Príbehy jedál:
Pridlhé varenie, zábudlivosť, chýbajúca smotana. Náhody, ktorým vďačíme za slávne omáčky

Jana Klimanová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Niekedy sú aj tie najlepšie veci dielom obyčajnej náhody či zhody okolností. Je to tak aj v prípade majonézy, worcesterskej a ustricovej omáčky.



Foto: Shutterstock

Majonéza: Minula sa smotana

Legenda o vzniku majonézy hovorí, že sa objavila počas sedemročnej vojny (1756-1763), keď francúzsky kuchár pripravoval jedlo pre vojakov v prístave Mahón na Menorke.

V tom čase sa francúzski vojaci snažili získať jedlo z miestnych zdrojov a kuchár bol nútený improvizovať. Keď sa mu minula smotana na prípravu studenej omáčky, nahradil ju olejom. Pri príprave omáčky z vajec a oleja sa mu podarilo vytvoriť hladkú emulziu, ktorú označil za „mahónsku“ omáčku na počesť prístavu, kde bola vytvorená.

Dnes sa majonéza používa v nespočetných variáciách a receptoch, od klasických sendvičov po sofistikované šaláty a dresingy.

Worcesterská omáčka: Zabudli na ňu

Omáčka často používaná najmä pri príprave mäsa pochádza z dielne anglických chemikov Johna Leu a Williama Perrinsa. Keď sa lord Sandys v roku 1835 vrátil z Indie do Anglicka, poveril túto dvojicu, aby vytvorili omáčku, ktorú si tak obľúbil počas svojho pobytu v Indii.



Foto: Shutterstock

Pôvodný recept obsahoval rôzne koreniny a prísady, ako sú ryby, cesnak, cibuľa a rôzne druhy octu, ktoré naložili do suda. Avšak omáčku sa nepodarilo pripraviť podľa očakávaní. Bola príliš silná a nevhodná na priame použitie. Navyše nepríjemne zapáchala, preto ju uložili opäť do suda. Chceli sa jej zdokonaľovaniu venovať neskôr, no zabudli na ňu.

Objavili ju až o dva roky neskôr a výsledok ich príjemne prekvapil. Vďaka fermentácii zmenila omáčka vôňu aj farbu a získala zaujímavú chuť. Rýchlo sa stala obľúbenou nielen v Anglicku, ale aj za jeho hranicami.

Ustricová omáčka: Varila sa pridlho

Ustricová omáčka, dnes neoddeliteľná súčasť mnohých kuchýň ázijských krajín, vznikla podľa legendy náhodne - keď sa pridlho varené ustrice s koreninami a sójovou omáčkou premenili na sirupovú zmes.



Foto: Shutterstock

V roku 1888 nechal prevádzkovateľ čínskeho stánku s občerstvením Lee Kum Sheung variť ustricovú polievku tak dlho, až sa zmenila na hustú hnedú pastu. Keď túto karamelizovanú zmes ochutnal, zistil, že je plná chutí a dokonale lahodná. Začala ju podávať svojim zákazníkom a po jej úspechu vytvoril značku Lee Kum Kee.

Dnes sa ustricová omáčka používa v rôznych kuchyniach po celom svete, od Číny cez Thajsko až po Vietnam. Je známa svojou umami chuťou, ktorá pozdvihne takmer každé jedlo.



ANKETA: Robíte si domácu majonézu?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist