Voňavá korenina:
Bobkový list nepatrí len do hrnca. Vyskúšajte jeho liečivú silu na nádchu, žalúdok či boľavé kĺby

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Rôzne polievky či prívarky si bez neho nevieme predstaviť, ale bobkový list má aj uzdravujúce účinky. Zistite, na čo všetko vám doma môže pomôcť.



Foto: Shutterstock

Bobkový list je základnou prísadou mnohých kuchýň, tú našu nevynímajúc. Má silnú, aromatickú chuť, ktorá sa počas varenia postupne uvoľňuje, a preto sa často pridáva na začiatku prípravy jedla a vyberá sa pred podávaním. A to aj preto, aby svojím ostrým okrajom neporezal ústnu dutinu či hltan.

Pridáva sa do vývarov, polievok, omáčok aj dusených pokrmov z mäsa. Je neoddeliteľnou súčasťou prípravy strukovín, používa sa pri nakladaní zeleniny a prípravy marinád.



Foto: Shutterstock

Posvätný krík

Vavrín pravý (Laurus nobilis) je jednou z najstarších a najpoužívanejších bylín v kuchyni aj v tradičnom liečiteľstve. Jeho história siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Vavrín bol posvätný strom, symbol víťazstva a božstva a víťazi v olympijských hrách boli korunovaní vavrínovými vencami. Bobkový list sa tiež spájal s Apolónom, bohom umenia a svetla, a používal sa počas náboženských obradov.

Rimania ho využívali nielen v kuchyni, ale aj ako liečivú bylinu. Verilo sa, že bobkový list poskytuje ochranu pred zlom a pri pálení predpovedá budúcnosť. Bol taktiež symbolom múdrosti a silných rímskych panovníkov, ktorí nosili vavrínové vence.



Foto: Shutterstock

Pozor! Nepomýľte si bobkový list s vavrínovcom (Prunus laurocerasus), ktorý sa vysádza ako živý plot a radí sa medzi jedovaté rastliny.

Zlepší dýchanie a zmierni stres

Bobkový list obsahuje éterické oleje, flavonoidy a organické kyseliny, vďaka ktorým má liečivé vlastnosti. Medzi najznámejšie patria antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne účinky.

Trávenie: Bobkový list pomáha pri nadúvaní, plynatosti či žalúdočných kŕčoch. Čaj z bobkového listu sa tradične používa na upokojenie tráviaceho traktu.

Proti zápalom: Bobkový list má protizápalové vlastnosti, pomáha zmierniť príznaky rôznych zápalových ochorení kĺbov a svalov, vrátane artritídy. Na boľavé miesta sa prikladajú bobkové listy priamo alebo sa potierajú olejom alebo tinktúrou z rastliny. Ak vás bolia kĺby na rukách alebo členok, vložte pár listov do rukavice alebo ponožky a nechajte ich pôsobiť cez noc. Ako na to, si pozrite vo videu:



Zdroj: YouTube, Clever Hacks

Posilňuje imunitu: Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov, najmä vitamínu C posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám.

Antioxidačné účinky: Bobkový list obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele a tým predchádza vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby.

Zlepšuje dýchanie: Inhalácia pary z bobkového listu uvoľňuje hlieny a sliz z dýchacích ciest. Pomáha pri liečbe kašľa, chrípky, nádchy, prechladnutí a iných respiračných problémoch.

Zmierňuje stres a napätie: Aromaterapia s bobkovým listom sa používa tiež na zmiernenie stresu a úzkosti. Inhalovanie jeho pary alebo jeho vôňa znižuje napätie a podporuje relaxáciu.

Detoxikuje: Podporuje vylučovanie škodlivých látok, posilňuje činnosť pečene a močového mechúra, zabraňuje usadzovaniu solí kyseliny močovej, ktoré spôsobujú najmä u starších osôb bolestivú dnu.

Zatočí aj s moľami

  • Sušenie: Čerstvé bobkové listy umyte studenou vodou o osušte. Rozložte ich na čistú utierku a nechajte schnúť na suchom, teplom mieste bez priameho slnečného svetla. Môžete sušiť aj celé vetvičky, ktoré zviažete a zavesíte do miestnosti, kde prúdi vzduch. Vysušené bobkové listy uložte do vzduchotesnej nádoby. Sušené listy môžete použiť nielen pri varení, ale aj na prípravu čaju.




  • Foto: Shutterstock

  • Čaj: Pomáha pri tráviacich problémoch, zmierňuje zápaly a posilňuje imunitu. Vložte 2-3 sušené bobkové listy do hrnčeka, zalejte vriacou vodou, nechajte lúhovať 10-15 minút a preceďte. Bobkovému listu (a najmä odvarom a čajom z neho) sa musia vyhýbať tehotné ženy.

  • Repelent proti hmyzu: Eterické oleje v bobkových listoch odpudzujú nielen komáre, ale aj mravce či nepríjemné mole. Účinný repelent proti moliam si jednoducho podľa návodu vo videu vyrobíte sami:




  • Zdroj: YouTube, Clever Hacks

  • Na vlasy: Bobkový list pomáha pri stimulácii rastu vlasov a zlepšuje stav pokožky hlavy. Povarte jeho listy vo vode asi 15 minút, nechajte vychladnúť a opláchnite si ním vlasy.

  • Osviežovač vzduchu: Povarte bobkový list spolu so škoricou a klinčekmi a prevoňajte svoj príbytok.

  • Bobkový olej: V mažiari podvrte alebo pomeľte 30 g sušených bobkových listov. Zalejte ich 250 ml olivového oleja. Zmes nechajte stáť 2 týždne na tmavom mieste, nádobou občas pretrepte. Po vylúhovaní olej sceďte cez jemné sitko alebo gázu a uchovávajte v tmavej sklenenej fľaši na chladnom mieste.





  • Foto: Shutterstock

  • Nálev z bobkového listu: 2-4 bobkové listy rozdrvte medzi prstami alebo v mažiari. Zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Nálev sa dá použiť na obklady alebo ho môžete priliať do kúpeľa.

  • Tinktúra: Nemala by chýbať v žiadnej domácej lekárničke. 30 g čerstvých, nakrájaných (alebo nastrihaných) bobkových listov dajte do fľaše s 300 ml liehu (najmenej 70 %). Nechajte lúhovať desať dní na tmavom mieste pri izbovej teplote. Preceďte a užívajte pred jedlom 10 kvapiek rozpustených vo vode.




  • ANKETA: Máte radi vôňu bobkového listu?

    100,0%



    0,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist