Foto: Shutterstock
Mungo fazuľa (Vigna radiata), pôvodne pochádzajúca z Indie, je strukovina, ktorá bola tisíce rokov súčasťou tradičných jedál východnej Ázie, najmä v Indii, Číne a Japonsku.
V Indii je známa ako „moong dal“ a používa sa ako základ pre množstvo jedál. Je to malá, zelená fazuľa, ktorá je prirodzene bohatá na bielkoviny a vlákninu.
Výživný poklad
Domáce klíčenie
Najzdravšie sú mungo fazuľky naklíčené. Ich klíčenie je veľmi jednoduché a je to skvelý spôsob, ako si doma pripraviť chutnú ingredienciu do šalátov, ale aj hlavných jedál.Foto: Shutterstock
Základom je kvalitná sušená mungo fazuľa, najlepšie v bio kvalite. Fazuľky prepláchnite pod studenou vodou a nechajte ich namočené vo vode cez noc (8 - 12 hodín), aby sa prebudili k životu a naštartovali sa v nich potrebné enzymatické procesy.
Po namočení fazuľu zlejte, prepláchnite čistou vodou, dajte ju do veľkej nádoby alebo do špeciálnej misky určenej na klíčenie a nechajte klíčiť.
Dvakrát denne fazuľu prepláchnite vlažnou vodou, aby sa zabránilo plesniam. Po 2-4 dňoch začnú fazuľky klíčiť. Klíčky sú pripravené na konzumáciu, keď majú približne 2-3 cm, čo trvá asi tri dni. Po tomto čase ich môžete skladovať v uzatvorenej nádobe v chladničke, kde vydržia ďalšie 3 až 4 dni.
Chcete vedieť viac o domácom klíčkovaní? Prečítajte si článok Jednoduchý manuál, ako si vypestovať vlastné klíčky.
Do šalátov, sendvičov aj smoothies
Mungo klíčky sú univerzálne a dajú sa použiť v rôznych jedlách. Čerstvé klíčky sú skvelým doplnkom zeleninových šalátov. Pridávajú im nielen chrumkavosť, ale najmä výživnú hodnotu.Foto: Shutterstock
V receptoch ázijskej kuchyne sa klíčky často používajú v rýchlych jedlách pripravovaných na panvici, kde sa kombinujú so zeleninou, tofu alebo hovädzím či kuracím mäsom. Sú takisto vynikajúce v rizote alebo v kombinácii s cestovinami.
Klíčky môžete pridať do zeleninových, miso polievok, ale napríklad aj do hovädzieho vývaru tesne pred podávaním.
Klíčky sú vynikajúcim prídavkom do sendvičov, wrapov alebo burritos, ktorým dodajú sviežu a chrumkavú textúru. Odvážnejší môžu klíčky mungo pridať aj do zeleninových smoothies.
Diskusia k článku