Slivkový dezert
Slivkový dezert

Makovo-slivkové misky s domácim lístkovým cestom bez lepku

novalim - fotkanovalim, dnes 17:30. Komerčný recept.
Makovo-slivkové misky s domácim lístkovým cestom bez lepku
Foto: novalim

Sezóna maku je v plnom prúde a my sa ho nevieme nabažiť. A tak vypekáme o stošesť. Dnes sme si pripravili voňavé makovo-slivkové Zobraziť celý popisSezóna maku je v plnom prúde a my sa ho nevieme nabažiť. A tak vypekáme o stošesť. Dnes sme si pripravili voňavé makovo-slivkové misky s domácim lístkovým cestom bez lepku. Že je to náročné? Vôbec nie. S našou zmesou Promix UNI ho máte hotové raz-dva a bez väčšieho úsilia. Môžete cesto aj zamraziť a použiť neskôr na iné sladké alebo slané dobroty. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk

30 (+ chladenie cest minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Na lístkové cesto:
125 g (+ na pomúčenie dosky)
125 g
125 g studené
štipka
Na plnku:
200 g mletý
50 g
1 bal.
podľa potreby
1 PL
trochu
1/2 ČL (nemusí byť)
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).

  2. 2

    Pripravíme si malé zapekacie misky s priemerom asi 8 cm. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formičky kruhy s priemerom asi o 2-3 cm väčším ako je priemer misky. Kruhy cesta vložíme do misiek a pritlačíme na dno a aj okraje misky. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa nám príliš nevydulo počas pečenia.

  3. 3

    Na plnku si zmiešame mletý mak s oboma cukrami a zalejeme zmes vriacim mliekom. Dobre premiešame, potom pridáme slivkový lekvár, mletú škoricu a nastrúhanú kôru z citróna. Slivky umyjeme, osušíme a vykôstkujeme. Nakrájame na menšie kúsky. Misky s cestom teraz naplníme makovou plnkou a slivkami. Povrch prikryjeme opäť kolieskom cesta a jemne pritlačíme.

  4. 4

    Potrieme rozšľahaným vajcom, opäť môžeme poprepichovať trochu vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme asi 20 minút, kým je povrch cesta sfarbený do zlatista. Podávame ideálne ešte teplé (nie horúce) posypané práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia