O víne:
Ročník 2009: vinárov sa zmocňuje eufória

Jozef Sedlák - Pravda, 12. novembra 2009     4 minúty čítania

Až do ôsmeho októbra nevídaná šnúra slnečných dní, skôr letných ako jesenných, navodzuje medzi vinármi optimistickú náladu. Bude to nepochybne jeden z nadpriemerných ročníkov, otázka znie, či vstúpi do histórie ako ročník legenda.


Foto: Pravda archív


Ako sa víno vyfarbí, ukážu novembrové ochutnávky mladého vína a potom jar, keď sa stočia biele vína.

„Jedno je zatiaľ isté, vinohradníkom sa síce urodilo menej hrozna o 20 a pri niektorých odrodách možno až 50 percent, ale bobule sú mimoriadne kvalitné, zdravé, s vynikajúcou cukornatosťou, aj kyselinky sa zatiaľ držia. Mohli by sme mať pekné vínka,“ predpovedá pezinský vinár Milan Pavelka. Vidí, pravda, jedno riziko preslneného roka. Vína sa nemusia vyznačovať výraznou ovocnosťou.

Za vynikajúci neváha označiť rok 2009 topoľčiansky vinár Karol Kríž. „Takú vysokú kvalitu bieleho i modrého hrozna si v Nitrianskej a Juhoslovenskej oblasti nepamätám. Príroda nám podarovala skvelú surovinu, budúcnosť vína je od tejto chvíle v rukách vinárov,“ myslí si Kríž. Vína z ročníka 2009 môžu podľa Kríža prekonať všetko, čo bolo doteraz. „Som presvedčený, že to bude nadlho neprekonateľný ročník.“

„Rok 2009 bude celkom iste rokom červených vín.“ Také je presvedčenie Miroslava Petrecha zo Chateau Belá neďaleko Štúrova. Pri hodnotení bielych je však Petrech opatrný. Rok 2009 neprekoná vynikajúci ročník 1997. Vinári sú fascinovaní ako v roku 2006 vysokým obsahom cukru, ale vínam môžu chýbať kyseliny. Nebolo by preto prekvapením, keby boli fádne.

Pravda, nie je vinohrad ako vinohrad, tam, kde je dostatok vápnika v pôde, budú mať hrozná dosť kyselín a Petrech je presvedčený, že má nábeh urobiť skvelé Rulandské sivé a skvostné Veltlínske zelené.

„Denne ochutnávam vína z hrozna, ktoré poskytol nádherný rok 2009. Môžu to byť geniálne biele i červené vína, čo sa na Slovensku, kde praje ročník buď bielym, alebo červeným vínam, hneď tak nevidí,“ neváha vysloviť obrovské očakávanie trnavský vinár Vladimír Mrva. Hneď však obozretne hovorí o podmienkach zrodu výnimočného bieleho vína. „Vznikne vtedy, ak vinár správnym načasovaním zberu zabránil vysokým cukornatostiam a poklesu kyselín,“ upozorňuje Mrva a dodáva, že komu sa to nepodarilo, môže mať vína ťažké a príliš alkoholické. Ale že červené vína majú historickú šancu stať sa premiantmi najmenej desaťročia, o tom takmer niet pochybností.

O pol roka budú prvé vína v pohári. Ukážu, ako si vinári poradili s veľkou príležitosťou, ktorú im ponúkol ročník, aký príroda hneď tak rýchlo nemusí podarovať.

Súvisiace články:

Svätopluk, Mária Terézia, gróf Pálffy a generál Piccione
Tokajský terroir je svetový unikát
Tí, čo najviac zmenili slovenské víno
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi
Od kolenačkového vína ku krásnemu moku
Míľniky vína
Budúcnosť patrí starším vínam
Národný salón vín SR 2008
Nové slovenské víno šokovalo cenou



Diskusia k článku

sjuz
My sme veľkí fanúšikovia kvalitných slovenských vín - hlavne červených, no nepohrdneme aj bielym skvostom:) Už sa veľmi tešíme, ako si doplníme zásoby v našej pivničke práve z ročníka 2009... :) ! A určite nebudeme šetriť :)






 



TOPlist