damiena Thuriesa mohli stretnúť na otvorení 1. ročníka Zimného festivalu jedla, ktoré sa uskutočnilo v utorok 15. januára 2013 v Altitude restaurant v Bratislave.

Boli ste spoluzakladateľom kulinárskej akadémie na Slovensku. Myslíte si, že kuchárom sa človek musí narodiť alebo sa tomuto remeslu dá naučiť do takej miery, aby sa z neho stal šéfkuchár?
V kuchyniach sa môžeme stretnúť s rôznymi ľuďmi, s rôznymi druhmi šéfkuchárov. V televízii sa odvysielalo mnoho relácii zameraných na propagáciu varenia, kam sa dostali ľudia, ktorí v minulosti neboli kuchári a neprešli klasickou kuchárskou dráhou, no napriek tomu sa z nich stali skvelí kuchári. Ale na druhej strane je mnoho šéfkuchárov, ktorí absolvovali tú klasickú cestu zdola postupnými krokmi nahor. A samozrejme šéfkuchári – to musia byť ľudia, ktorí majú radi svoju profesiu a svoju prácu robia s láskou. Keď má človek takýto prístup, môže sa stať spoluzakladateľom, majiteľom reštaurácie, kuchárom i šéfkuchárom.


Foto: GURMÁN - club



Máte okrem Slovenska kulinársku akadémiu aj v iných štátoch?
Nie, kulinársku akadémiu mám len na Slovensku. Vo Francúzsku však mám aj ďalšiu aktivitu – sú to kurzy varenia pre zákazníkov priamo u nich doma.

Venujete sa prevažne francúzskej kuchyni alebo zabŕdnete aj do nejakých iných – exotických kuchýň?
Áno, mám veľmi rád ázijskú kuchyňu a v takzvanej francúzskej kuchyni používam veľa ázijských surovín. Snažím sa zmiešať a kombinovať rôzne arómy a jemnosti týchto produktov z Ázie a použiť ich vo francúzskych receptoch.

Mohla by aj slovenská kuchyňa ponúknuť niečo, čím by sa presadila celosvetovo – nejakým receptom alebo ingredienciou?
Ja osobne mám veľmi rád napríklad bryndzu. Je to typický miestny výrobok a mohol by byť určite produktom, ktorý by zaujal vo svete.


Foto: Andrea Červenková

Otvorenie 1. ročníka Zimného festivalu jedla


Čo musí urobiť šéfkuchár pre to, aby získal michelinovú hviezdičku? Vraj jej jednoduchšie hviezdu získať ako si ju udržať. Je to pravda?
Áno, presne tak. Je to podobné ako so ženou. Väčšinou je ľahké ju získať, ale ťažšie udržať. Chce to určitú rovnomernosť a stálosť úrovne, a to je veľmi dôležité.

Aké je v súčasnosti Vaše najobľúbenejšie jedlo na jedenie a aké jedlo pripravujete najradšej?
V poslednej dobe mám veľmi rád holuby. Veľmi často sa práve holuby objavujú aj v mojich receptoch, ktoré sú mnou vyučované a prezentované. Je to veľmi zaujímavý produkt. Obľubujem aj foie gras, ktoré sa často pripravuje v oblasti juhozápadného Francúzska z oblasti Toulouse a Albi, odkiaľ pochádzam.

Damien Thuries
Pochádza z kuchárskej rodiny. Strednú odbornú školu ukončil vo francúzskom Albi. Cez pozície kuchárskeho učňa a pomocného kuchára v rôznych reštauráciách vo Francúzsku sa vypracoval až na zástupcu šéfkuchára v reštaurácii „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel, ktorá získala jednu hviezdička Guide Michelin. Od marca 2002 je šéfkuchárom tejto reštaurácie.







Diskusia k článku







 



TOPlist