Kefírový koláč
Kefírový koláč

Jednoduchá džemová kefírka s čučoriedkami

helena10 - bez fotkyhelena10, 25. septembra 2024
Jednoduchá džemová kefírka s čučoriedkami
Foto: helena10

Koláč zvládne upiecť každý ani mixér nepotrebujete. Domáci džem môže byť ľubovoľný. Na dávkovanie surovín používam šálku s objemom 160 ml.

30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

1 šálka (acidko)
1 šálka (domáci)
štipka
2 ks (veľkosť M)
100 ml
2 šálky
2 PL
2 KL
2 KL (alebo prášok do pečiva)
2-3 PL (z kompótu bez šťavy)
Na vrch koláča:
 domáci
 (namrvený)




Postup

  1. 1

    V miske metličkou (vidličkou) vymiešam kefír s domácim jablkovo-citrónový džemom. Pridám vidličkou rozšľahané 2 celé vajcia, soľ, olej a premiešam. Potom pridám múku zmiešanú s cukrami a so sódou bikarbónou. Kto má rád veľmi sladké, môže si do cesta pridať cukru viac. Do hotového cesta som nakoniec jemne vareškou primiešala 3 PL čučoriedok bez šťavy (lebo som ich potrebovala zužitkovať).

  2. 2

    Hotové cesto vylejem a rozotriem do okrúhlej formy s priemerom 23 cm. Dno formy som vystlala papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30-35 minút. Kontrolujem špajľou.

  3. 3

    Po ochladení vrch koláča troška obrežem. Koláč štedro natriem domácim černicovým džemom, posypem omrvinami trochu zrezaného vrchu koláča a posypem práškovým cukrom podľa svojej chuti, lebo nie je príliš sladký, ale je chutný, vláčny, jemný a mäkký.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia